Krzyżak Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Zaczynam robić nową serię korpusów jednościennych. Będą miały tradycyjnie wyfrezowane uchwyty do noszenia. Wiem, że nie którzy uważają to za niewygodne ale mi pasują więc takie będą. Mam tylko dylemat co do ich umiejscowienia. Zawsze robiłem je w górnej części korpusu powiedzmy w 3/4 wysokości. Kusi mnie jednak aby wyfrezować je w dolnej części tak na wysokości 1/4 od dołu. Uważam, że tak byłoby wygodniej podnosić. Co o tym myślicie ? Ma ktoś tak zrobione ? Cytuj
netto Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Najwygodnie jest jak możesz dodatkowo kciukiem złapać górną krawędź ... a szczerze jak noszę z miodem to i tak łapię za dół .. bo na samych palcach można ale ale po 10tym spacerku palce nie wytrzymują. Mając je nisko to tracisz kontrolę nad gibaniem do przodu i do tyłu ... Ale to moje zdanie .. Cytuj
netto Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 https://goo.gl/photos/44T3cE3S1DqZUnzr7 Masz fotki. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 Twoje korpusy są dość niskie więc nie powinno to mieć większego znaczenia , ale ja raczej skłaniał bym się do umieszczenia uchwytów w połowie lub górnej części korpusu. Pozdrawiam Tadek Cytuj
netto Opublikowano 16 Marca 2016 Opublikowano 16 Marca 2016 A najlepiej poświęć jeden korpus zrób uchwyty w 3 miejscach i sprawdź ... Cytuj
Jerzy Opublikowano 17 Marca 2016 Opublikowano 17 Marca 2016 wg mnie uchwyty najwygodniejsze w użyciu, to: albo jako listwy wzdłuż całego korpusu lub Zandera. Cytuj
Xpand Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Czy 20 cm x 2 cm x 2 cm się sprawdzi jako trzymanie przy korpusie wielkopolskim? Może jeszcze mniejsze się da? Nie chcę dociążać korpusów, a jeszcze nie mam frezarki. Cytuj
daro Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 To kup uchwyty - takie -http://allegro.pl/uchwyt-ula-raczka-matki-pszczelej-pasieka-pszczoly-i5906979456.html Cytuj
netto Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Można to zrobić ręczną piłą tarczową także , sa filmy na YT Cytuj
Xpand Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Piły ręcznej/zgłębiarki też nie mam. Określę sobie te wymiary na "żywym organizmie" i zrobię tak jak mi będzie najwygodniej. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Czy 20 cm x 2 cm x 2 cm się sprawdzi jako trzymanie przy korpusie wielkopolskim? Może jeszcze mniejsze się da? Nie chcę dociążać korpusów, a jeszcze nie mam frezarki. 15 cm jest dość 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi