Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mirek. napisał:

zawsze można robić miód pitny i albo sprzedawać albo samemu się raczyć

Sprzedawać nie wolno - przestępstwo .Raczyć się samemu nie wolno -grzech .

Opublikowano
4 minuty temu, Beeman napisał:

No i czuje się jak na Polance. Wiele polityki i nic o pszczołach. 

A gdzie tu widzisz politykę ? Temat może nie o pszczołach ,  ale o miodzie  ? 

Opublikowano
23 godziny temu, Tadek11 napisał:

Poczekaj jak więcej Kolegów napisze jak widzi rozwiązanie tego problemu. 

nawet zaawansowani "pszczelarze " , moderatorzy na najstarszym forum nie widzą problemu z handlem ziołosmrodami , przy których mieszanie miodów do przedszkole złodziejstwa. Nie szukajcie winy u innych , zacznijcie od siebie. Nikt nie zabrania podniesienia cen swojego miodu , ale zawsze będą amatorzy "ładnego miodu" z Biedronki czy Auchan. Nie zawsze jest sens konkurować  z każdym. Jak się komuś nie opłaca to jest wiele innych , szlachetnych sposobów zarobkowania. W ostateczności można rowy kopać , bo trudno dziś znaleźć pracownika , który umie trzymać łopatę i nie połamie jej w kwadrans. Sprawy reguluje rynek . Jednemu pasuje ziołosmród , a drugiemu marketowy syf. Tacy klienci u mnie nigdy nic nie kupią , więc mam ich w d.

Opublikowano
9 minut temu, manio napisał:

W ostateczności można rowy kopać

Mojego kolegę matka straszyła - nie będziesz się uczył będziesz rowy kopał . Kopie , koparką po 200 za godzinę , ma firmę też ludzie kopią . Tak więc interes możną zrobić na wszystkim , trzeba mieć głowę . ?

• Lubię 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, manio napisał:

Jednemu pasuje ziołosmród , a drugiemu marketowy syf. Tacy klienci u mnie nigdy nic nie kupią , więc mam ich w d.

Jednemu smakują ogórki drugiemu ogrodnika córki . Manio - amen ,święte słowa .

Opublikowano
35 minut temu, manio napisał:

mieszanie miodów do przedszkole złodziejstwa.

No właśnie mnie też to wydaje się meritum sprawy. Prawdopodobnie mieszalnie miodów i zawodowe komercyjne pasieki które wstawiają do Biedry czy Carrefoura itp. są odpowiedzialni za psucie rynku i to w majestacie prawa , bo wykorzystują luki prawne  i są w stanie prowadzić ten proceder na masową skalę , mają biura prawne , które umieją załatwiać różne zaświadczenia i jakieś świadectwa jakość z "zaprzyjaźnionych " laboratoriów i są w stanie udowodnić . że  w świetle prawa nie można podważyć , że to co wstawiają do marketów to nie jest miód , zresztą jak , po analizie pyłkowej , przecież można dosypać pyłku do fałszowanej zawartości w mieszalni  komercyjnej i  w badaniach wyjdzie , że jak są pyłki w miodzie to jest już OK  jest to prawdziwy miód . ? Gorzej jak wykryją pyłki konopi indyjskich ?

Poza tym zioło miodów w marketach nigdy nie widziałem ani nawet na miejskim targowisku u mnie lokalnie  i uważam że to niszowa sprawa . 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Tadek11 napisał:

uważam że to niszowa sprawa .

u mnie tego nie ma , bo miód tani . W miejscowościach turystycznych kupisz ziołosmród w dowolnym smaku jak czarodziejskie fasolki z Harrego  Pottera. Już nie tylko pokrzywowy , ale malinowy ( oczywiście czerwony) czy tak egzotyczny jak poziomkowy. W Zakopanym czy na Helu w każdym smaku i nawet w malutkich "kolekcjonerskich" słoiczkach poi 50 g. Jest klient - jest towar i nic tego nie zmieni. Tam raczej trudno o prawdziwy miód w zalewie szajsu. Całkiem jak z prawdziwymi oscypkami.

