Robi_Robson Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Chciałbym wszystkich przestrzec przed korzystaniem z firmy kurierskiej Za namową konsultanta serwisu ZŁAP KURIERA kilka miesięcy temu zaczęliśmy wysyłać nasze paczki firmą kurierską TBASzło lepiej , lub gorzej ale zasadniczo było nieźle .W ostatnich dniach maja okazało się , że wiele naszych paczek zniknęło , lub utknęło w magazynach (głównie Wałbrzych i Poznań ) .Zaczęły się problemy ze zwrotem pobrań od Klientów .Pobrania są przelewane w ciągu 14 dni roboczych od doręczenia więc w praktyce na pieniądze od Klientów czekamy 3 tygodnie .Dlatego z pobrań uzbierała się niezła czterocyfrowa sumka . (sezon pszczelarski) .Razem z paczkami , które wyjechały i nie dotarły do Klientów , lub dojechały niekompletne nasze straty sięgnęły kwoty 10 000zł.Teraz okazuje się , że firma TBA jest dłużnikiem i bankrutem .Nie wiadomo , czy kiedykolwiek uda się odzyskać pieniądze i towar !?Dlatego przestrzegam , żeby komuś nie przyszło do głowy wysyłać paczek za pośrednictwem tej firmy ! A korzystając z okazji proszę moich Klientów , którzy mieli w ostatnich dniach problemy z realizacją swoich zamówień o kontakt z nami !Firma TBA tak zagmatwała "śledzenie przesyłek" , że nie ma praktycznie możliwości sprawdzenia statusu przesyłki !Stąd może się zdarzyć , że jakieś zamówienie nie zostało zrealizowane, a ja o tym nie wiem .Robert Wiśniewski i firma Weronika Wiśniewska Robi Robson Cytuj
daro Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Mi tam dziadek mówił - tanie mięso psy jedzą . Cytuj
Paweł Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Mi tam dziadek mówił - tanie mięso psy jedzą . Darku - tak, zgadza się, ale decydując się na sprzedaż wysyłkową musisz w jakiś sposób kalkulować koszty, chcąc zostać konkurencyjnym na rynku. Przerabiałem temat kilkukrotnie. Z byłych firm nie poleciłbym nikomu 7 (ju żnie istnieje - kupiona przez innego przewoźnika) a z istniejących miałem problemy z K-EX Cytuj
daro Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Koszty ponosi odbiorca i zawsze bezpieczniej jemu pozostawić decyzję. Zresztą 2 , 3 złote to nie majątek . Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2016 Darku.Tu nie idzie o 2-3 złote !Wysyłam głównie wiadra /hoboki .Paczki w kształcie walca traktowane są wszędzie jako niestandardowe .Taki paczki kosztują nie 14zł. jak standardowe , a prawie 30zł.Za taką cenę wysyłki większość klientów zrezygnuje z zakupu !A jak dodać do tego koszt pobrania ...Do niedawno wszystko wysyłałem FedEx-em.Wszystko było cudownie . Ale takie zasady były uzgodnione telefonicznie "na gębę" .Koszt 14zł. dla kuriera .Koszt pakowania (folia bąbelkowa , tektura , stretch , taśmy , naklejki ) brałem na siebie .Na wiosnę ruszyła lawina zamówień .W niektóre dni wysyłaliśmy po kilkanaście paczek .Aż któregoś dnia Firma Epaka za pośrednictwem której wysyłałem przysłała nam fakturę - korektę .Zweryfikowano jak piszą paczki jako niestandardowe i dopłata do każdej paczki wyniosła więcej niż koszt wysyłki !Jak się nie mylę policzyli sobie dodatkowo po 19zł. za każdą "zweryfikowaną" paczkę .Nawet jeśli w paczce były 2-3 wiadra puste , lub 1 wiadro z miodem .Faktury takie zaczęły przychodzić regularnie i przychodzą nadal .Największa na kilkaset zł.Teraz po 2 miesiącach niekorzystania z ich usług to już chyba weryfikują wszystkie tylko na papierze czytając zawartość paczek w zamówieniachWyszło , że całą wiosnę robiliśmy robotę za darmo . Nierzadko długo po północy jeszcze pakowaliśmy towar i robiliśmy zlecenia , żeby Klient dostał towar na czas .I jeszcze zleceniobiorcy bezczelnie śmieją się w twarz , że mają zgodnie z prawem cały rok na przysłanie korekt Marża nasza jest mała , żeby cena mogła być najniższa na rynku i atrakcyjna dla Klientów .Ale ... okazało się w pewnym momencie , że korekty za paczki z wiadrami zeżarły cały nasz zysk Wtedy pojawiła się propozycja firmy , która zaproponowała usługi firmy TBA, która podobno nie dolicza kosztów dodatkowych za "niestandard"I nie doliczała ... aż do teraz ...A teraz poszła na całość i wzięła nasze pobrania z całego prawie miesiąca (takich paczek była większość), a oprócz tego przepadł nie wiadomo gdzie towar ,który wysłaliśmy płacąc za wysyłkę z góry , a paczki nigdy nie dotarły do adresatów .Historie z firmami kurierskimi zaczynają mi się kojarzyć z Amber Gold Cytuj
Tadek11 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 No cóż mleko się rozlało , współczuje Ci , i proponuje powrócić do starych sprawdzonych na rynku firm Kurierskich ,że trochę drożej to trudno , no i przy zawieraniu umowy zwracać uwagę na punkty dotyczące ubezpieczania przesyłki w przypadku zaginięcia jej , a płatności lepiej jak są dokonywane przelewem a nie za pobraniem. Klienci to zrozumieją . Pozdrawiam Tadek Cytuj
daro Opublikowano 6 Czerwca 2016 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Robert ja wiem co piszę, wiem co to niestandardowa , koszt kartonu wielkości wiader - 2, 3 złote. Nowego. Jak porozpirzają to ich problem. Nigdzie nie napisane ze nie ma prawa ,,latać ,, w środku zawartość. P.S. Rok na zweryfikowanie ..... na jakiej podstwie ? Biednemu zawsze wiatr w oczy. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2016 Robert ja wiem co piszę, wiem co to niestandardowa , koszt kartonu wielkości wiader - 2, 3 złote. Nowego. Jak porozpirzają to ich problem. Nigdzie nie napisane ze nie ma prawa ,,latać ,, w środku zawartość. Jest w regulaminie , że nie może być ruchomej zawartości w przesyłce ! A kartony w takiej cenie , to chyba musiałbym całego TIR-a zamówić !? Bo jak dostawałem oferty z firm opakowaniowych , to koszty były wyższe . Nijak się nie kalkulowało ... Biednemu zawsze wiatr w oczy. Prawda . Wiecznie schody ... Cytuj
daro Opublikowano 6 Czerwca 2016 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Mi tam nakrętki zawsze w paczce latają. W markecie budowalnym widziałem po pińć w detalu, to i tak taniej niż dopłacać. Jak co karonów do umocowania za gratis pełno. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2016 Mi tam nakrętki zawsze w paczce latają. W markecie budowalnym widziałem po pińć w detalu, to i tak taniej niż dopłacać. Jak co karonów do umocowania za gratis pełno. Nie u mnie na zadupiu . Czasem wyżebrzę w sklepie jakiś karton po herbatnikach , lub bananach , ale to do innych paczek idzie . Np z miodem , węzą , pyłkiem ... A poza tym format . . . Do wiader potrzebowałbym o wymiarach wewnętrznych 38x40x115cm. A takich jak na lekarstwo . Nawet jak łączyć z dwóch to też ze świeczką szukać . Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2016 Przestrzegam również przed pośrednikiem Zlapkuriera.pl !Ten pośrednik maksymalnie wypina się na klienta ...Na zarzuty , że umowa została zawarta z nimi i , że to oni wzięli pieniądze za usługę i to oni nie wywiązali się z usługi zrobili co ?Ano to , że zmienili swój regulamin i teraz pisze w nim , że nie odpowiadają za nic !Powołują się przy tym na ten regulamin , że klient zapoznał się z nim przed złożeniem zlecenia .Jawnie kryminalne zagrania Zamiast kilku tysięcy złotych za pobrania wzięte od klientów plus za paczki , które nigdy do klientów nie dojechały i do nas też nie wróciłyTBA w ubiegłym tygodniu przelało nam kwotę ... 13zł. !!!! Mniej niż poniesiona z góry opłata za jedna paczkę ! Cytuj
Xpand Opublikowano 14 Czerwca 2016 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Imho zagrywka - chodzi o to, żeby na wokandzie wykazać dobra wolę i fakt, że Cię spłacają ile mogą. Windykuj ich jak najszybciej, aby mieć dobre miejsce w kolejce u komornika, bo jak kasa (ich mienie) się skończy, to możesz nie odzyskać należności. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi