Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Bylem dzis na dzialce I poszedlem posluchac czy moje podopieczne przezyly moja pierwsza zime.

Zaskoczyly mnie.

Z obu ulów wylatywaly I przylatywaly pojedyncze pszczoly.

Nie za wczesnie wystartowaly?

Nie ma czym sie przejmowac?

Opublikowano

Witam

Już na youtubie niektórzy pszczelarze podkarmiają ciastem , jakie są wasze opinie na temat takich działań w pasiece na przełomie stycznia i lutego? Czy pszczołom nic nie będzie  ?

Opublikowano

Widać za mało karmili jesienią, ja dałem po 18 kg inwertu na rodzinę czyli około 13 kg cukru, ale są tacy co dają po 6-8 kg i muszą podkarmiać. Podkarmianie o tej porze może wynikać z niedokarmienia jesiennego albo przewrażliwienia zimowego... . Tak czy siak z winy pszczelarza. Takie jest moje zdanie, ale ja mało wiem.

Opublikowano

Nie wiem czy maja wystarczajaco pokarmu - ale zly bylem, ze dzis byl oblot :( Zagladac do nich czy nie?

Opublikowano

Powiem tak co byście nie robili i jakich fikołajków nie tworzyli natura wie swoje.A wy na ten temat możecie zapisać zwoje.

• Lubię 1
Opublikowano

Są dwa zasadniczo różniące się od siebie zabiegi : dokarmianie i podkarmianie.
Kto zaniedbał pierwsze musi stosować drugie, a czym to już obojętne, byleby skutecznie.

Dla Pawła i innych mających ule WZ.

Jeżeli zdrowa rodzina pszczela w takim ulu na jesieni na 7- 8 obsiadanych ramek dokarmiona została ok. ~`10 kg cukru,

to nie ma takiej opcji, żeby do wiosny zabrakło im pokarmu.

• Lubię 2
Opublikowano

Są dwa zasadniczo różniące się od siebie zabiegi : dokarmianie i podkarmianie.

Kto zaniedbał pierwsze musi stosować drugie, a czym to już obojętne, byleby skutecznie.

Dla Pawła i innych mających ule WZ.

Jeżeli zdrowa rodzina pszczela w takim ulu na jesieni na 7- 8 obsiadanych ramek dokarmiona została ok. ~`10 kg cukru,

to nie ma takiej opcji, żeby do wiosny zabrakło im pokarmu.

A jeżeli na srodku wylotka są trzy prawie  puste ramki prawie bez pokarmu , a matka poczuje ciepło i zaczerwi je (przeważnie matka zaczyna czerwić na przeciw wylotka )  , potem wystąpi  mróz pszczoły nie przesuną się do ramek z zapasami i po rodzinie mimo tego ze dane było ponad 10 kg cukru .

Opublikowano

Słuszna uwaga kolego, ja może jeszcze trochę zielony jestem ale na spotkaniu w kole kolega pokazywał zdjęcia jak sobie załatwił 5 najsilniejszych rodzin z 20 ubiegłej zimy i twierdzi że własnie przez ten powód co podałeś, daje to do myślenia gadałem z nim  i każdej rodzince dał dzisiaj po 1,5 kg ciasta żeby zapobiec podobnej sytuacji podobno w lutym ma dać jeszcze raz. 

U mnie dzisiaj też wszystkie z 16 rodzin latały  :) , czyli dobry znak, moja druga zimowla i mam nadzieje że znowu 100% pasieki przezimuje  :D

Opublikowano

A jeżeli na srodku wylotka są trzy prawie  puste ramki prawie bez pokarmu , a matka poczuje ciepło i zaczerwi je (przeważnie matka zaczyna czerwić na przeciw wylotka )  , potem wystąpi  mróz pszczoły nie przesuną się do ramek z zapasami i po rodzinie mimo tego ze dane było ponad 10 kg cukru .

Zle ułożone gniazdo na jesieni.

Opublikowano

Dlaczego złe kolego rozwiń temat?! , ten kolega należy jeszcze do tych starszych co to w sierpniu już ramek nie przestawiają po bokach osłonowe z pierzga w środku 6 ramek na pokarm i zakarmianie końcem sierpnia pszczoły sobie kładły jak chciały i gdzie chciały a podobno to one wiedzą najlepiej jak sobie pokarm do zimy ułożyć, gość nie oszczędzał na 8 ramek dał 12 kg cukru!

Opublikowano

1.Na wszelkie pobudzanie jest jeszcze zbyt wcześnie,luty może jeszcze pokazać swoje srogie oblicze w każdym rejonie Polski!

Teraz nie pobudzamy matek ponieważ mogą jeszcze nastąpić gwałtowne załamania pogody(mrozy itd..) i pszczoły będą zmuszone do likwidacji jakiejś tam ilości czerwiu,a takie daremne wychowanie czerwiu osłabia tylko rodzinę i uszczupla zapasy pokarmu.

2.Wszelkie karmienie teraz to tylko dla ratowania rodziny jeśli stwierdzimy braki w zapasach pokarmu!.

Albo dla świętego spokoju jak ktoś nie wie co ma w ulach. PK

Opublikowano

ArCzi  rodzina zazimowana na 6,7 czy 8 ramkach  ma z pewnością w zasięgu przemieszczającego się  kłębu więcej jak te 3 prawie puste

ramki.Na grafice pod spodem ramki z kłębem i zapasami.

.Rys_1.jpg

• Lubię 1
Opublikowano

Nie wiem czy maja wystarczajaco pokarmu - ale zly bylem, ze dzis byl oblot :( Zagladac do nich czy nie?

Paweł sądzę podobnie jak bohtyn i dodam że ule warszawiaki wybaczają wiele błędów w naszym obchodzeniu się z pszczołami. :D PK

Opublikowano

ArCzi  rodzina zazimowana na 6,7 czy 8 ramkach  ma z pewnością w zasięgu przemieszczającego się  kłębu więcej jak te 3 prawie puste

ramki.Na grafice pod spodem ramki z kłębem i zapasami.

.Rys_1.jpg

Podejrzewam, że ta grafika przedstawia ramki w ulu warszawskim poszerzanym z bardzo silną rodziną, która tworzy kłąb zimowy w kształcie kuli o średnicy 24 cm. to jest bardzo, ale to bardzo silna rodzina.

Ja wiem jedno, że jeżeli na mojej ramce zmieści się ok. 2- 2,5kg pokarmu to jak dam te 10 kg na 7 ramek to przypada średnio po ok.1,5 kg na ramkę.  Więc przyjmując,że coś jeszcze miały wcześniej, lub doniosły to nie ma możliwości żeby źle ułożyły i nie miały nad głową przynajmniej 15 cm pokarmu, a to jest wystarczające. Takie to jest moje proste liczenie przy moich ulach.

Oczywiście inaczej sytuacja wygląda przy niskiej ramce i uwiązaniem się pszczół w kłębie nie kuli tylko np. w kształcie położonej elipsy.

Opublikowano

7 cm u góry to 7 kg miodu.Boli Was głowa co zrobić weźcie ten lek z działu humor. :D

Grzebcie gdzie kto może , no nie w ulach.