Edytowane przez manio
Opublikowano
1 godzinę temu, daro napisał:

Sprzedawać nie wolno - przestępstwo .Raczyć się samemu nie wolno -grzech .

na prawdę wierzysz w co piszesz? jaki grzech i przeciw komu?

jeżeli tak to żal mi ciebie 

Opublikowano
1 hour ago, mirek. said:

na prawdę wierzysz w co piszesz? jaki grzech i przeciw komu?

Bo samo picie nie jest grzechem tylko po piciu glupoty w glowie sie rodzą. 

Ciekawe czemu zioło miód nie daje ludzia spac, a miód sztuczny juz nie? 

• Lubię 1
Opublikowano
10 godzin temu, daro napisał:

Jednemu smakują ogórki drugiemu ogrodnika córki .

A Tobie Darek co bardziej smakuje ? ? Ja wolę ogórki ?

Opublikowano
9 godzin temu, manio napisał:

u mnie tego nie ma , bo miód tani . W miejscowościach turystycznych kupisz ziołosmród w dowolnym smaku jak czarodziejskie fasolki z Harrego  Pottera. Już nie tylko pokrzywowy , ale malinowy ( oczywiście czerwony) czy tak egzotyczny jak poziomkowy. W Zakopanym czy na Helu w każdym smaku i nawet w malutkich "kolekcjonerskich" słoiczkach poi 50 g. Jest klient - jest towar i nic tego nie zmieni. Tam raczej trudno o prawdziwy miód w zalewie szajsu. Całkiem jak z prawdziwymi oscypkami.

A u mnie nie ma słoiczków z zioło miodami na miejskim targowisku pewnie handlarze znają rynek i z tym nie wyskakują przed szereg . I wstawiałem kiedyś zdjęcie na forum stoiska jednego handlarza słodkościami , co to miał na górnej półce stoiska same syropy o różnych smakach  malinowy , aroniowy  itd.   , a na niższej półce różne odmianowe miody o typowych nazwach , jak lipowy , akacjowy itp  i wszystkie miody były reklamowane jako prawdziwe miody z Mazur  ( Dziwne ) I na dodatek na dolnej półce były wyroby cukiernicze , pączki i serniki i pytałem czy te pączki to  tez z Mazur ?

Opublikowano
Godzinę temu, Tadek11 napisał:

pączki to  tez z Mazur

a bo na Mazurach lud prosty, ciemny co nie kradnie , nie oszukuje i nie wychodzi z kruchty :)

Opublikowano

Daro wydaje mi się że masz duży problem z alkoholem. Radziłbym Tobie pójść do specjalisty bo naprawdę możesz skrzywdzić swoim zachowaniem wiele osób. 

Pytacie o paragrafy, artykuły.

Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. art. 97 ust 1

Mając wyniki badań zlecone przez związek można na ich podstawie zrobić zgłoszenie. 

Odnośnie przecięcia krzywej popytu i podaży to tak masz rację jest to wiedza z podstawówki a na studiach jest to bardziej rozbudowane. I lepiej Tobie nie tłumaczyć pewnych rzeczy bo za dużo na raz wiedzy nie przyswoisz. 

Mam nadzieję że forumowicze wyciągną co do Twojej osoby odpowiednie wnioski i ocenią. 

I jeszcze raz proszę póki jest czas, walcz z nałogiem. 

Opublikowano
4 godziny temu, Wugiwugi napisał:

Daro wydaje mi się że masz duży problem z alkoholem.

Nie mam leję go w mordę . ?

4 godziny temu, Wugiwugi napisał:

I jeszcze raz proszę póki jest czas, walcz z nałogiem.

Napisanie że mam problem , to Twój problem . Napisanie że jestem alkoholikiem to chłopie twój problem bo to jest obelga . Podobnie jak jajka wielkości żołędzi.Gdybyś wiedział to co ja to Twoja głowa by eksplodowała . Zauważ że nie piszę mózg.

Wiesz co to jest termin - martwe prawo ? Wiesz co to przepisy wykonawcze i podział kompetencji ? Takich munrych pełno tylko jak co do czego to za nich ktoś ma coś robić . Zawsze się świat zmienia od siebie . Zmieniłeś sam coś poza pampersem ?

,,Kto produkuje lub wprowadza do obrotu środek spożywczy zepsuty lub zafałszowany,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.,,

Na stronie minrolu jest produkt regionalny ziołomiód z cukru . To fałszerstwo ?

Ziołomiód z miodu to fałszerstwo ?

Jaka jest definicja miodu ?

Idź do sądu , złap gościa .

Jesteś dzieciak i tyle . Jak kulturalny człowiek chciałem poinformować w 4 oczy i wytłumaczyć osobiście . Ni jaj u Ciebie ni wiedzy . Pomalowane choć ? Alleluja !

• Lubię 1
Opublikowano
W dniu 14.04.2022 o 11:21, Robi_Robson napisał:

I nie mam złudzeń , że to chleb będzie priorytetem

I to jest to. Kto zna zalety dobrego naturalnego miodu to bez problemu zapłaci 40 zł. A kto nie ma bladego pojęcia to nie kupi za 20 zł. Z 40zł. kupi 2 kg. pęczku (obecnie pewnie mniej) którym wypcha swój zwierzęcy żołądek na kilka dni.

• 2 lata później...
Opublikowano

Odświeżę temat polityczny chyba zdaniem wielu kolegów jak ktoś powyżej w tym temacie sugerował  ,  chociaż mnie on nie wydaje się polityczny,  bo to kwestia co się komu kojarzy z polityką 😀.

Temat wątku  jest  cały czas aktualny i niestety nie widać żeby coś miało się zmieniać w sprawie regulacji rynku miodów  i jest typowa samowolka chociaż jakieś kontrole od czasu do czasu chodzą po targowiskach , ale dotykają  one  w zasadzie tylko drobnych pszczelarzy . Kombinatorzy bazarowi mają to wkalkulowane w ryzyko handlowe, a wielkich sieciowych marketów opanowanych przez potentatów mieszających niby miody z całego Świata  ( tez to chyba polityka) jakoś sprzedają cały czas i psują nasz rynek. Oto materiał poniżej jak ktoś nie widział to zachęcam do obejrzenia i na co zwracać uwagą przy etykietowaniu miodu.

https://www.youtube.com/watch?v=9jXFxGCFAuo

Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 17.04.2022 o 16:10, daro napisał(a):

Zawsze się świat zmienia od siebie . Zmieniłeś sam coś poza pampersem ?

W dniu 17.04.2022 o 16:10, daro napisał(a):

Jesteś dzieciak i tyle . Jak kulturalny człowiek chciałem poinformować w 4 oczy i wytłumaczyć osobiście . Ni jaj u Ciebie ni wiedzy . Pomalowane choć ? Alleluja !

Wśród całego tego czegoś co się dzieje i dzieje tu na forum.😀 Chciałem zwrócić uwagę na kwintesencję  naszego administratorstwa😇. Potem się dziwicie że mały ruch na forum. 

Opublikowano

Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę olx "beczka po miodzie" i sprawdzić co sprzedający oferuje poza beczkami. Od majtek po używany telewizor. Wniosek jest prosty handlarze "wszystkim i niczym" wiedza gdzie kupić tani miód i jak go sprzedać. Ci co kupują w beczkach to tylko szczyt góry. Większość kupuje już rozlany w słoiki na to etykieta i gotowe. Skala procederu jest naprawdę znacząca. To właśnie psuje nasz sektor detaliczny a nie tani miód w marketach, który tam tani był zawsze. 
Najzwyczajniej targowym handlarzom wpadł tani miód z importu w rękę jako dobrzy zarobek z dużą marżą.
Jak temu zaradzić? Nie wiem. Handlować wolno każdemu.  Tylko jak złapać tych nieuczciwych?