Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

byłem i ja w pasiece . Posiałem do doniczek ogórki i dynie hokkaido. Posadzę je do gruntu pewnie dopiero w czerwcu. Zimno znacznie wszystko opóźniło i zatrzymało. Przymarzło kilka krzaczków pomidorów , ale nie wyrzucam ich bo chyba odbiją .

Przy okazji zajrzałem do pszczół bo piszecie tu o armegedonie rójkowym. U mnie nic z tych rzeczy. Pszczoły latały intensywnie na klony i gniazda pełne świeżo poszytego pokarmu. Potem był mniszek , a póki kwitnie mniszek , nie lecą na rzepak. Nie oglądałem rzepaków , ale świeżego nakropu niewiele . Ciągną węzę , pracują . Tyle ,ze miodnie prawie puste . Mają miejsce w gnieździe i nie noszą do miodni. Planują widocznie zeżreć miód nie dzieląc się ze mną :) . Tradycyjnie nie wiruję w maju , więc pewnie będzie miodobranie po wyborach. 

Opublikowano (edytowane)

Zaczynam Ci zazdrościć . U mnie rok temu ani jednej rojki nawet mateczników podlanych nie było , w końcówce kwietnia przyszły przymrozki ścięły rzepak który już kwitł dobre dwa tygodnie plus akacja trochę zmrożona w niektórych miejscach matki przystopowały . Miodobranie było początkiem czerwca . Teraz zapowiada się deszcz od jutra do wtorku . Zajrzałam no i się zaczęło ,wszystkie jeszcze w nastroju roboczym targają pyłek i miód a matki czerwia , pełno jajek i drugie tyle mateczników podlanych …. We wtorek się okaże . Chyba wezmę zydelek i zobaczę którym przeszło po dzisiejszym wietrzeniu . PS rojka z zeszłego roku nie zagospodarowała nawet 20 ramek dadanta 1/2 i już gotowa do wyjścia 🤣

Edytowane przez Madzin
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Madzin napisał(a):

PS rojka z zeszłego roku nie zagospodarowała nawet 20 ramek dadanta 1/2 i już gotowa do wyjścia 🤣

U mnie wczoraj wyroił się odkład z matką, która leciała się unasiennić. Nie wyglądał w zeszlym tygodniu by mu było jakoś mega ciasno. Gdyby nie to, że kupna matka to bym nie uwierzył(opalitek), ale też bym jej nie zebrał, bo wlazły do odkładowki dopiero jak im matulę wrzuciłem.Dojrzeć matkę w takim kłębie graniczy z cudem.

Tylko teraz problem bo mam dwa odkłady i w żadnym matki czerwiącej, a minęły 2 tygodnie od utworzenia. Ciekawe czy jeszcze jest szansa, że matka się unasienni po niedzieli.  Stuknie jej wtedy 14/15 dni.

Opublikowano (edytowane)

Jak matka leży w trawie, to pszczoły ja ratują oklebiajac.

Po Twoim opisie zakładał bym że to nie była rójka, tylko misja ratunkowa.

Do odkładów daj po ramce z jajkami to nie uratują jak coś pójdzie źle.

Edytowane przez MAQ
Opublikowano
6 godzin temu, MAQ napisał(a):

Jak matka leży w trawie, to pszczoły ja ratują oklebiajac.

Ok, teraz rozumiem o co chodziło gdy pisałeś o niezdolności matki do latania przez źle przyklejony opalitek.

Czy tak było to nie wiem. Co prawda wczoraj w końcu złapałem matkę, ale nim to zrobiłem to wzbiła się w powietrze, polatała nade mną kilkadziesiąt sekund i usiadła na odkładówce. Tutaj już nie dałem się wyrolować i finalnie pszczoły siedzą już w odkładówce.

6 godzin temu, MAQ napisał(a):

Do odkładów daj po ramce z jajkami to nie uratują jak coś pójdzie źle.

Postaram się tak zrobić, o ile pogoda pozwoli. Muszę jeszcze te odkłady odymić. Akurat wszystko się już powinno wygryźć w dwóch najstarszych.

Opublikowano
15 godzin temu, Madzin napisał(a):

Zaczynam Ci zazdrościć

:)  biedy i głodu nie ma co zazdrościć. Prognozy pokazują ,że do 20 maja temperatury w dzień nie przekroczę 10 *C . Czyli nie tylko zimny początek maja , ale i Ogrodnicy nie odpuszczają . Dzisiaj Zimna Zośka i tez w nocy przymroziła. Nie pamiętam aby było tak zimno w maju przez cały czas. Bywały lata ,że w maju były rekordy upałów. Wtedy wirowałem mniszek przed rzepakiem. Dziś nie wiem czy w ogóle będzie rzepak , to by było pierwszy raz w historii od 50 lat.