daro Posted October 29, 2016 Posted October 29, 2016 Jakie wymiary oczka ma mieć sito do odsklepin ? Ma ktoś może doświadczenia ? Quote
piotrpodhale Posted October 29, 2016 Posted October 29, 2016 W stole do odsklepiania mam sito z dziurkami chyba jest 2mm.Jest ok miód zlatuje odsklepiny zostają.PK Quote
Turqs Posted October 20, 2021 Posted October 20, 2021 Nie chcę zakładać nowego wątku więc zapytam tutaj. Wirowanie miodu z pominięciem sit - z miodarki prosto do dużego odstojnika. Kolejnego dnia po klarowaniu, zbieranie zanieczyszczeń z powierzchni miodu. Widziałem na YT, że w USA tak postępują. Zebrane zanieczyszczenia trafiają na wirówkę w celu odzyskania resztek miodu. Czy ktoś praktykuje? Quote
mirek. Posted October 20, 2021 Posted October 20, 2021 no oki tylko jaki jest cel dodawania sobie nowej roboty i jeszcze narażanie miód na wchłanianie wody z otoczenia? a sita dają rade Quote
Turqs Posted October 20, 2021 Posted October 20, 2021 38 minut temu, mirek. napisał: no oki tylko jaki jest cel dodawania sobie nowej roboty i jeszcze narażanie miód na wchłanianie wody z otoczenia? a sita dają rade Odstojnik ma pokrywę. Nie wiem o jakim wchłanianiu piszesz. Celem jest usprawnienie pracy. Przy odsklepiacie bijakowej i miodarce 30< ramek "wąskim gardłem" stają się sita. Quote
mirek. Posted October 20, 2021 Posted October 20, 2021 oki spoko ja detalista ale wąskim gardłem nie będzie ręczne zbieranie śmieci z miodu i potem wirowanie i znowu operacje a może warto pomyśleć o dużych sitach na zamówienie Quote
Tadek11 Posted October 20, 2021 Posted October 20, 2021 Podejrzewam że mało pszczelarzy ma odsklepiarki bijakowe i dodatkowe wirówki do wirowania odsklepin , czyli bijakowa ma swoje słabe strony w postaci bardziej zanieczyszczonego miodu. Ja używam nożna elektrycznego i przyznam że odsklepianie nie jest u mnie wąskim gardłem a raczej praca przy ulach wyjmowanie ramek układanie transport z pasieki do pracowni itp. , a gdybym miał większą pasiekę to pewnie bardziej opłacało by mi się zatrudnić dodatkową osobę albo kogoś z domowników wciągnąć do odsklepiania na kilka dniówek w roku niż kupować dwa dodatkowe urządzenia które tez nie są tanie , i gdzieś muszą stać resztę roku i później trzeba jeszcze umyć po każdym miodobraniu i tez dodatkowa praca . Każdy ma swoją technologię odpowiednią do wielkości pasieki i ilości ton miodu do przerobienia. 4 Quote
Turqs Posted October 20, 2021 Posted October 20, 2021 1 godzinę temu, Tadek11 napisał: Podejrzewam że mało pszczelarzy ma odsklepiarki bijakowe i dodatkowe wirówki do wirowania odsklepin , czyli bijakowa ma swoje słabe strony w postaci bardziej zanieczyszczonego miodu. Ja używam nożna elektrycznego i przyznam że odsklepianie nie jest u mnie wąskim gardłem a raczej praca przy ulach wyjmowanie ramek układanie transport z pasieki do pracowni itp. , a gdybym miał większą pasiekę to pewnie bardziej opłacało by mi się zatrudnić dodatkową osobę albo kogoś z domowników wciągnąć do odsklepiania na kilka dniówek w roku niż kupować dwa dodatkowe urządzenia które tez nie są tanie , i gdzieś muszą stać resztę roku i później trzeba jeszcze umyć po każdym miodobraniu i tez dodatkowa praca . Każdy ma swoją technologię odpowiednią do wielkości pasieki i ilości ton miodu do przerobienia. Jak sobie radzisz z miodem w po nożu? Odsklepiałem też nożem. Po bijakowej zostaje mniej miodu po odcedzeniu niż po nożu. istotne jest ile jest tych odsklepin. Jak z 20 korpusów to można płukać czy tam inne manewry jak z 80 korpusów to już inaczej się na to patrzy. Zostawmy to bo odbiegamy. Jeśli nikt tak nie próbował to dyskusji nie ma. Quote
Tadek11 Posted October 20, 2021 Posted October 20, 2021 Podejrzewam że mało jest Kolegów co mają wirówki do osdklepin ? W Twoim przypadku jeżeli to jest wąskie gardło u Ciebie , myślę że trzeba zaopatrzyć się w kilka sit do cedzenia lub zamówić ( wykonać) takie dwa o większej objętości i powierzchni cedzenia wyłożone odpowiednią siatką spożywczą o odpowiednich oczkach. To powinno wystarczyć bo ciepły miód szybko się cedzi i wystarczy zmieniać tylko wyłożenie siatką. A odsklepiny po nożu gromadzę w wiaderkach plastikowych i później po zakończonym miodobraniu w następnych dniach cedzę na sitach bez pośpiechu i nie są to raczej duże ilości tak że spoko daje radę.? Quote
Krzychu Posted October 21, 2021 Posted October 21, 2021 (edited) 16 godzin temu, Turqs napisał: Jak z 20 korpusów to można płukać czy tam inne manewry jak z 80 korpusów to już inaczej się na to patrzy. pszczelarz od którego bralem matki ładuje odsklepiny do worka, w beczce 200 l wstawia jakiś ruszt, worek z odsklepinami na ten ruszt i zamknięta beczkę wystawia na słońce. Po jakimś czasie odsklepiny ma suche a miód na dnie. Edited October 21, 2021 by Krzychu Quote
mirek. Posted October 21, 2021 Posted October 21, 2021 (edited) tylko zapewne przegrzany jak w beczce i na słońcu Edited October 21, 2021 by mirek. Quote
morzedzungli Posted November 15, 2021 Posted November 15, 2021 (edited) Po odsklepianiu opalarką nie ma śmieci tylko Woszczyna krzywa zostaje, za to miodobranie szybko idzie bo miód, który nie idzie od razu do rozlania leje z miodarki poprzez sito nylonowe prosto do hoboków 33l. Edited November 15, 2021 by morzedzungli Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.