Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja Ci nie pomogę bo moja odrazu została zabrana . Czasem wiszą i kilka dni jak czytałam a czasem odrazu zawijają się na upatrzone miejsce . 1:0 dla mnie wylazła z 2 letnia matka 🤣 szlam na pasiekę o 14 a tam armagedon patrzę z którego ula , jak na złość wszystkie w rzędzie się oblatywały tłumnie po tych ochłodzeniach . Uwiesiła się zaraz przy pasiece 5 m za płotem na młodym jesionie . Rach ciach i do rojnicy . Teraz co z nią zrobić … Chyba osadze ja w miejscu macierzaka na wezie a macierzak odstawie gdzie indziej . 

Opublikowano

rób jak nowy odkąd tylko dużo więcej ramek zależy jak duża 

ja zawsze w 2 ramki wlewam wodę i zamykam je na 24h

co do rójki wiszą na czubku kasztana od wczoraj koło 12 

z żoną się śmiejemy że tam ul sobie robią 

nie zdejmę bo za wysoko

Opublikowano

Tydzien temu bedąc w pasiece (podczas przerwy) slysze szum, odwracam sie a tu z jednego ula wychodzi rojka. W powietrzu bylo juz sporo pszczol. Zatkalem im wylotek i basta! Zadyma w powietrzu byla przez 1/2 godziny po czym powrocily i uwiazaly sie na siatce pod ulem. Zrobilem odklad z tych pszczol. Niestety wczoraj sprawdzilem tą rodzine i jest bezmateczną. Gdzie podziala sie matka? Musze jeszcze sprawdzic ten odklad. ps. 5 dni wczesniej zrobilem cztero ramkowy odklad z tej rodziny. 

Opublikowano

Nie bardzo chce powiększać już pasiekę . Zostało mi ostatnie kilka dennic i korpusów więc odpada powiększanie pasieki jakiekolwiek nawet przez rojki 🤣. Chce ja znowu połączyć z macierzakiem . Nie wylazły prawie wszystkie bo z racji tego ze byłam na pasiece zrobiłam im prysznic na wlotku wiec rój nie jest takie gigantyczny . Odstawie ten macierzak w jego miejscu wysypie rój przed ulem , dostanie korpus wezy i korpus suszu (1/2d) . W odstawionym wykasuje mateczniki i za kilka dni go dołączę do roju trochę czerwiu sklepionego rozdam gdzie się będzie dało . Chciałam jeszcze zrobić nastepne odklady w czerwcu gdzie będą osadzone docelowe matki na wymianę jesienna tych starych dwuletnich. Nie wiem czy ta procedura się uda ale spróbuje .