Ślężańskie Miody Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 No koledzy i koleżanki tak samo jak na swojej stronie i na Facebooku, tak i tutaj postanowiłem zrobić wam mały konkurs. Oczywiście jestem pewiem że zapewne każdy z was zna odpowiedz na pytania jakie się pojawią, ale postanowiłem was pomęczyć i podzielić się efektami mojej pracy. No to zaczynamy? Pierwsze pytanie na rozgrzewkę: "Co widzimy na zdjęciu i jakie właściwości dla pszczół ma ten tajemniczy składnik?" Nad nagrodami coś pomyślę Pozdrawiam i życzę udanej zabawy powiązanej z edukacją Daniel 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netto Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Jest to propolis ? Propolis wykazuje silne działanie bakteriobójcze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ślężańskie Miody Posted March 12, 2016 Author Share Posted March 12, 2016 Ktoś jeszcze ma coś do dodania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 A mnie się wydaje, że to pyłek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzich123 Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 Obnóże pyłku , nawet czuć . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 mleczko z rozerwanego matecznika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAZI Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Stawiam na miód, źródło energii dla pszczoły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariopalmeral Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 rozkruszone obnóże pyłku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ślężańskie Miody Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 Ten kto nie zdążył niech śmiało odpowiada dalej Po zakończeniu konkursu podam poprawne odpowiedzi, żeby nie psuć zabawy. Ale póki co... ....to czas na drugie pytanie. Będzie trudniej, ale myślę że wam się spodoba "Jak wiemy, pszczoła posiada 3 pary odnóży. Które to odnóże i dlaczego tak sądzisz?" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAZI Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Odnóże do zbierania pyłku.Dlaczego - wyraźnie widzę szczoteczkę, chyba, że mi na oczy padło bardziej niż dotychczas... Edit: Grzebyk też widzę :-P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Na moje oko to noga środkowa. I tu odpowiem do czego służy (nie tak jak przy pierwszym pytaniu) - oprócz chodzenia:) służy chyba do podawania pyłku na ostatnią parę a potem dalej do ula. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ślężańskie Miody Posted March 25, 2016 Author Share Posted March 25, 2016 Oto kolejne pytanie. Mam nadzieję że wam się spodoba "Nazwij poszczególne części aparatu gębowego pszczoły" http://www.slezanskiemiody.pl/index.php/k2-o-pszczolach/item/134-swiat-pszczeli-pod-mikroskopem-pytanie-nr-3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ślężańskie Miody Posted March 31, 2016 Author Share Posted March 31, 2016 Co tak słabo Panowie i Panie? Mam dla was już kolejne pytanie i zdjęcia Poniżej możecie zobaczyć różnokolorowe kuleczki. Jest to Pyłek Pszczeli pozyskiwany przez pszczoły z kwiatów. Oto pytanie konkursowe:"Podaj 5 drzew i 5 kwiatów z jakich pszczoły znoszą pyłek do ula"Pytanie Bonusowe:"Podaj 5 właściwości leczniczych na które pomaga pyłek pszczeli" Pozdrawiam, Daniel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted March 31, 2016 Share Posted March 31, 2016 Na trzecie pytanie mogę odpowiedzieć - żuwaczki i języczek. Więcej nie znam:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted March 31, 2016 Share Posted March 31, 2016 Moje noszą z wierzby, czereśni, kasztanowca, olszy, lipy; Rzepaku, gryki, facelii, mniszka, gorczycy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted March 31, 2016 Share Posted March 31, 2016 A na bonusowe pytanie odpowiem tak:) Pyłek ma min. właściwości przeciwzapalne, regulujące trawienie, antyalergiczne, detoksykacyjne, przeciwmiażdzycowe. Mnie jeszcze dodatkowo poprawia nastrój, ponieważ wiem, że ma masę właściwości zdrowotnych to od razu po spożyciu mam lepszy nastrój:-) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MDR Posted April 1, 2016 Share Posted April 1, 2016 Ślężańskie Miody to ja w ramach edukacji poproszę o podanie poprawnych odpowiedzi w jednym sensownym wpisie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ślężańskie Miody Posted April 1, 2016 Author Share Posted April 1, 2016 Ślężańskie Miody to ja w ramach edukacji poproszę o podanie poprawnych odpowiedzi w jednym sensownym wpisie . MDR oczywiście odpowiedzi zostaną podane po zakończeniu konkursu, tak jak już pisałem wcześniej. Celowo nie podaje ich teraz żeby nie psuć zabawy, tym którzy dzielnie odpowiadają, jak PawelKS3 i będą odpowiadać Również Ciebie Macieju zachęcam do zabawy. Ps. Możecie również podsyłać mi propozycje na Priva, co chcielibyście zobaczyć Pozdrawiam, Daniel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ślężańskie Miody Posted April 13, 2016 Author Share Posted April 13, 2016 No to kolejne pytanie. Poniżej zobaczycie skrzydła pszczoły. Jak wiecie pszczoła posiada 2 pary skrzydeł, które podczas lotu są "spinane" haczykami, które możecie zobaczyć na zdjęciach, dzięki czemu skrzydło tworzy całość. Fascynujące dostosowanie do życia, które jest fascynujące Pytanie konkursowe: Jak szybko lata pszczoła z pokarmem i bez pokarmu? link Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Na pusto śmiga do 65 km na godzinę a z towarem do 30. Ps. Świetnie Ci idzie propagowanie pszczelarstwa, dzięki temu wiele się dowiaduje o pszczołach:) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ślężańskie Miody Posted April 14, 2016 Author Share Posted April 14, 2016 Na pusto śmiga do 65 km na godzinę a z towarem do 30. Ps. Świetnie Ci idzie propagowanie pszczelarstwa, dzięki temu wiele się dowiaduje o pszczołach:) Dzięki Paweł Po twoich słowach jeszcze bardziej będę cisnął Powiem ci, że jako jedyny chyba jesteś tu pszczelarzem, bo najczęstsze są twoje odpowiedzi Co do odpowiedzi to oczywiście musisz poczekać Wkrótce kolejne pytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr.CK Posted April 14, 2016 Share Posted April 14, 2016 Powiem ci, że jako jedyny chyba jesteś tu pszczelarzem, bo najczęstsze są twoje odpowiedzi Bardzo dobrze, że innych też ciśniesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts