Ślężańskie Miody Opublikowano 11 Marca 2016 Opublikowano 11 Marca 2016 No koledzy i koleżanki tak samo jak na swojej stronie i na Facebooku, tak i tutaj postanowiłem zrobić wam mały konkurs. Oczywiście jestem pewiem że zapewne każdy z was zna odpowiedz na pytania jakie się pojawią, ale postanowiłem was pomęczyć i podzielić się efektami mojej pracy. No to zaczynamy? Pierwsze pytanie na rozgrzewkę: "Co widzimy na zdjęciu i jakie właściwości dla pszczół ma ten tajemniczy składnik?" Nad nagrodami coś pomyślę Pozdrawiam i życzę udanej zabawy powiązanej z edukacją Daniel 1 Cytuj
netto Opublikowano 11 Marca 2016 Opublikowano 11 Marca 2016 Jest to propolis ? Propolis wykazuje silne działanie bakteriobójcze Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Opublikowano 12 Marca 2016 Ktoś jeszcze ma coś do dodania? Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 A mnie się wydaje, że to pyłek. Cytuj
MAZI Opublikowano 13 Marca 2016 Opublikowano 13 Marca 2016 Stawiam na miód, źródło energii dla pszczoły. Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Opublikowano 13 Marca 2016 Ten kto nie zdążył niech śmiało odpowiada dalej Po zakończeniu konkursu podam poprawne odpowiedzi, żeby nie psuć zabawy. Ale póki co... ....to czas na drugie pytanie. Będzie trudniej, ale myślę że wam się spodoba "Jak wiemy, pszczoła posiada 3 pary odnóży. Które to odnóże i dlaczego tak sądzisz?" 1 Cytuj
MAZI Opublikowano 13 Marca 2016 Opublikowano 13 Marca 2016 Odnóże do zbierania pyłku.Dlaczego - wyraźnie widzę szczoteczkę, chyba, że mi na oczy padło bardziej niż dotychczas... Edit: Grzebyk też widzę :-P Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 13 Marca 2016 Opublikowano 13 Marca 2016 Na moje oko to noga środkowa. I tu odpowiem do czego służy (nie tak jak przy pierwszym pytaniu) - oprócz chodzenia:) służy chyba do podawania pyłku na ostatnią parę a potem dalej do ula. Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Opublikowano 25 Marca 2016 Oto kolejne pytanie. Mam nadzieję że wam się spodoba "Nazwij poszczególne części aparatu gębowego pszczoły" http://www.slezanskiemiody.pl/index.php/k2-o-pszczolach/item/134-swiat-pszczeli-pod-mikroskopem-pytanie-nr-3 Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Opublikowano 31 Marca 2016 Co tak słabo Panowie i Panie? Mam dla was już kolejne pytanie i zdjęcia Poniżej możecie zobaczyć różnokolorowe kuleczki. Jest to Pyłek Pszczeli pozyskiwany przez pszczoły z kwiatów. Oto pytanie konkursowe:"Podaj 5 drzew i 5 kwiatów z jakich pszczoły znoszą pyłek do ula"Pytanie Bonusowe:"Podaj 5 właściwości leczniczych na które pomaga pyłek pszczeli" Pozdrawiam, Daniel Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 31 Marca 2016 Opublikowano 31 Marca 2016 Na trzecie pytanie mogę odpowiedzieć - żuwaczki i języczek. Więcej nie znam:) Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 31 Marca 2016 Opublikowano 31 Marca 2016 Moje noszą z wierzby, czereśni, kasztanowca, olszy, lipy; Rzepaku, gryki, facelii, mniszka, gorczycy Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 31 Marca 2016 Opublikowano 31 Marca 2016 A na bonusowe pytanie odpowiem tak:) Pyłek ma min. właściwości przeciwzapalne, regulujące trawienie, antyalergiczne, detoksykacyjne, przeciwmiażdzycowe. Mnie jeszcze dodatkowo poprawia nastrój, ponieważ wiem, że ma masę właściwości zdrowotnych to od razu po spożyciu mam lepszy nastrój:-) 1 Cytuj
MDR Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Ślężańskie Miody to ja w ramach edukacji poproszę o podanie poprawnych odpowiedzi w jednym sensownym wpisie . Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Ślężańskie Miody to ja w ramach edukacji poproszę o podanie poprawnych odpowiedzi w jednym sensownym wpisie . MDR oczywiście odpowiedzi zostaną podane po zakończeniu konkursu, tak jak już pisałem wcześniej. Celowo nie podaje ich teraz żeby nie psuć zabawy, tym którzy dzielnie odpowiadają, jak PawelKS3 i będą odpowiadać Również Ciebie Macieju zachęcam do zabawy. Ps. Możecie również podsyłać mi propozycje na Priva, co chcielibyście zobaczyć Pozdrawiam, Daniel Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2016 No to kolejne pytanie. Poniżej zobaczycie skrzydła pszczoły. Jak wiecie pszczoła posiada 2 pary skrzydeł, które podczas lotu są "spinane" haczykami, które możecie zobaczyć na zdjęciach, dzięki czemu skrzydło tworzy całość. Fascynujące dostosowanie do życia, które jest fascynujące Pytanie konkursowe: Jak szybko lata pszczoła z pokarmem i bez pokarmu? link Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Na pusto śmiga do 65 km na godzinę a z towarem do 30. Ps. Świetnie Ci idzie propagowanie pszczelarstwa, dzięki temu wiele się dowiaduje o pszczołach:) 2 Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Na pusto śmiga do 65 km na godzinę a z towarem do 30. Ps. Świetnie Ci idzie propagowanie pszczelarstwa, dzięki temu wiele się dowiaduje o pszczołach:) Dzięki Paweł Po twoich słowach jeszcze bardziej będę cisnął Powiem ci, że jako jedyny chyba jesteś tu pszczelarzem, bo najczęstsze są twoje odpowiedzi Co do odpowiedzi to oczywiście musisz poczekać Wkrótce kolejne pytania. Cytuj
Piotr.CK Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Powiem ci, że jako jedyny chyba jesteś tu pszczelarzem, bo najczęstsze są twoje odpowiedzi Bardzo dobrze, że innych też ciśniesz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi