michal79 Opublikowano 26 Listopada Opublikowano 26 Listopada (edytowane) Rodziny pszczele buczą zdrowo. Choć 100% zimowli to już nie będzie, ale nie ma co w trakcie trwania liczyć. Mam wrażenie, że zima trwa już długo, choć nawet nie nastał grudzień. Oby do wiosny. Edytowane 26 Listopada przez michal79 Cytuj
gajowy Opublikowano 28 Listopada Opublikowano 28 Listopada U mnie póki co upadek dwóch rodzin. Jedna to w zasadzie odkład który przybył do mnie późnym latem, tuż po sublimacji, więc ja już nie powtarzałem. Najwyraźniej błąd. Druga to dosyć prężna niestety rodzinka, prawdopodobnie przez większego pasożyta w liczbie sztuk dwóch, mianowicie myszy... Wczoraj jeszcze pod Warszawą wychodziło towarzystwo z uli , na wsi siedzą kłębach i nie w głowie im fruwanie... Cytuj
michal79 Opublikowano 11 Grudnia Autor Opublikowano 11 Grudnia Na Lubelszczyźnie mamy pierwszy śnieg. Jeszcze 12 dni i zacznie przybywać słońca, uff. Cytuj
hurriway Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia (edytowane) i bardzo dobrze, niech to już zmierza w kierunku wiosny Edytowane 11 Grudnia przez hurriway Cytuj
gajowy Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia 8 godzin temu, michal79 napisał(a): Jeszcze 12 dni i zacznie przybywać słońca, uff. Też na to czekam. Straszny jakiś taki ruch w tym temacie sezonu 2025... Cytuj
michal79 Opublikowano 11 Grudnia Autor Opublikowano 11 Grudnia 35 minut temu, gajowy napisał(a): Też na to czekam. Straszny jakiś taki ruch w tym temacie sezonu 2025... Mało słońca w tym sezonie, to i pisać się nie chce... Cytuj
Tadek11 Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia 4 godziny temu, michal79 napisał(a): Mało słońca w tym sezonie, to i pisać się nie chce... Pisać się nie chce bo nie ma o czym . 😁 W kółko to samo ? 😏 Przychodzi taki okres tak zwany "martwy sezon " zima , Święta , że inne obowiązki czy projekty wpadają do głowy , jak odśnieżenie samochodu , czy zakup choinki dla dzieciaków , i zawsze tak bywało na forum jak pamięcią sięgam wstecz. 😁 Kiedyś pisaliśmy o planach swoich pszczelarskich na następny sezon , czy zobowiązaniach noworocznych niekoniecznie związanych z pszczołami , koledzy pisali o miśkach i starych zwyczajach pszczelarzy związanych z pszczelarstwem , dzisiaj nikogo to nie interesuje , bo miód jest zastępowany syropami produkowanymi przemysłowo i udającymi naturalny miód . I jak w tym ruskim powiedzeniu adekwatnie pasującym do sytuacji w Rosji i sytuacji pszczelarstwa u nas " Jest tak źle , że nie ma nawet komu w mordę dać " bo nie ma winnego . 😇 Pozdrawiam Na życzenia przyjdzie jeszcze czas . 🙂 1 Cytuj
daro Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia 1 minutę temu, Tadek11 napisał(a): bo nie ma winnego Jest - wszyscy pszczelarze . Każdy tylko patrzy swego interesu i wyżej nerek Pan nie podskoczysz . Gdyby były pieniądze , było by zainteresowanie . Nie ma kasy . Bawienie się w doktora ( michał ) nikogo albo nie bawi, albo za starzy i już bardzo nie pamiętają .Poziom nauki pszczelarskiej - dno i mało tego próby przebicia się dalej .Profesor do pszczelarzy o czerwiu - ,, te robaczki ,, lub drugi że poplony jesienią powodują czerwienie matek. Komu lata kasa z miodu palec do góry ? Syn nie puka mi się w czoło bo kulturalny , sam się walę . Zredukowałem do 30 i dalej zostało miodu .Pyłku nie będę poławiał za 37 czy 40 . Czarna du*a ot co ... Bez murzynków ... Będę robił pitny piwnicę na ranczu odkopałem i odbuduję , Pitny w przeciwieństwie od jabcaków , wiśniaków z wiekiem robi się lepszy . Mam 2 stosy ramek po potopieniu i do oddania część . Cytuj
Tadek11 Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia 18 minut temu, daro napisał(a): Jest - wszyscy pszczelarze Tak , pszczelarze są winni bo trzymają pszczoły !. 😁 Jak by odpuścili sobie pszczoły to by nie było winnego ? Społeczeństwo by nie straciło bo przecież miód w sklepach jest , więc o co chodzi ? - Jak Ci wóda w pracy szkodzi , porzuć pracę o co chodzi . Każdy chłop może być winny gwałtu , wg tego rozumowania , bo każdy nosi przy sobie narzędzie gwałtu , czyli ma - to winien. 😏 Cytuj
daro Opublikowano 11 Grudnia Opublikowano 11 Grudnia 11 minut temu, Tadek11 napisał(a): pszczelarze są winni bo trzymają pszczoły ! Nie , bo nie potrafią ni się z sobą dogadać ni zorganizować . Najgorętszym tematem na zebraniach to cena cukru . Działa tak jak w tej zasadzie - przyszli po górników ? A co mnie obchodzą górnicy . Przyszli po rolników - a co mnie obchodzą rolnicy .Przyszli i po Ciebie . Tylko już nie ma nikogo . Podpiszą umowę o współpracy z Ameryką Płd. to będzie czarna du*a . Ja mam tu wszystko swoje oprócz mięsa . Jak co i to będzie . A WY CO BĘDZIECIE JEŚĆ ? W Brazylii pola po ściętej trzcinie cukrowej traktowane są jako pożytek . Jak to ktoś powiedział - masło drogie można jeść i bez . Jak to mawiano we Francji - jak nie macie na chleb jedzcie bułki . Społeczeństwo powiadasz , a jaka jest społeczność pszczelarzy ? Dno i 2 metry mułu . 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 12 Grudnia Autor Opublikowano 12 Grudnia Czytałem dziś rano artykuł z roku 1992. Wtedy też było źle. Zacytuję parę zdań: "Obserwując problem pszczelarstwa na przestrzeni minionych lat można zauważyć, że obecnie występują poważne zjawiska, które wskazują, że polskie pszczelarstwo zmierza do upadku. (...) stale rosnące koszty prowadzenia pasieki... (...) obniżająca się siła nabywcza ludności... W promieniu 3 km od stacjonowania mojej pasiek (Pogórze Dynowskie, wieś Kąkolówka), w 1984 znajdowało się 410 rodzin pszczelich, nastawionych głównie na zbiory miodu spadziowego. W chwili obecnej, tj. 31 grudnia 1991 r., pozostało ich zaledwie 70. Ubyło 340 rodzin!" Natomiast dla mnie osobiście dziwnym jest, że - coraz częściej jako "głos środowiska" jest uznawane stowarzyszenie "Polska izba miodu" zajmujące się importem nie-miodu - nie widzę za dużo pracy nad przekazem do konsumentów. Uprawia to oddolnie kilka osób, np. Natalia Jakubus ("Pszczelara"). Może tu jestem niesprawiedliwy trochę. Jest dużo imprez w Lublinie, ale czy to odpowiada współczesnym czasom? No i mamy to przepszczelenie, czy nie mamy? Cytuj
daro Opublikowano 12 Grudnia Opublikowano 12 Grudnia 57 minut temu, michal79 napisał(a): No i mamy to przepszczelenie, czy nie mamy? Mamy i nie mamy . W okolicy miast i osiedli tak , dalej nie .Lokalne warunki - Robi i okolica gospodarstw wielkotowarowych to nie Bieszczady ni moja okolica . 59 minut temu, michal79 napisał(a): Jest dużo imprez w Lublinie, Imprezy to nie pszczelarstwo ni organizacja . Godzinę temu, michal79 napisał(a): - coraz częściej jako "głos środowiska" jest uznawane stowarzyszenie "Polska izba miodu" zajmujące się importem nie-miodu o nie ma innego głosu , ba, Polanka i jej ,,marsz w obronie pszczół ,, sponsorował Kasztelewicz . Dowiedziałem się jak przyjechałem do Warszawy . Pod takimi sztandarami nie chodzę . O czym tu mówić ? A nawet i strach . Godzinę temu, michal79 napisał(a): Czytałem dziś rano artykuł z roku 1992. Wtedy też było źle. Ja artykułów nie muszę czytać bo wtedy zaczeło się źle robić . Nieżyjący mój ,,kolega ,, wcześniej mówił co sprzedał w detalu to sprzedał resztę skupowała spółdzielnia ogrodnicza . Teraz nikt od ciebie nie kupi o uczciwej cenie . W okolicy był on . Z Bożej łaski działacze patrzą swej kasy i niczego poz nią nie widzą . Pszczelarstwo to nie rolnictwo bo jak masz słąbe wyniki w hodowli świń czy krów to twoja tylko wina . Tu możesz się starać a jak jest, jak w tym roku ,du*a to nic Pan nie zrobisz . Wielkie sieci chcą żeby w każdym słoiku był ciekły miód i wygląd partii tysiąca czy więcej nie różnił się słoik od słoika . Miesza się , filtruje i pisze miód . Ziołomiód kolejne cudo stołecznych ,,pszczelarzy ,,. Można wiele ... Zbudować stronę ofertą pszczlarzy przez organizację ............. Organizacje sprzedają Ukraiński miód słonecznikowy .Masło po 10 a na platformie ogłoszeniowej pszczelarz miód po 30 popycha , dokładając 10 na transport to po 50 nie sprzedasz . Przez okres ponad 20 lat cena wzrosła o 10 PLN . Coś ktoś ma dodawać ? 1 Cytuj
daro Opublikowano 12 Grudnia Opublikowano 12 Grudnia https://www.facebook.com/reel/553492374060912 Cytuj
Beeman Opublikowano 13 Grudnia Opublikowano 13 Grudnia Jestem na urlopie w Meksyku. Wczoraj pogadałem z kelnerka. Jej mąż i teść mają ule. Dziś przyniosła mi dwa miody, bardzo smaczne. $8/kg. Jeszcze dostałem butelkę miodu pitnego. Niestety nie bardzo mi smakuje. Bardzo wytrawny i przesadzone z goździkami. Tutejsze miody są bardzo smaczne niestety po zakupie miodu w supermarkecie wyrzuciłem go do kosza. Był niejadalny. 1 Cytuj
daro Opublikowano 14 Grudnia Opublikowano 14 Grudnia 14 godzin temu, hurriway napisał(a): To szewc cudze buty kupuje Nie , bzyka córkę sąsiadki . Cudze zawsze lesze a u sąsiada trwa zieleńsza. Miód pitny wytrawny ? Mój piątak na przerób i tak słodki był . Cytuj
hurriway Opublikowano 14 Grudnia Opublikowano 14 Grudnia 4 godziny temu, daro napisał(a): Nie , bzyka córkę sąsiadki W tym wypadku lepiej żeby sąsiadki niż swoją... 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 15 Grudnia Opublikowano 15 Grudnia W dniu 14.12.2024 o 01:15, hurriway napisał(a): To szewc cudze buty kupuje... Boguś kupuje dla porównania . 🙂 Ja też kiedyś kupiłem coś z nawą "miód" w markecie celowo , dla porównania i dla własnej subiektywnej oceny z ciekawości , żeby nie być tylko "wierzącym " 🙂 U nas i tak za dużo jest wierzących a za mało myślących. Cytuj
Beeman Opublikowano 19 Grudnia Opublikowano 19 Grudnia W dniu 15.12.2024 o 12:05, Tadek11 napisał(a): Boguś kupuje dla porównania . Tadziu, obawiam się, że się mylisz. Otóż wydalem na wyjazd ok $3500. Kupilem 3 male butelki (po wodzie) miodu za $15. Teraz myślę jak to sprzedać, żeby wyjazd się zwrócił. Gwarantuję, że miód jest autentyczny, pochodzi od pszczelarza. 1 Cytuj
gajowy Opublikowano 19 Grudnia Opublikowano 19 Grudnia Dziś u mnie pod robotą pszczoły z uli wyszły... Cytuj
Madzin Opublikowano Piątek o 20:08 Opublikowano Piątek o 20:08 W dniu 19.12.2024 o 17:21, gajowy napisał(a): Dziś u mnie pod robotą pszczoły z uli wyszły... U mnie również . Jedna z rodzin nawet zrobiła porządki świąteczne i wywaliła całkiem pokaźna ilość martwych pszczół . Wszystkie rodziny żyją , jedne latały intensywniej inne trochę mniej . Oby do wiosny Cytuj
MAQ Opublikowano Sobota o 00:06 Opublikowano Sobota o 00:06 (edytowane) Ja nie wiem jak z lataniem, ale sprawdzałem dobowy osyp warrozy. Tam gdzie było więcej niż 3 sztuki zrobiłem sublimację. Jedna zwariowana rodzinka uwiązała się pod daszkiem wysokość 6cm, tzn część kłębu wisi ponad ramkami i tak sobie wiszą już kilka tygodni. Liczyłem że zejdą w dół przy ociepleniu ale są uparte. Edytowane Sobota o 00:06 przez MAQ Cytuj
michal79 Opublikowano Niedziela o 09:53 Autor Opublikowano Niedziela o 09:53 Dzisiaj pierwszy dzień dłuższy od najkrótszego w roku, o caałe 8 sekund. Czyli przesilenie za nami. Pszczoły ponoć też to wyczuwają. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi