mirek. Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 Jak w temacie czy naprawdę musimy wszystko za nich robić pomińmy tu sprawę warozy a skupmy się na pomniejszaniu i zaraz powiększaniu gniazda ograniczania w czerwieniu i takie tam sztuczki czy to naprawdę im pomaga czy wymusza większą prace? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 A nie jesteś wolnym człowiekiem . Jak nie chcesz to nie rób nic ? Cytuj
michal79 Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 (edytowane) 18 minut temu, mirek. napisał: ja k w temacie czy naprawdę musimy wszystko za nich robić pomińmy tu sprawę warozy a skupmy się na pomniejszaniu i zaraz powiększaniu gniazda ograniczania w czerwieniu i takie tam sztuczki czy to naprawdę im pomaga czy wymusza większą prace? Ujmowanie i dodawanie plastrów? Powiedz to tym pszczołom A przy okazji - próbowałem im ułatwić życie dając pod dno styropian. Efekt - wilgoć przy podłożu i spleśniała dolna część plastrów. Edytowane 26 Marca 2022 przez michal79 1 Cytuj
manio Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 2 minuty temu, Tadek11 napisał: A nie jesteś wolnym człowiekiem . Jak nie chcesz to nie rób nic ? To ja jestem absolutnie wolnym człowiekiem . W ulach korpusowych zimuję w pełnym składzie ramek , 3x10R 1/2D. 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 26 Marca 2022 Autor Opublikowano 26 Marca 2022 5 minut temu, Tadek11 napisał: A nie jesteś wolnym człowiekiem . Jak nie chcesz to nie rób nic ? a ty znowu tylko o sobie myślisz tu chodzi tylko i wyłącznie o nasze podopieczne Cytuj
mirek. Opublikowano 26 Marca 2022 Autor Opublikowano 26 Marca 2022 7 minut temu, michal79 napisał: A przy okazji - próbowałem im ułatwić życie dając pod dno styropian. Efekt - wilgoć przy podłożu i spleśniała dolna część plastrów. czyli nie przeszkadzać:P 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 26 Marca 2022 Autor Opublikowano 26 Marca 2022 5 minut temu, manio napisał: To ja jestem absolutnie wolnym człowiekiem . W ulach korpusowych zimuję w pełnym składzie ramek , 3x10R 1/2D. to też sie tak czuje wszytkie na 5 sztuk 2x10 i 3 x10 Cytuj
manio Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 (edytowane) 28 minut temu, mirek. napisał: to też sie tak czuje wszytkie na 5 sztuk 2x10 i 3 x10 to ja biję wszystkich na głowę bo mam 3 ule gdzie od dołu jest 10R warszawskich poszerzanych , a na to 2x10R 1/2D. Ustawiłem tak przed zakarmianiem żeby opuściły warszawskie i zimowały na 1/2D. Tak też się stało . Są w dwu najwyższych korpusach . Muszę zabrać im warszawskie bo lada chwila zacznę je zagospodarowywać. Będą na 2x1/2D - więc tym razem im odbiorę . Jak zaczną pobielać plastry to dam od razu cały korpus węzy. Żegnam się powoli z warszawiakami. Te o których piszę są zainstalowane w korpusie 3x1/2D . Będzie piękne ognisko , Edytowane 26 Marca 2022 przez manio 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 26 Marca 2022 Autor Opublikowano 26 Marca 2022 możesz bić się w głowę tylko po co napisałem jak zimowałem chcesz przyjeżdżaj zobaczysz jieszcze nic nie rozbierane Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 10 godzin temu, manio napisał: to ja biję wszystkich na głowę bo mam 3 ule gdzie od dołu jest 10R warszawskich poszerzanych , a na to 2x10R 1/2D. Przypomniała mi się ze szkoły taka przechwalanka ? - A ja mam w domu marlboro na fortepianie 11 godzin temu, mirek. napisał: a ty znowu tylko o sobie myślisz tu chodzi tylko i wyłącznie o nasze podopieczne 11 godzin temu, mirek. napisał: Jak w temacie czy naprawdę musimy wszystko za nich robić pomińmy tu sprawę warozy Sam Mirek zadajesz pytanie czy musimy robić za pszczoły Więc Ci odpowiadam - NIE MUSIMY Kto chce ten robi , a kto nie chce nie robi. Wolny wybór. Ja chcę to coś tam przy nich robić więc robię i nie myślę tylko o sobie jak sugerujesz ? Ale jak kiedyś pracowałem zawodowo na kilku etatach , to przy pszczołach niewiele robiłem w starych warszawiakach jeszcze , tylko wstawiałem nadstawki i wyjmowałem do odwirowania i też nie musiałem i tych nadstawek nawet wyjmować i wstawiać na okrągło , ale rodzince chciało się miodu polizać więc musiałem ?, ale nie dla siebie jak sugerujesz że tylko o sobie myślę , tylko dla rodziny i znajomych. ? 1 Cytuj
wawelski Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 12 godzin temu, mirek. napisał: Czy my jesteśmy pszczołom potrzebni To pszczoły są nam potrzebne. Chcemy mieć miód, znamy rozkład w czasie dostępnych pożytków, więc musimy pszczoły odpowiednio zaopiekować i przygotować, coby te pożytki miały szansę wykorzystać. Pytanie tylko, czy wszystko, co robimy w pasiece ma sens? To już każdy widzi po efektach. Niestety, żeby móc je właściwie ocenić i przeanalizować, to potrzeba mieć jakąś wiedzę. U siebie, na przykład, widzę braki i konieczność douczenia się z biologii, chemii, meteorologii, fizyki, a czasem nawet metafizyki, bez tego może być ciężko. 2 Cytuj
Nacek Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 33 minuty temu, wawelski napisał: ieczność douczenia się z biologii, chemii, meteorologii, fizyki, a czasem nawet metafizyki, bez tego może być ciężko. A po co to potrzebne? Przecież wystarczy nauczyć się obsługiwać miodarkę? 1 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 2 minuty temu, wawelski napisał: To pszczoły są nam potrzebne. Chcemy mieć miód, znamy rozkład w czasie dostępnych pożytków, więc musimy pszczoły odpowiednio zaopiekować i przygotować, coby te pożytki miały szansę wykorzystać. Pytanie tylko, czy wszystko, co robimy w pasiece ma sens? To już każdy widzi po efektach. Niestety, żeby móc je właściwie ocenić i przeanalizować, to potrzeba mieć jakąś wiedzę. U siebie, na przykład, widzę braki i konieczność douczenia się z biologii, chemii, meteorologii, fizyki, a czasem nawet metafizyki, bez tego może być ciężko. Dokładnie to opisałeś i pewnie od tej metafizyki trzeba by zacząć ? Cytuj
manio Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Tadek11 napisał: - A ja mam w domu marlboro na fortepianie marlboro nie mam , ale przypomniałem sobie ,że mam jeszcze jeden głupi ul : dwa korpusy 10R warszawiaka poszerzanego. Pszczoły bez problemy zazimowały , ale dolny jutro zabiorę , to nieudany eksperyment . Udowadnia jednak ,że pszczołom obojętne na ilu ramkach zimują , byle siła była i pokarm. Pszczoły oczywiście potrzebują naszej pomocy , ale nie lubią nadgorliwości i narzucania im naszej woli. Jak to kobiety. Kto ma żonę to i z pszczołami sobie poradzi . One zrobią wszystko co zechcemy , ale musi im się wydawać że to ich decyzja - to oczywiście o pszczołach napisałem. Edytowane 27 Marca 2022 przez manio 2 Cytuj
daro Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 1 godzinę temu, manio napisał: ale musi im się wydawać że to ich decyzja - to oczywiście o pszczołach napisałem. Choć pasuje i do żony ? 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Opublikowano 27 Marca 2022 hehe widzę macie problem a dawno udowodnione że facet to głowa rodziny tylko że szyją jest żona czy też kobieta faceta:P Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 3 godziny temu, manio napisał: marlboro nie mam , ale przypomniałem sobie ,że mam jeszcze jeden głupi ul : dwa korpusy 10R warszawiaka poszerzanego. Pszczoły bez problemy zazimowały , ale dolny jutro zabiorę , to nieudany eksperyment . Udowadnia jednak ,że pszczołom obojętne na ilu ramkach zimują , byle siła była i pokarm. Pszczoły oczywiście potrzebują naszej pomocy , ale nie lubią nadgorliwości i narzucania im naszej woli. Jak to kobiety. Kto ma żonę to i z pszczołami sobie poradzi . One zrobią wszystko co zechcemy , ale musi im się wydawać że to ich decyzja - to oczywiście o pszczołach napisałem. Mariusz rozumiem o co chodzi z tą nadgorliwością i wiem , że to jest poważna wada nowicjuszy , ale na naszym forum są też i bardziej zaawansowani pszczelarze i jak mamy z takimi porozmawiać o swoich doświadczeniach ? Jak ? Założyć nowe forum ? Dla starych pszczelarzy , do których też się zaliczam i dyskutować we własnym gronie ? Zdaje się na forum jest taka możliwość , jakieś zakładanie klubów ? nie wiem na czym to polega ? może Paweł nas oświeci ? To byśmy założyli taki klub i nie przekomarzali się z nowicjuszami o podstawowe pojęcia w pszczelarstwie. Rozumiesz chyba o co mi chodzi . Ale my starzy ( sorry za kolokwializm) pełnimy też role edukacyjną i czasami powinniśmy pomyśleć co "szczawiki" w cudzysłowie pomyślą o tym co piszemy ? I przyznam się , że ja i również czasami wpadam w frustrację i napiszę coś niezrozumiałego dla młodych . Ale myślę że Ci bardziej rozsądniejsi zrozumieją mój przekaz ? Pozdrawiania Tadek Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Marca 2022 Opublikowano 27 Marca 2022 1 godzinę temu, mirek. napisał: hehe widzę macie problem a dawno udowodnione że facet to głowa rodziny tylko że szyją jest żona czy też kobieta faceta:P To tylko Ci bardziej jurni na kobiece wdzięki ? Ale dziwi mnie ,że się tak z tym obnoszą , dobre ciele dwie matki ssie ? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi