Tadek11 Opublikowano Sobota o 09:01 Opublikowano Sobota o 09:01 Cytat Ależ chodzi. Jesteś z plemienia unijczyków i wspierasz ich w tej powyższej wypowiedzi. Nie wypieraj się swego politykierstwa. Ci, których piętnujesz, zresztą też mają wpadki, takie jak lewacka piątka dla zwierząt i podpisanie fit for 55. Ale oni przynajmniej jakoś się stawiają - przykładowo nie dali zamknąć Turowa. I to chyba im zawdzięczamy też dopłatę do przezimowanej rodziny - wg mnie patologia, ale przynajmniej ktoś tam pszczelarzy zauważył. No i mylisz pojęcia Michał 😀 Czym innym jest Polityka , a czym innym Światopogląd 🫠 , Światopogląd jest pojęciem szerszym niż Polityka , która to jest w zasadzie sprowadza się do walki o władzę za pomocą programów i agitacji wyborczęj za jakimś zespołem wartości ogólno - społecznych i nakreślonym ładem prawnym jaki ma obowiązywać po wyborach jak zwycięży któraś z opcji politycznych . Tak że to jest Światopogląd a nie polityka , to o czym my rozmawiamy . Ja zadam Ci proste pytanie ? Jak nie UE to co będzie z Polską pomiędzy UE a Rosją ? No co będzie ? Będzie rusyfikacja Polski bo tak w swoim programie przed wojną z Ukrainą napisał Putin , że Polska ma powrócić do strefy wpływów Rosji . https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosyjski-historyk-dla-putina-polska-i-kraje-europy-srodkowej-to-satelity-ktore/03cdwfh I teraz wybieraj czy wolisz poziom prawa i życia w Rosji czy jednak trochę lepiej będzie się Tobie i Twoim dzieciom żyło w tej zasranej UE która ma tyle wad jak piszesz. Rosja ma cały czas ambicje terytorialne wobec Polski i chce wpływać kto ma rządzić w Polsce wybierać nam władze przychylne do Rosji i działać na ruski mir . Dlaczego wszyscy uchodźcy z całego Świata chcą do tej zasranej UE , a nie chcą się osiedlać na Białorusi czy w Rosji , tam ziemi skolko ugodno , ale nie chcą w Rosji , a Ty jesteś jedynym któremu ruski mir pasuje chyba Cytuj
michal79 Opublikowano Sobota o 11:00 Opublikowano Sobota o 11:00 1 godzinę temu, Tadek11 napisał(a): Jak nie UE to co będzie z Polską pomiędzy UE a Rosją ? Odpowiedzią na to są dwie opcje, z czego przynajmniej jedną wypada znać ludziom, którzy popatrzyli na kawałek świata: 1) Opcja norweska - dostęp do wspólnego rynku za opłatą, plus zobowiązanie do wdrożenia części polityk UE 2) Pełne członkostwo w UE, po gruntownej reformie UE (wycofanie się z praworządności, zmiana traktatów z wyraźnym zaznaczeniem wyższości prawa krajowego itp.) Ponieważ w swojej wypowiedzi użyłeś nieczystego chwytu - zmyśliłeś sobie moje słowa, udając, że mnie cytujesz na czerwono, z mojej strony zakończę udział w tym wątku z niesmakiem. O dokładniej rozpisaną opcję norweską poprosiłem inną sztuczną inteligencję: Cytat [Michał] dzień dobry, czy możesz opisać w ok. 300 słowach, jak wyglądają relacje Norwegii z Unią Europejską, koncentrując się nad dostępem do wspólnego rynku i standardach produkcji? [Chat GPT] Dzień dobry! Oczywiście, oto opis relacji Norwegii z Unią Europejską, ze szczególnym uwzględnieniem dostępu do wspólnego rynku i standardów produkcji: Norwegia nie jest członkiem Unii Europejskiej, jednak utrzymuje z nią bardzo bliskie relacje, głównie poprzez członkostwo w Europejskim Obszarze Gospodarczym (EOG). Dzięki temu Norwegia ma dostęp do unijnego wspólnego rynku, co oznacza swobodny przepływ towarów, usług, osób i kapitału między Norwegią a państwami UE. W praktyce norweskie firmy mogą sprzedawać swoje produkty i świadczyć usługi w całej Unii na takich samych zasadach jak przedsiębiorstwa unijne. Jednym z kluczowych elementów uczestnictwa w EOG jest zobowiązanie Norwegii do przyjmowania dużej części unijnego prawodawstwa, zwłaszcza w zakresie przepisów regulujących funkcjonowanie rynku. Oznacza to, że Norwegia musi wdrażać unijne normy dotyczące ochrony środowiska, bezpieczeństwa produktów, praw konsumenta czy standardów sanitarnych i technicznych. Dzięki temu towary produkowane w Norwegii spełniają wymogi unijne i mogą być swobodnie eksportowane do państw członkowskich UE. Chociaż Norwegia nie ma prawa głosu przy stanowieniu unijnych przepisów, często uczestniczy w konsultacjach i ma wpływ na ich kształt na wcześniejszych etapach legislacyjnych. Z drugiej strony, kraj ten nie jest zobowiązany do udziału we wspólnej polityce rolnej czy wspólnej polityce handlowej UE, co daje mu pewien zakres niezależności. Podsumowując, relacje Norwegii z UE opierają się na modelu bliskiej integracji bez pełnego członkostwa, zapewniając dostęp do wspólnego rynku przy jednoczesnym zachowaniu pewnej suwerenności politycznej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi