Tadek11 Posted August 14, 2022 Share Posted August 14, 2022 Godzinę temu, Krzychu napisał: Manio jednak jesteś dobrym strażnikiem ruchu na forum. Ale to Robert napisał pierwszy że pozbywa się wszystkich drewnianych uli ? A one były u nas hitem na forum dwa trzy lata temu. ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted August 14, 2022 Author Share Posted August 14, 2022 (edited) Poniewaz wymienilismy juz uprzejmosci , proszę tradycyjnie o usunięcie OT nie związanego z moim lenistwem pszczelarskim Edited August 14, 2022 by manio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted August 14, 2022 Share Posted August 14, 2022 2 godziny temu, manio napisał: Poniewaz wymienilismy juz uprzejmosci , proszę tradycyjnie o usunięcie OT nie związanego z moim lenistwem pszczelarskim OK. ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted November 23, 2022 Author Share Posted November 23, 2022 ale wcześniej bawiłem się Cloake Board i wpadłem na taki pomysł na brak rójek wiosną 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted August 16, 2023 Author Share Posted August 16, 2023 Przedstawiam Państwu nowy , maniowy typ ula : warszawski poszerzany , dadantowaty Po co mi to ? Mam dwa warszawiaki z przedwojennych desek pochodzących z rozbiórki drewnianego domu i materiał jest w stanie idealnym. Zrobił mi je Teść. Napracowałem się żeby je doprowadzić do prawidłowych wymiarów bo mimo dokumentacji były zrobione dość dowolnie. Taki ul w oryginale ma jeden korpus miodni pod daszkiem. To za mało na moje rozwiązłe pszczoły. Potrzeba żeby były dwa korpusy. Do miodobrania pod korpusy trzeba zmieścić przegonkę , a korpusy przykrywać powałką. Teraz mieszczą się dwa korpusy dadant 1/2 . Mam takie ofrezowane dookoła ,że mogę wzdłuż wkładać ramki 1/2 Dadant ( stąd nazwa nowego ula) lub w poprzek korpusa 1/2 wielkopolski. Oprócz unifikacji korpusów i powiększenia objętości ula ma też zunifikowane podkarmiaczki powałkowe , dadantowskie . Te dwa ule nie zostaną spalone , nie wyemitują gazów cieplarnianych i nie przyczynią się do postępu ocipienia klimatu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts