Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Sign in to follow this  
bogor

DLA POCZĄTKUJĄCYCH I NIE TYLKO

Recommended Posts

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do pierwszego filmu to właśnie zauwazyłem że pszczoły zaczeły uczęszczać na mocz który zostawialiśmy pod płotem na budowie.Ale wiele rzeczy zaczołem zauwarzać mając pszczoły.?No i rządlenie przez osy które są pszczołami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie fajnie gada ale żeby nie było za słodko;)

Nie podoba mi się gotowanie syropu cukrowego-cukier się karmelizuje i powstaje hmf.

No i te uparte twierdzenie że pszczoły ciasta nie przenoszą,już dawno został mit obalony:

https://www.google.pl/search?q=przenoszenie+ciasta+do+ramek&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=lmKqVvKwBae3ygPB1qTIBQ

 

Co mnie zaciekawiło to ten dodatek soli do wody do poidła,robi tak ktoś z forumowiczów jeszcze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łatwo się przejechać . Lepszy jest dodatek popiołu drzewnego tudzież grilowego .

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie fajnie gada ale żeby nie było za słodko;)

Nie podoba mi się gotowanie syropu cukrowego-cukier się karmelizuje i powstaje hmf.

 

Nie dokładnie chyba słuchałeś.Gościu mówił o gotowaniu miodu a nie syropu cukrowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chcę się wypowiadać akurat na temat tego wykładu, ale problem dzisiejszej branży pszczelarskiej (nie tylko zresztą pszczelarskiej) polega na tym, że obecnie całą wiedzę, zwłaszcza początkujący pszczelarze, czerpią tylko i wyłącznie ze stron internetowych. Trzeba wyraźnie podkreślić, że obok wartościowych serwisów, powstają  bzdurne strony i blogi, które tak naprawdę w efekcie końcowym mogą tylko zaszkodzić i zniechęcić po pierwszej porażce do dalszej hodowli pszczół.

Nie czytałem chyba na żadnym forum jakiejś zagorzałej dyskusji na temat cytatów z fachowej lektury. Szkoda, że książki zaczęły odchodzić do lamusa. Szczególnie te, które zostały napisane w drugiej połowie ubiegłego stulecia.

Na koniec jedna rada dla młodego pokolenia. Nigdy, ale to nigdy nie bierzcie za pewnik tego, co przeczytacie lub usłyszycie w internecie.

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam od siebie: szczególnie tego, co jest na forach pszczelarskich, żeby tylko kogoś zaraz nie obrazić.

Bo wtedy tuz przed zimą wszystkie jakoś się roją i uciekają.

Nie oznacza to, że wszystko jest do bani, bo nie. Ale bezkrytyczne przyjmowanie wszystkiego, to ...

Przypomina mi to czasem stara opowiastkę, jak mąż wraca z pracy i mówi do żony: "Wiesz co kochanie, gdyby tak mnie zwolnili, to całe zakłady staną".

Fachowa lektura i stosowana z rozwagą. Artykuły w czasopismach rzadko są naprawdę fachowymi radami, z nimi podobnie, jak ze wszystkim na forach, tylko gdzie indziej to wszystko napisane i podane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie fajnie gada ale żeby nie było za słodko;)

Nie podoba mi się gotowanie syropu cukrowego-cukier się karmelizuje i powstaje hmf.

No i te uparte twierdzenie że pszczoły ciasta nie przenoszą,już dawno został mit obalony:

https://www.google.pl/search?q=przenoszenie+ciasta+do+ramek&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=lmKqVvKwBae3ygPB1qTIBQ

 

Co mnie zaciekawiło to ten dodatek soli do wody do poidła,robi tak ktoś z forumowiczów jeszcze?

Z tym ciastem tez robilem doswiadczenie zrobilem ciasto kolorowe dalem do odkladu dwu ramkowego do unasienniania matki ktory mial jeszcz troche czerwiu do zasklepienia w nim bylo widac troche kolorowych komorek ale drugi odkład z matka czerwiaca na 4 ramkach to za zaden skarb nie chciały miec kolorowych komorek według mnie to wszystko zalezy kiedy podamy ciasto i ile i jak silnej rodzinie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie dokładnie chyba słuchałeś.Gościu mówił o gotowaniu miodu a nie syropu cukrowego.

Słuchałem prawie dokładnie ;)

Po wytapianiu plastrów na jesień w których jest pokarm,gotuje go dla odkładów,fakt nie jest to już syrop cukrowy tylko cukry proste ale nie jest to miód.

Miód gotuje do ciasta na wiosnę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.