Zbyszek Mazur Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu 2 godziny temu, Tadek11 napisał(a): Z tego co pisałeś masz pszczoły w lesie , ale jakie inne pożytki u Ciebie występują ( pasieka w lesie czyli w domyśle pożytki spadziowe) . A jeżeli wspominałeś o pasiece córki , to jakie ona ma pożytki , czy w innej lokalizacji ? W lesie miałem w poprzedniej przygodzie z pszczołami. Nie od razu były w lesie. Przeniosłem je do lasu trochę dalej od domu, bo żona jest uczulona na jad pszczeli, dlatego w pewnym momencie sprzedałem całą pasiekę ze sprzętem Ale od nowa naszło mnie na pszczoły, teraz jeszcze dalej od domu, ale nie w lesie, tylko parę metrów przed lasem na stanowisku południomym. Córka planuje ok 500 m od mojej pasieki. Trochę blisko, ale las jest przegrodą. Pożytki leśne, bo hektary lasu obok nas. Ponadto sieję żmijowiec, ogórecznik, gorczycę, nostrzyk, słonecznik. Na te uprawy mam ponad 2 hektary. Dodatkowo mamy maliny ok. 15 arów. W tym roku posadzę jeszcze rożnik olbrzymi i jeszcze kilka roślin miododajnych. Po sąsiedzku kilka starych lip. Myślę, że pożytku u nas dużo Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu 5 minut temu, daro napisał(a): To nie jest bezpieczna odległość . Wiem, ale dalej nie będzie możliwe przynajmniej na razie. Pasiekę córce planuję dopiero jak skończy kurs. Może do tego czasu coś jeszcze powstanie nowego w planie Cytuj
michal79 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 4 godziny temu, daro napisał(a): Matki z matecznków rojowych nie będą dawały pokolenia rojliwego jeśli nastrój rojowy został sztucznie wywołany Nie mylmy procesów. Nawet mało rojliwa rodzina pszczela się w końcu wyroi. Jest potomkiem milionów pokoleń rodzin, które się roiły. Te, co się nie roiły - wyginęły. Mało rojliwa rodzina pszczela z dużym prawdopodobieństwem będzie miała mało rojliwe potomstwo, bez względu na to, jak została wywołana rójka. Jeśli dwoma dniami deszczu, to nie jest to po prostu mało rojliwa rodzina. Cytuj
daro Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 4 minuty temu, michal79 napisał(a): Nie mylmy procesów. Co Ty bredzisz ? Ty bajki lepiej dla dzieci pisz . Cytuj
Tadek11 Opublikowano 36 minut temu Opublikowano 36 minut temu Koledzy zamiast zastanawiać się jakie matki kupić to może odpowiedzmy sobie na pytanie czy w ogóle wskazane jest kupowanie matek ? I w jakich przypadkach wskazane jest kupowanie matek do swojej pasieki ? Może warto przeczytać archiwalny temat z naszego forum . 🙂 Cytuj
Marco Opublikowano 18 minut temu Opublikowano 18 minut temu 6 minut temu, Tadek11 napisał(a): I w jakich przypadkach wskazane jest kupowanie matek do swojej pasieki ? I to jest dobre pytanie. Albo w jakich przypadkach wymieniać matki? Każdy może mieć inne powody, np. Ma żółte a chce mieć czarne, albo ma rojliwe a chce nierojliwe itp. Ale jeśli pszczoły są przeżywają zimę, noszą dużo miodu / pyłku / propolisu. To po co wymieniać. 1 Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 12 minut temu Autor Opublikowano 12 minut temu 23 minuty temu, Tadek11 napisał(a): Może warto przeczytać archiwalny temat z naszego forum Zagadnienie bardzo ciekawe. Warto poczytać Cytuj
Tadek11 Opublikowano 7 minut temu Opublikowano 7 minut temu 3 minuty temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Zagadnienie bardzo ciekawe. Warto poczytać No to po przeczytaniu , napisz jak odbierasz tą dyskusję ? 😁 Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi