Tadek11 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Krzychu napisał: Manio jednak jesteś dobrym strażnikiem ruchu na forum. Ale to Robert napisał pierwszy że pozbywa się wszystkich drewnianych uli ? A one były u nas hitem na forum dwa trzy lata temu. ? Cytuj
manio Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2022 (edytowane) Poniewaz wymienilismy juz uprzejmosci , proszę tradycyjnie o usunięcie OT nie związanego z moim lenistwem pszczelarskim Edytowane 14 Sierpnia 2022 przez manio Cytuj
Tadek11 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 2 godziny temu, manio napisał: Poniewaz wymienilismy juz uprzejmosci , proszę tradycyjnie o usunięcie OT nie związanego z moim lenistwem pszczelarskim OK. ? Cytuj
manio Opublikowano 23 Listopada 2022 Autor Opublikowano 23 Listopada 2022 ale wcześniej bawiłem się Cloake Board i wpadłem na taki pomysł na brak rójek wiosną 4 Cytuj
manio Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Przedstawiam Państwu nowy , maniowy typ ula : warszawski poszerzany , dadantowaty Po co mi to ? Mam dwa warszawiaki z przedwojennych desek pochodzących z rozbiórki drewnianego domu i materiał jest w stanie idealnym. Zrobił mi je Teść. Napracowałem się żeby je doprowadzić do prawidłowych wymiarów bo mimo dokumentacji były zrobione dość dowolnie. Taki ul w oryginale ma jeden korpus miodni pod daszkiem. To za mało na moje rozwiązłe pszczoły. Potrzeba żeby były dwa korpusy. Do miodobrania pod korpusy trzeba zmieścić przegonkę , a korpusy przykrywać powałką. Teraz mieszczą się dwa korpusy dadant 1/2 . Mam takie ofrezowane dookoła ,że mogę wzdłuż wkładać ramki 1/2 Dadant ( stąd nazwa nowego ula) lub w poprzek korpusa 1/2 wielkopolski. Oprócz unifikacji korpusów i powiększenia objętości ula ma też zunifikowane podkarmiaczki powałkowe , dadantowskie . Te dwa ule nie zostaną spalone , nie wyemitują gazów cieplarnianych i nie przyczynią się do postępu ocipienia klimatu. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi