Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy pszczoły poszywają miód jak są w nastroju rojowym? Nie wiem czy wirować czy nie. Od tygodnia nie chcą poszywać. Nadstawki wlkp. pełne miodu. Ciężkie jak diabli. Dałem półnadstawki i je też zaczęły zalewać ale ani jednych ani drugich nie poszywają. Poszyte może 20%  każdego plastra.

Porobiłem odkłady bo pszczoły wariują. Teraz cały tydzień do niedzieli ma lać. Tylko środa ma być pogodna   i to chyba szansa aby coś odwirować. Ale się zastanawiam czy się nie wstrzymać jeszcze aby zasklepiły. Z drugiej strony boje się, że ze względu na pracę nie dopilnuje i mi prysną z tym miodem.

Opublikowano

taaa wiruj najwyżej sfermentuje jeszcze jak moze rzepak

Opublikowano

Weźcie mnie nie straszcie, ja jadę jutro po mój rzepak jak byłem w czwartek zaczynały od góry poszywać jak stuknąłem nic nie leciało :D teraz dwa dni niepogody to może jutro z samego rana jak pogoda pozwoli jadę i biorę te najwyższe korpusy :D są pełne już drugi tydzień chyba starczy zresztą wyżej nie będe dokładał bo nie mam już co a poza tym nie będę zaglądał do uli po drabinie bo wyższe niż dzisiejsze u Jarka będą :D

Opublikowano

Ta pojadę na rzepak kilkadziesiąt km po kilka ramek do domu z powrotem odwirować sprawdzić czy w miarę ok i potem jeszcze raz drałować po resztę nie widzi mi sie to Piotrze :D jam nie na emeryturach żeby się tak bawić, zrobić robotę i do drugiej na pilarce przy ulach albo do trzeciej za kierownice i heja :D

Opublikowano

Ta pojadę na rzepak kilkadziesiąt km po kilka ramek do domu z powrotem odwirować sprawdzić czy w miarę ok i potem jeszcze raz drałować po resztę nie widzi mi sie to Piotrze :D jam nie na emeryturach żeby się tak bawić, zrobić robotę i do drugiej na pilarce przy

Opublikowano

To można jeszcze kupić refraktometr do miodu , rzecz w prawdziwej pracowni niezbędna tylko żeby wynik był miarodajny to trzeba coś odwirować.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Refraktometr mam po drodze do moich dziewczyn u kolegi z koła :D chyba podjadę i pożyczę na chwile. Jak by tak zbadał z kilku komórek też dało by jakiś wiarygodny wynik ?? 

Opublikowano

taaa wiruj najwyżej sfermentuje jeszcze jak moze rzepak

Nie masz Artur zielonego pojecia a się wymądrzasz. Jak będziesz zebami kiedyś wyciągał posklepiony rzepakowy z ramek to wspomnij mnie . Sa tu tacy co pamiętają moje słowa. NIGDY  mi miód nie sfermentował. Refraktometru nie mam.

Miód rzepakowy zrobi beton i ramki nie będa posklepione. Czytać trzeba . Ze zrozumieniem i chłopie więcej pokory dla pszczół bo nie zawsze jest tak jak napisano - to się nazywa doświadczenie zdobyte praktyką.

;)

• Lubię 1
Opublikowano

Ja nauczyłem się aby rzepak wybierać na raty żeby nie mieć problemów z odwirowaniem czy fermentacją.

• Lubię 2
Opublikowano

Nie masz Artur zielonego pojecia a się wymądrzasz. Jak będziesz zebami kiedyś wyciągał posklepiony rzepakowy z ramek to wspomnij mnie . Sa tu tacy co pamiętają moje słowa. NIGDY  mi miód nie sfermentował. Refraktometru nie mam.

Miód rzepakowy zrobi beton i ramki nie będa posklepione. Czytać trzeba . Ze zrozumieniem i chłopie więcej pokory dla pszczół bo nie zawsze jest tak jak napisano - to się nazywa doświadczenie zdobyte praktyką.

;)

Widzisz Daro dziś właśnie rozmawiałem w tym temacie z doświadczonym kolegom - nigdy nie wiruje nie poszytego rzepaku... Woli trochę zostawić pszczołom niż tłumaczyć się nabywcom co się z tym miodem porobiło... Dzisiaj u siebie sprawdzałem - miód do połowy poszyty, nie krystalizuje, ale komórki nie poszyte błyszczą świeżym nakropem. Czekam.

Opublikowano

mój sąsiad też miał takie zielone pojęcie że mu ludzie miód do sklepu odnosili i wszystko pszczołom dał do przerobu 

wolę zębami ten miód wygryzać jak mnie mają szerokim łukiem omijać 

jak to mówią " Ty masz prawo mieć swoje zdanie.... ja mam prawo mieć je w du**e"...... i na odwrót

tak że róbta jak chceta

Opublikowano

A ja spytam się - ile żeście razy kręcili ten miód ? Bo jak na razie moją opinię stawiacie przeciwko opini - sąsiadów , kolegów. Nie mając własnego doświadczenia negujecie moje.

Dokładnie Arturze , czyje małpy tego cyrk. Mnie nikt nie omija , miód sporzedaję do lutego ile bym nie miał. Każdy mnie zna i wie jak co komu gębę obić .

Mi nikt nigdy niczego nie odnosił . Daj Boże aby tak zostało . Nie mam czasu na pierdoły i pokazał jaki stożek robi mój ten niedojrzały miód.

Pszczoły swój będą też mieli. Ja mam Dadanta nie wielkopolskie . Nie gmeram po gnieździe a zbieram śmietankę.

Mazi pogadamy. Kiedy wirujesz?

• Lubię 3
Opublikowano

A ja spytam się - ile żeście razy kręcili ten miód ? Bo jak na razie moją opinię stawiacie przeciwko opini - sąsiadów , kolegów. Nie mając własnego doświadczenia negujecie moje.

Dokładnie Arturze , czyje małpy tego cyrk. Mnie nikt nie omija , miód sporzedaję do lutego ile bym nie miał. Każdy mnie zna i wie jak co komu gębę obić .

Mi nikt nigdy niczego nie odnosił . Daj Boże aby tak zostało . Nie mam czasu na pierdoły i pokazał jaki stożek robi mój ten niedojrzały miód.

Pszczoły swój będą też mieli. Ja mam Dadanta nie wielkopolskie . Nie gmeram po gnieździe a zbieram śmietankę.

Mazi pogadamy. Kiedy wirujesz?

Jak poszyją minimum w 3/4 chyba, że zacznie wcześniej krystalizować, ale nic na wszelki wypadek.

Opublikowano

Tez mam ten problem niepogoda a ramki poszyte wz z rzepakiem tylko w 1/4 i trochę  jest w połowie i nie wiem czy wirować ?  

Opublikowano

Na razie niepogoda więc jest szansa że trochę zjedzą i pozostały odparują. Ale u każdego może być ina sytuacja i nie można uogólniać. U mnie na pewno w tym roku będzie pomieszany mniszek z rzepakiem , co może i lepiej. Następny pożytek u mnie to akacja , wiec jest jeszcze trochę czasu myślę , że około dwa tygodnie , więc jest czas na odparowanie i zasklepienie miodu który teraz jest w ulach ,  no i zapowiadają za tydzień upały więc akacja pewnie znowu będzie pomieszana ze spadzią. Ale jak będzie to zobaczymy.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Ja dzisiaj wziołem 40 L rzepaku w 80 % niezasklepiony i gesty jak cholera Daro ma racje było trzy dni niepogody pszczoły już ładnie zagęściły a to co miały poszywać to jeszcze odsklepiły od czwartku kiedy byłem u nich ostatnio.

I powiedzcie mi podobno zasklepionego nie ruszają tylo jedza niżej lub po bokach a u mnie dziś w 4 ulach (różne matki ;D ) wióry się sypały i łebki w miodzie ktoś mi to wytłumaczy ???

Opublikowano

W sobote odwirowalem troche rzepaku i miałw wrażenie że w nie poszytych częściach plastrów miód był gęściejszy jak pod zasklepem.

Może mi się tylko wydawalo?

• Lubię 1
Opublikowano

Tak może być, jak nie pełne komórki to pszczoły też nie sklepią tylko czekają na wypełnienie komórek.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Ot i cała prawda o zasklepianiu miodu. Tylko pełne komórki miodu są zasklepiane, niepełnych nie zasklepiają. Jak pisze Nacek u mnie podobnie zasklepione komórki są płynniejsze niż niezasklepione. Najwidoczniej cały czas w niepogodę odparowują i niezasklepiony jest mega odparowany.

U mnie temperatura poniżej 10 st i nie mogę odebrać miodu. Zeżrą go ze smakiem, a ja obejdę się smakiem!

Wczoraj zdążyłem odwirować 3 mocniejsze ule i jedynie około 18 L miodu mniszkowego.

Powiedzcie mi jak tą elektryczną miodarkę Łysonia czyścić. Czy ten cholerny kosz można zdjąć? W starej ręcznej na korbkę fajnie miodek spływał, sprawnie się czyściło, a w tej jakieś podwójne dno pod koszem. Miód gęsty zalega, przed kranikiem 1-2 cm próg gdzie miód stoi nawet po przechyleniu miodarki.

Opublikowano

I po to pszczelarze wymyślili  ule z niską ramką , co daje trochę lepsze wyniki pod tym względem bo ten rzadszy miód zostaje w większym stopniu w niższym korpusie którego nie musimy wirować z górnym i później piszą że np. rzepak kręcili dwa czy trzy razy ,  a chodzi o ten z niższego korpusu.

Pozdrawiam

Tadek

• Lubię 1