mariopalmeral Posted January 26, 2016 Posted January 26, 2016 Co do pierwszego filmu to właśnie zauwazyłem że pszczoły zaczeły uczęszczać na mocz który zostawialiśmy pod płotem na budowie.Ale wiele rzeczy zaczołem zauwarzać mając pszczoły.?No i rządlenie przez osy które są pszczołami Quote
Perszing Posted January 28, 2016 Posted January 28, 2016 Ogólnie fajnie gada ale żeby nie było za słodko;) Nie podoba mi się gotowanie syropu cukrowego-cukier się karmelizuje i powstaje hmf. No i te uparte twierdzenie że pszczoły ciasta nie przenoszą,już dawno został mit obalony: https://www.google.pl/search?q=przenoszenie+ciasta+do+ramek&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=lmKqVvKwBae3ygPB1qTIBQ Co mnie zaciekawiło to ten dodatek soli do wody do poidła,robi tak ktoś z forumowiczów jeszcze? Quote
daro Posted January 28, 2016 Posted January 28, 2016 Łatwo się przejechać . Lepszy jest dodatek popiołu drzewnego tudzież grilowego . 1 Quote
bogor Posted January 28, 2016 Author Posted January 28, 2016 Ogólnie fajnie gada ale żeby nie było za słodko;) Nie podoba mi się gotowanie syropu cukrowego-cukier się karmelizuje i powstaje hmf. Nie dokładnie chyba słuchałeś.Gościu mówił o gotowaniu miodu a nie syropu cukrowego. Quote
irkor Posted January 29, 2016 Posted January 29, 2016 Nie chcę się wypowiadać akurat na temat tego wykładu, ale problem dzisiejszej branży pszczelarskiej (nie tylko zresztą pszczelarskiej) polega na tym, że obecnie całą wiedzę, zwłaszcza początkujący pszczelarze, czerpią tylko i wyłącznie ze stron internetowych. Trzeba wyraźnie podkreślić, że obok wartościowych serwisów, powstają bzdurne strony i blogi, które tak naprawdę w efekcie końcowym mogą tylko zaszkodzić i zniechęcić po pierwszej porażce do dalszej hodowli pszczół. Nie czytałem chyba na żadnym forum jakiejś zagorzałej dyskusji na temat cytatów z fachowej lektury. Szkoda, że książki zaczęły odchodzić do lamusa. Szczególnie te, które zostały napisane w drugiej połowie ubiegłego stulecia. Na koniec jedna rada dla młodego pokolenia. Nigdy, ale to nigdy nie bierzcie za pewnik tego, co przeczytacie lub usłyszycie w internecie. 4 Quote
Jerzy Posted January 29, 2016 Posted January 29, 2016 Dodam od siebie: szczególnie tego, co jest na forach pszczelarskich, żeby tylko kogoś zaraz nie obrazić. Bo wtedy tuz przed zimą wszystkie jakoś się roją i uciekają. Nie oznacza to, że wszystko jest do bani, bo nie. Ale bezkrytyczne przyjmowanie wszystkiego, to ... Przypomina mi to czasem stara opowiastkę, jak mąż wraca z pracy i mówi do żony: "Wiesz co kochanie, gdyby tak mnie zwolnili, to całe zakłady staną". Fachowa lektura i stosowana z rozwagą. Artykuły w czasopismach rzadko są naprawdę fachowymi radami, z nimi podobnie, jak ze wszystkim na forach, tylko gdzie indziej to wszystko napisane i podane. Quote
henry650 Posted January 29, 2016 Posted January 29, 2016 Ogólnie fajnie gada ale żeby nie było za słodko;) Nie podoba mi się gotowanie syropu cukrowego-cukier się karmelizuje i powstaje hmf. No i te uparte twierdzenie że pszczoły ciasta nie przenoszą,już dawno został mit obalony: https://www.google.pl/search?q=przenoszenie+ciasta+do+ramek&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=lmKqVvKwBae3ygPB1qTIBQ Co mnie zaciekawiło to ten dodatek soli do wody do poidła,robi tak ktoś z forumowiczów jeszcze? Z tym ciastem tez robilem doswiadczenie zrobilem ciasto kolorowe dalem do odkladu dwu ramkowego do unasienniania matki ktory mial jeszcz troche czerwiu do zasklepienia w nim bylo widac troche kolorowych komorek ale drugi odkład z matka czerwiaca na 4 ramkach to za zaden skarb nie chciały miec kolorowych komorek według mnie to wszystko zalezy kiedy podamy ciasto i ile i jak silnej rodzinie Quote
Perszing Posted January 29, 2016 Posted January 29, 2016 Nie dokładnie chyba słuchałeś.Gościu mówił o gotowaniu miodu a nie syropu cukrowego. Słuchałem prawie dokładnie Po wytapianiu plastrów na jesień w których jest pokarm,gotuje go dla odkładów,fakt nie jest to już syrop cukrowy tylko cukry proste ale nie jest to miód. Miód gotuje do ciasta na wiosnę. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.