Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

Z tego co pisałeś masz pszczoły w lesie , ale jakie inne pożytki u Ciebie występują  (  pasieka w lesie czyli w domyśle pożytki spadziowe) .

A jeżeli wspominałeś o pasiece córki  , to jakie ona ma pożytki , czy w innej lokalizacji ? 

W lesie miałem w poprzedniej przygodzie z pszczołami. Nie od razu były w lesie. Przeniosłem je do lasu trochę dalej od domu, bo żona jest uczulona na jad pszczeli, dlatego w pewnym momencie sprzedałem całą pasiekę ze sprzętem :)  Ale od nowa naszło mnie na pszczoły, teraz jeszcze dalej od domu, ale nie w lesie, tylko parę metrów przed lasem na stanowisku południomym.

Córka planuje ok 500 m od mojej pasieki. Trochę blisko, ale las jest przegrodą. Pożytki leśne, bo hektary lasu obok nas. Ponadto sieję żmijowiec, ogórecznik, gorczycę, nostrzyk, słonecznik. Na te uprawy mam ponad 2 hektary.  Dodatkowo mamy maliny ok. 15 arów.  W tym roku posadzę jeszcze rożnik olbrzymi i jeszcze kilka roślin miododajnych. Po sąsiedzku kilka starych lip.  Myślę, że pożytku u nas dużo

Opublikowano
5 minut temu, daro napisał(a):

To nie jest bezpieczna odległość .

Wiem, ale dalej nie będzie możliwe przynajmniej na razie. 

Pasiekę córce planuję dopiero jak skończy kurs. Może do tego czasu coś jeszcze powstanie nowego w planie :)

Opublikowano
4 godziny temu, daro napisał(a):

Matki z matecznków rojowych nie będą dawały pokolenia rojliwego jeśli nastrój rojowy został sztucznie wywołany

Nie mylmy procesów. 

Nawet mało rojliwa rodzina pszczela się w końcu wyroi. Jest potomkiem milionów pokoleń rodzin, które się roiły. Te, co się nie roiły - wyginęły.

Mało rojliwa rodzina pszczela z dużym prawdopodobieństwem będzie miała mało rojliwe potomstwo, bez względu na to, jak została wywołana rójka. 

Jeśli dwoma dniami deszczu, to nie jest to po prostu mało rojliwa rodzina.

Opublikowano

Koledzy zamiast zastanawiać się jakie matki kupić to może odpowiedzmy sobie na pytanie czy w ogóle wskazane jest kupowanie matek ? I w jakich przypadkach wskazane jest kupowanie matek do swojej pasieki ? 

Może warto przeczytać archiwalny temat z naszego forum . 🙂

Opublikowano
6 minut temu, Tadek11 napisał(a):

I w jakich przypadkach wskazane jest kupowanie matek do swojej pasieki ?

I to jest dobre pytanie. Albo w jakich przypadkach wymieniać matki?

Każdy może mieć inne powody, np. Ma żółte a chce mieć czarne, albo ma rojliwe a chce nierojliwe itp. Ale jeśli pszczoły są przeżywają zimę, noszą dużo miodu / pyłku / propolisu. To po co wymieniać.

• Lubię 1
Opublikowano
23 minuty temu, Tadek11 napisał(a):

Może warto przeczytać archiwalny temat z naszego forum

Zagadnienie bardzo ciekawe. Warto poczytać

Opublikowano
3 minuty temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Zagadnienie bardzo ciekawe. Warto poczytać

No to po przeczytaniu , napisz jak odbierasz tą dyskusję ? 😁

Pozdrawiam