Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

DLA POCZĄTKUJĄCYCH I NIE TYLKO


bogor

Rekomendowane odpowiedzi

Co do pierwszego filmu to właśnie zauwazyłem że pszczoły zaczeły uczęszczać na mocz który zostawialiśmy pod płotem na budowie.Ale wiele rzeczy zaczołem zauwarzać mając pszczoły.?No i rządlenie przez osy które są pszczołami

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie fajnie gada ale żeby nie było za słodko;)

Nie podoba mi się gotowanie syropu cukrowego-cukier się karmelizuje i powstaje hmf.

No i te uparte twierdzenie że pszczoły ciasta nie przenoszą,już dawno został mit obalony:

https://www.google.pl/search?q=przenoszenie+ciasta+do+ramek&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=lmKqVvKwBae3ygPB1qTIBQ

 

Co mnie zaciekawiło to ten dodatek soli do wody do poidła,robi tak ktoś z forumowiczów jeszcze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie fajnie gada ale żeby nie było za słodko;)

Nie podoba mi się gotowanie syropu cukrowego-cukier się karmelizuje i powstaje hmf.

 

Nie dokładnie chyba słuchałeś.Gościu mówił o gotowaniu miodu a nie syropu cukrowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę się wypowiadać akurat na temat tego wykładu, ale problem dzisiejszej branży pszczelarskiej (nie tylko zresztą pszczelarskiej) polega na tym, że obecnie całą wiedzę, zwłaszcza początkujący pszczelarze, czerpią tylko i wyłącznie ze stron internetowych. Trzeba wyraźnie podkreślić, że obok wartościowych serwisów, powstają  bzdurne strony i blogi, które tak naprawdę w efekcie końcowym mogą tylko zaszkodzić i zniechęcić po pierwszej porażce do dalszej hodowli pszczół.

Nie czytałem chyba na żadnym forum jakiejś zagorzałej dyskusji na temat cytatów z fachowej lektury. Szkoda, że książki zaczęły odchodzić do lamusa. Szczególnie te, które zostały napisane w drugiej połowie ubiegłego stulecia.

Na koniec jedna rada dla młodego pokolenia. Nigdy, ale to nigdy nie bierzcie za pewnik tego, co przeczytacie lub usłyszycie w internecie.

  • Lubię 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam od siebie: szczególnie tego, co jest na forach pszczelarskich, żeby tylko kogoś zaraz nie obrazić.

Bo wtedy tuz przed zimą wszystkie jakoś się roją i uciekają.

Nie oznacza to, że wszystko jest do bani, bo nie. Ale bezkrytyczne przyjmowanie wszystkiego, to ...

Przypomina mi to czasem stara opowiastkę, jak mąż wraca z pracy i mówi do żony: "Wiesz co kochanie, gdyby tak mnie zwolnili, to całe zakłady staną".

Fachowa lektura i stosowana z rozwagą. Artykuły w czasopismach rzadko są naprawdę fachowymi radami, z nimi podobnie, jak ze wszystkim na forach, tylko gdzie indziej to wszystko napisane i podane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie fajnie gada ale żeby nie było za słodko;)

Nie podoba mi się gotowanie syropu cukrowego-cukier się karmelizuje i powstaje hmf.

No i te uparte twierdzenie że pszczoły ciasta nie przenoszą,już dawno został mit obalony:

https://www.google.pl/search?q=przenoszenie+ciasta+do+ramek&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=lmKqVvKwBae3ygPB1qTIBQ

 

Co mnie zaciekawiło to ten dodatek soli do wody do poidła,robi tak ktoś z forumowiczów jeszcze?

Z tym ciastem tez robilem doswiadczenie zrobilem ciasto kolorowe dalem do odkladu dwu ramkowego do unasienniania matki ktory mial jeszcz troche czerwiu do zasklepienia w nim bylo widac troche kolorowych komorek ale drugi odkład z matka czerwiaca na 4 ramkach to za zaden skarb nie chciały miec kolorowych komorek według mnie to wszystko zalezy kiedy podamy ciasto i ile i jak silnej rodzinie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie dokładnie chyba słuchałeś.Gościu mówił o gotowaniu miodu a nie syropu cukrowego.

Słuchałem prawie dokładnie ;)

Po wytapianiu plastrów na jesień w których jest pokarm,gotuje go dla odkładów,fakt nie jest to już syrop cukrowy tylko cukry proste ale nie jest to miód.

Miód gotuje do ciasta na wiosnę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.