Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam rodzinę krainki Dobrej, która nie czerwi - 0 larw/jajeczek odkrytych i krytych. Jutro chcę podawać nowe matki do tej rodziny nieczerwiącej oraz odkładu z tej samej linii z czerwiem krytym. Czy dzisiaj pobrać matkę linii Dobra, aby jutro lepiej mi matkę w klateczce przyjęły? Zostawić taką klateczkę w przestrzeni międzyramkowej zamkniętą na ~3h, a potem otworzyć?

Ps. Matkę linii Dobra mam zamiar dać do rojnicy z 1 ramką wielkopolską (pokarm) - czy to jest dobry pomysł?

Opublikowano

Też miałem taką rodzinę w której matka zaprzestała czerwienia,ale sporo miodu . Zabrałem tą matkę do odkładu w którym nie było matki , a im poddałem młodą z malutkim odkładem. Co się okazało to ta matka która zaprzestała czerwienia w nowym miejscu czerwi jak szalona. Tak , że różnie to bywa.

Opublikowano

To samo sobie pomyślałem i dlatego ten pomysł z rojnicą - może wyjdzie z tego kolejny odkładzik. Miodu też wczoraj wziąłem z tej rodziny  - spadziowego :) Pierwszy swój miodzik już jest :D

Opublikowano

Ps. Matkę linii Dobra mam zamiar dać do rojnicy z 1 ramką wielkopolską (pokarm) - czy to jest dobry pomysł?

Chcesz przechować matkę w rojnicy na jednej ramce? Może to źle zrozumiałem , daje się do klateczki + pszczoły i możesz przetrzymać , oczywiście nie w nieskończoność , a z jednej ramki to odkładu nie będzie szkoda męczyć pszczoły , albo od razu robić odkład jak ma być bo czas ucieka , albo nie kombinować . Takie jest moje zdanie.

Opublikowano

Nie mam jeszcze mocy przerobowej, abym mógł zrobić kolejny odkład, bo teraz mam same "odkłady" w pasiece i w 2 brak czerwienia :) - czekam na matki. Jeżeli chodzi o matkę linii Dobra, to tak właśnie myślę zrobić. Przełożyć ją na jedną ramkę i zobaczyć co się z nią będzie działo. Jeżeli zacznie czerwić, to będę dokładał kolejne ramki z innych odkładów, a potem zamienię ją na Primorską (jeżeli opanuję podawanie matki do tej linii). Chcę się o pszczołach dowiedzieć jak najwięcej poprzez doświadczenia i nieszablonowe eksperymenty. Nie zawszę będę podążał za zdaniem innych, bo taki już jestem i musicie to zaakceptować. Liczę się z tym, że popełnię błędy, ale to właśnie one są dla mnie najcenniejsze, przy założeniu, że je zrozumiem. Nie znaczy to jednak, że nie doceniam Waszych rad  :P

Nie padła jeszcze odpowiedz dotycząca podania matki do pszczół linii Dobra, które podobno są bardzo ciężkie jeżeli chodzi o podawanie innych matek - czy mój sposób jest optymalny, a może ktoś ma lepszy?

P.S. Nie do końca rozumiem o co chodzi z tym siedliskiem chorób? Moje uliki weselne będą miały tylko troszkę więcej cm2 (1296 vs 936) - czy ja o czymś nie wiem?

• Lubię 1
Opublikowano

To że niektóre matki ograniczają teraz czerwienie to jest częstym przypadkiem , szczególnie jak odbierzemy im zapasy miodu i ustanie pożytek w okolicy pasieki a ocenę matki najlepiej robić po jej wiosennym starcie i efektach miodności wiosną a teraz to tylko ja bym zwrócił uwagę na to  czy matka nie strutowiała , to znaczy czy nie ma rozstrzelonego czerwiu trutowego pomiędzy normalnym czerwiem , to wtedy matka do wymiany. A podawanie matek to na metodę pod kołpak.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Czy dzisiaj pobrać matkę linii Dobra, aby jutro lepiej mi matkę w klateczce przyjęły? Zostawić taką klateczkę w przestrzeni międzyramkowej zamkniętą na ~3h, a potem otworzyć?

Klateczkę odbezpieczamy w dziewiątej dobie po osieroceniu rodziny,po zasklepienu wszystkiego czerwiu. Skrócenie tego czasu do 3h to prawie pewna utrata matki.PK

Opublikowano

Matka raczej nie strutowiała, bo od długiego czasu nie składa jajeczek. Z tej rodziny zrobiłem solidny odkład i zabrałem cały czerw kryty (była odrobinka na 2 ramkach). Miało to miejsce jakieś 1,5 tygodnia temu i matka dalej nie składa jajeczek i nie ma larw. piotrpodhale czy jeśli nie ma w ogóle czerwiu zasklepionego/jajeczek/larw, to i tak trzymać tą nową matulę 9 dni w klateczce?

Opublikowano

A może jeszcze nie zaczęła czerwić :)

Nie padła jeszcze odpowiedz dotycząca podania matki do pszczół linii Dobra, które podobno są bardzo ciężkie jeżeli chodzi o podawanie innych matek - czy mój sposób jest optymalny, a może ktoś ma lepszy?

I prawda i mit. Oczywiście ,że idzie poddać.Przy poddawaniu matek do pszczół po matce lini Dobra , należy zachować szczególną staranność , nie iść na skróty , liczyć się z zwiększonym niepowodzeniem . Najlepiej poddawać matkę unnasiennioną . Pszczoły te lubią wymieniać matkę w pierwszym okresie po poddaniu . Także częściej niż inne nie akceptują matek NU w klateczce( kitują ) . Podobnie było z wigorką . Pszczelarze robiący odkłady  w tamtych latach wycofali się z tych lini (w tym wypadku gorsza przyjmowalność matek nie była główną przyczyną tych decyzji). Kiedyś miałem te matki od P. Smotra , a także od Kasztelewicza . Bardzo duża różnica . Obecnie pszczołę Dobrą promuje P . Żwirski na terenach Szczyrzyc. Jodłownik i inne przyległe tereny . Chcą utworzyć obszar zachowawczy dla tej pszczoły na tych terenach ( no i jakąś kasę zyskać na ten projekt)

Jeżeli matka jest w tej rodzinie i (czerwiła) to błędem jest wymieniać , trza było wcześniej poddać ramkę z jajeczkami.

Opublikowano

To jest raczej stara matka, która już czerwiła. Nowe matki będą nieunasiennione, jeżeli ma to jakieś znaczenie (czas pozostawania w klateczce).

Opublikowano

Matka raczej nie strutowiała, bo od długiego czasu nie składa jajeczek. Z tej rodziny zrobiłem solidny odkład i zabrałem cały czerw kryty (była odrobinka na 2 ramkach). Miało to miejsce jakieś 1,5 tygodnia temu i matka dalej nie składa jajeczek i nie ma larw. piotrpodhale czy jeśli nie ma w ogóle czerwiu zasklepionego/jajeczek/larw, to i tak trzymać tą nową matulę 9 dni w klateczce?

Jeśli to matka czerwiąca  to uwolniłbym ją gdzieś po tygodniu,oczywiście przed odbezpieczeniem klateczki dokładny przegląd rodziny.PK

• Lubię 2
Opublikowano

Okazuje się, że jest mały sukces, bo w odkładzie są już jajeczka :) W ulu głównym dalej nic - matkę zabrałem do słoiczka z kilkoma pszczołami i dałem im trochę miodu. Zostały teraz bez matki i jutro podam im matkę Buckfasta KB nieunasienioną w klateczce.

P.S. Będę miał teraz 2 wolne matki na przechowanie. Ile przetrwają ze świta w słoiczku z dodatkiem miodu? Nie mam jeszcze ulików weselnych i nie mogę ich zagospodarować.

Opublikowano

Dzisiaj, czyli po 6 dniach zaglądnąłem do ula z Buckfastem KB NU i linią Dobra. Matka była padnięta w tunelu z ciasta. Oprócz tego 2 pszczoły też padnięte, a reszta sobie chodziła w klateczce. Ktoś mi wytłumaczy co się mogło stać? Klateczka nie była zakitowana.

Opublikowano

Być może matka padła z głodu, pszcoły ulowe ją olały a ciasto po tylu dniach wyschło i było nie do pobrania, ja na klateczkę kłade nasączoty wodą tamponik waty aby pszczoły z klateczki miały czym rozpuszczać ciasto.

Opublikowano

Dzisiaj, czyli po 6 dniach zaglądnąłem do ula z Buckfastem KB NU i linią Dobra. Matka była padnięta w tunelu z ciasta. Oprócz tego 2 pszczoły też padnięte, a reszta sobie chodziła w klateczce. Ktoś mi wytłumaczy co się mogło stać? Klateczka nie była zakitowana.

Tak pszczoły reagują na niechcianą matkę , jak jej nie mogą zniszczyć bo jest w klateczce to ją zakitują i wiele jest przyczyn tego zjawiska , to znaczy niechętnego przyjmowania obcych matek  i trudno to tak wprost wytłumaczyć bo może to być zarówno sytuacja w ulu jak i niechęć niektórych krzyżówek do obcych - miałem takie sytuacje. A może u Ciebie matka weszła do tunelu z ciasta i nie mogła się wycofać bo się skleiła ? A w ogóle poddawanie matek w ciasnej klateczce i trzymanie jej tydzień i jeszcze nie wiadomo ile ta matka spędziła w podróży ??? i to jeszcze nie unasienniona matka ??  Ale wiem , że taka jest u nas praktyka i Ciebie nie winię bo przecież chciałeś jak najlepiej, ale ja jestem przeciw i unikam takiego poddawania.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Pan Tadek ma rację nie powinno się tak męczyć matki przy poddawaniu.Zwłaszcza nieunasienionych.

Rodzina do wymiany matki powinna być przygotowana wcześniej,zresztą to trudny temat z tymi wymianami,dobrze poczytać jakąś fachową książkę żeby wiedzieć co i jak.PK