Robi_Robson Opublikowano 11 Stycznia 2016 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zwróciłem się z zapytaniem do Instytutu Ogrodnictwa Zakładu Pszczelnictwa Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich ul. Kazimierska 2, 24-100 Puławy tel. 81/886 42 08 lub 603689041A konkretnie za pośrednictwem naszego forumowicza doktora Dariusza Tepera dotarłem do dr Ewy Waś ,która wykonuje w instytucie badania woskuPani doktor pisze :"kilka inforamcji dotyczących badań wosku, wykonywanych w naszym Laboratorium.Wosk badamy jedynie pod kątem zafałszowań parafiną. Koszt takiej analizy dla jednej próbki wynosi 300 zł (brutto), a do badań potrzebuję 50-100 g wosku, jeśli chodzi o węzę, to kawałek 10x10 cm wystarczy. W sprawie badań na zgnilca, proszę kontaktować się z dr Krystyną Pohorecką z Instytutu Weterynarii w Puławach."Tak , że jeśli ktoś jest zainteresowany takim badaniem , to w Puławach można badanie na zafałszowanie parafiną zlecić .W międzyczasie postaram się skontaktować z dr Pohorecką w sprawie badań pod kątem obecności Paenibacillus larvaeChyba , że ktoś ma wiedzę na temat takich badań i ich kosztów z pierwszej ręki , to proszę o podzielenie się tą wiedzą . Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 11 Stycznia 2016 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Robert czekamy w takim razie odzew od Pani Pohoreckiej. Tak czy siak dzięki za ważne informacje. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Cena 300 zł to skandal jakie to skomplikowane badanie aby znaleźć parafinę w wosku pszczelim?PK Cytuj
Gość Imker Opublikowano 12 Stycznia 2016 Opublikowano 12 Stycznia 2016 no wrzucić do wrzątku i samo się oddzieli... jak ktoś chętny to proszę przesłać kg węzy i podam % zawartość parafiny. moja analiza 150zł Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 jak ktoś chętny to proszę przesłać kg węzy i podam % zawartość parafiny. moja analiza 150zł Z watem , czy bez :D Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Znalazłem cennik badań pod kątem obecności przetrwalników zgnilca na stronie PiWet PIB Poz. zakład nazwa cena 503 ZCHP ZCHP/PB-09 Wykrywanie Paenibacillus larvae metodą PCR 153,00zł. 504 ZCHP ZCHP/PB-02 Wykrywanie Paenibacillus larvae w czerwiu pszczoły miodnej 53zł. 505 ZCHP ZCHP/PB-03 Wykrywanie Paenibacillus larvae w miodzie (zapasach pokarmu) 60zł. 506 ZCHP ZCHP/PB-04 Wykrywanie Paenibacillus larvae w wosku pszczelim 60zł. Cytuj
Gość Imker Opublikowano 13 Stycznia 2016 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Z watem , czy bez :D to już jest z watem 40% Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2016 to już jest z watem 40% Oferta nie do przebicia Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2016 W odpowiedzi na zapytanie dostałem odpowiedź od PIWet-PIB na zapytanie w sprawie badań wosku pod kątem badań na obecność Paenibacillus larvae (zgnilec)"Szanowny Panie,Na naszej stronie internetowej www.piwet.pulawy.pl w zakładce "badania usługowe; umowy na badania; umowa na świadczenie jednokrotne" jest do pobrania formularz umowy na badania.Proszę wypełnić tę umowę jako Zamawiający w tych polach, które Panu są potrzebne.Pozostałe informacje np. wybrana metoda/procedura badawcza, termin realizacji, wypełnimy my i odeślemy zwrotnie ten formularz.Umowę należy dołączyć do próbek i wysłać do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczegona adres: Al. Partyzantów 57, 24-100 Puławy.Fakturę za badania wyślemy pocztą po zakończeniu badań.Może Pan również skorzystać z elektronicznej drogi otrzymania wyników, należy zaznaczyć to w umowie w odpowiednim paragrafie (par. 6).Zapraszam do współpracyZ poważaniemElżbieta Franas - kierownik Centralnego Punktu Przyjęć Próbek PIWet-PIB"Próbki poszły w tym tygodniu kurierem .Zobaczymy ile będzie trwało badanie Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Opublikowano 4 Lutego 2016 Próbki pobrałem z różnych losowych opakowań węzy , wymieszałem i wysłałem do badań .Po powrocie z urlopu miałem już w skrzynce pocztowej wyniki .Zgodnie z oczekiwaniem wyniki były ujemne .Węza jest w porządku Cytuj
Nacek Opublikowano 14 Grudnia 2017 Opublikowano 14 Grudnia 2017 Coś o wosku i węzie, warto obejrzeć. http://spp-polanka.org/artykuly/aktualnosci/polanka-tv-prof-mariusz-gagos-dodatki-do-wosku-a-rozwoj-rodziny-pszczelej/ Cytuj
lalux5 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Jak fajnie się ogląda , a ile przemyśleń! A Innym wyszło kiedyś, , że parafina dodana nie szkodzi - Puławy............2012 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2017 Coś o wosku i węzie, warto obejrzeć. http://spp-polanka.org/artykuly/aktualnosci/polanka-tv-prof-mariusz-gagos-dodatki-do-wosku-a-rozwoj-rodziny-pszczelej/ Wykładu tego pana, na ten sam temat będzie można posłuchać na 9 konferencji w Pszczelej Woli w piątek 2 II w godz 15-17 I oczywiście będzie można zadawać dodatkowe pytania . Cytuj
Tadek11 Opublikowano 4 Marca 2018 Opublikowano 4 Marca 2018 Można kupić i drogą węzę z parafina , lub cerezyną . Rynek jest tym zarzucony ! Byłem niedawno u Adama Jakubowskiego znanego jako Adamjaku. To co pokazywał , to aż się nie chce wierzyć . Pszczelarze przywożą swój wosk ze swoich plastrów , a po powolnym wystudzeniu okazuje się , że kilkadziesiąt procent potrafi być wosku ziemnego , lub parafiny . Skąd ? Oczywiście z węzy . Po podwórku w każdym kącie walają się u niego dziesiątki kilogramów takich "wosków" . Pokazał sztabkę wosku , którą przysłał mu klient . 100% wosk ziemny . A tak ładny , że gdyby mi ktoś wcześniej przyniósł na wymianę , to bym łyknął . Dlatego już nie wymieniam , ani nie kupuję wosku od nieznajomych . vszu82 też się w tym roku naciął na OLX kupując taki "wosk" . Trzeba przestać patrzeć , że są straty na miodzie i pakować ile się da do uli węzy do odbudowania . Do tego stale 1-2 ramki pracy w ulu . Swój wosk . Zwłaszcza dziewiczy jest w tych czasach na wagę złota ! Przeniosłem tutaj odpowiedź na temat dotyczący wosku Bo jest to bardzo ważna sprawa bo najnowsze badania są zatrważające jak daleko zafałszowanie wosku może wpływać na rozwój i zdrowie rodziny. Chyba i ja zacznę zbierać u siebie swój woski i dawać do Adama do przeróbki na węzę Pozdrawiam Tadek Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Opublikowano 4 Marca 2018 Chyba i ja zacznę zbierać u siebie swój woski i dawać do Adama do przeróbki na węzę Masz go (Adama ) w sumie tuż za miedzą Ale jak go pytałem gdzie dokładnie mieszkasz , to nie wiedział. A ja kontaktu do Ciebie nie miałem wtedy przy sobie ... Cytuj
Tadek11 Opublikowano 4 Marca 2018 Opublikowano 4 Marca 2018 Zgoda ja mam z pasieki mojej do Adama około 8 km. . Ale mieszkam gdzie indziej niż mam pasiekę i pracownię A odnośnie węzy to ma trochę drożej , niż załatwia to moje Stowarzyszenie i stąd nie raz dylemat , ale cóż pewnie za jakość i pewność z czego wykonana jest węza należny zgodzić się na wyższy koszt , bo jak to Darek mówił tanie mięso psy jedzą . Brałem też węzę od Pani Marysi Gębalowej jak mi zabrakło latem , i też w sumie nie była zła tylko trochę grubsza i mniej arkuszy wychodziło w przeliczeniu na 1 kg. Ale od tego roku koniec ! zbieram swój wosk i daję do przerobu To takie postanowienie noworoczne Pozdrawiam Tadek Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 8 Marca 2018 Opublikowano 8 Marca 2018 Ja kupiłem wosk i chce zrobić obieg zamknięty na przyszły sezon mam 118kg (13,5 kg do oddania Łukaszowi wosku z dziewiczego - dzięki za poży) węzy. Na najbliższe trzy lata mam zapas. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi