Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry pszczelarz to nie weźmie byle jakiego miodu na handel , żeby sobie nie psuć marki u swoich klientów. Ale jak zabraknie miodu ze swoich zbiorów , to odsyłać z kwitkiem też nie wypada , bo klient się odbije , znajdzie sobie inne źródło zaopatrzenia i już może nie powrócić. Ja jak mi się skończy miód zimą , to pomagam sprzedawać miód mojego Kolegi , ale przynajmniej wiem , że ma dobry miód i nie mam się czego wstydzić , ale i tak nie sprzedaje go z moimi naklejkami z mojej pasieki , i uprzedzam klientów że to miód znajomego pszczelarza i gwarantuje za jego jakość i prawdziwość. Oczywiście bez zarobku bo tu chodzi tylko o nie utracenie klienta.

Robię tak samo. I tak jak piszesz należy klienta informować, że miód nie jest z własnej pasieki.

Opublikowano

Tadek nie wiem jak ale robisz dokładnie to samo co ja - a może odwrotnie :D :D :D  najważniejsze że to działa.

Mam takie samo podejście by nie stracić klienta a i utrzymać swoją markę.

Opublikowano

może Pan na mnie liczyć... wesprę w tych bardzo trudnych chwilach  :D

Opublikowano

U mnie już miesiąc temu brakło rzepaku a dalej chcą, i co dziwniejsze nawłoci nie chcą tylko rzepaku, jest tylko jeden szkopuł Kremowany , to jest podstawa jak chce ktoś rozprowadzić dużą ilość w detalu. Miałem tego ponad 150l (w 3/4 kremowany) i myślę że jakby było 250 też by poszedł, dla niektórych taka ilość to może śmiech ale ja dopiero zaczynam w sumie to dopiero 2 sezon sprzedaje i w tym roku poszło ponad 250l chyba 24 października sprzedałem ostatni słoik i bardzo się ciesze że nie mam problemu z rozprowadzeniem miodu nigdzie nie stojąc, wszystko w domu. Na przyszły rok mam 10 rodzinek więcej, jak bedzie dobry rok to mogę mieć dwa razy więcej miodu na sprzedaż co w tym roku i myślę że nie powinienem mieć z tym problemu do następnych zbiorów :D

Aha jeszcze jedno w tym roku na zachętę i w sumie sam nie wiedziałem jak mi to kremowanie wyjdzie czy po paru tyg nie będzie z powrotem kamień sprzedawałem taki miód po 35 zł tak samo jak zwykły rzepak, ale w następnym roku kremowany bedzie po 40 zł bo kupę przy nim roboty (mieszam wiertarką w wiadrach 2 x dziennie przez 4 dni) no i przy rozlewaniu też od groma zabawy, No chyba że uda się zebrać jakieś niesamowite ilości to wtedy może zostać stara cena :D

• Lubię 1
Opublikowano

No Łukasz miło czytać takie posty good.gif A jeszcze niedawno pytałeś nas jak kremować miód a niedługo będziesz potentatem uklon2.gif

I

Opublikowano

Bez przesady, pracuje zawodowo, do tego jeszcze dzieci, budowa itd. Potentatem na pewno nie bedę celuję między 30 a 50 rodzin, na razie bliżej 30 a jak pogospodaruję trochę, nabiorę własnego doświadczenia i wypracuje jakiś własny system pracy w pasiece to może i uda się ogarnąć to 50 pni :D

Pytałem o kremowanie bo pierwszy raz to robiłem, i nie chciałem czegoś spaplać, żeby sobie marki nie popsuć na samym początku. Pierwszą kremowaną partię rzepaku (miodobranie na dwa razy ;) ), nie opisywałem nawet na etykietach że kremowany tylko ustnie klientom tłumaczyłem o co chodzi bo sam nie wiedziałem czy coś z tego wyjdzie ale było ok, Na drugą partię zamówiłem już super wypas etykiety z ładnym napisem kremowany hehe

Przy kremowaniu nawłoci już o nic nie pytałem bo już wiedziałem co i jak, chodź powiem szczerze że jak dla mnie to nawłoć kremowana traci dla mnie wizualnie jak i przy konsumpcji, wolę krupiec, co do rzepaku to jak najbardziej kremowany  :D  :P  ;) 

Pozdrawiam

Łukasz