Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie właśnie padła ukośnica , a zasadniczo sam sobie ją załatwiłem , bo ciąłem na niej kształtowniki metalowe. A do produkcji ramek jest bardzo przydatna. I rozglądam się za nowym modelem. Frezarka ręczna może jeszcze poczekać.

Opublikowano

Tadziu chłopak co zaraz wpadnie pomóc mi rozkminić i ustawić ten szablon używa taka : 

http://www.ceneo.pl/33862474

Co więcej (Joasia i PIotr :D) ostatnio trójka z amnezji kupiła właśnie takie i wszyscy bardzo sobie chwalą, może coś w tym jest bo i opinie na ceneo bardzo dobre, sam się zastanawiam nad taką :D 

Opublikowano

Właśnie też czytałem o tej marce na forum stolarskim  że dobre są i lepsze są tylko DeWALD ale te ceny ???

No i najważniejsze są części zamienne , a do chinolów nie bardzo nie mówiąc już o powtarzalności cięć.

Opublikowano

Tadziu chłopak co zaraz wpadnie pomóc mi rozkminić i ustawić ten szablon używa taka : 

http://www.ceneo.pl/33862474

Co więcej (Joasia i PIotr :D) ostatnio trójka z amnezji kupiła właśnie takie i wszyscy bardzo sobie chwalą, może coś w tym jest bo i opinie na ceneo bardzo dobre, sam się zastanawiam nad taką :D

I bardzo dobrze że kupują,podatki spływają,życzę Tobie i wszystkim powodzenia w produkcji uli oraz ekonomicznego uzasadnienia zakupu takich i innych maszyn stolarskich do pasiek. :rolleyes: 

Opublikowano

Jeżeli chodzi o kątownik, to mogę polecić dwie firmy: Empire lub BAHCO. Ewentualnie każdy płaski i kalibracja za pomocą 2 noży, gwozdzia i młotka.

Opublikowano

Właśnie o to chodzi że kąt cięcia te 90 stopni przy jednosciennych, tym bardziej jeszcze łączone tym szablonem na jaskółkę to podstawa !!!, inaczej wychodzi ci krzywa wieża w piźdz.. :D a nie korpus :D

Opublikowano
Opublikowano

Widziałem to oprócz tego w ostatnim linku, czyli co polecałbyś zakup tego ustrojstwa, znowu majątek to nie jest ?? tylko jak z dokładnością ??

Opublikowano

Najbardziej mi się podoba ten ścisk kątowy , bo nieraz klejenie jakichś elementów pod katem 45 stopni stanowi duże problemy z utrzymaniem kąta prostego , a pieniądze na prawdę niewielkie i myślę ze dokładność do stolarstwa będzie wystarczająca i chyba sobie kupię takie ze dwa . Ale do klejenia ram do obrazów to trzeba pewnie kupić 4 takie ściski.

A inne nie wiem co Ci potrzeba ?

Opublikowano

Potrzebuje to co jest potrzebne do złożenia do kupy korpusu jednosciennego :D czyli sam nie wiem co bo będę na to robił pierwszy raz :-D

Opublikowano

Czekałem kiedyś u nich na realizację zamówienie ponad miesiąc zanim sprzęt ściągnęli z Chin.

Ja kupowałem u nich raz frezy i drugi raz noże do strugarki i towar dostałem w ciągu ok. 3 dni .

Właśnie o to chodzi że kąt cięcia te 90 stopni przy jednosciennych, tym bardziej jeszcze łączone tym szablonem na jaskółkę to podstawa !!!, inaczej wychodzi ci krzywa wieża w piźdz.. :D a nie korpus :D

Kąt cięcia ustawiasz na maszynach . Kątnik tu nie pomoże . Nim możesz co najwyżej sprawdzić czy równo uciąłeś .

Najbardziej mi się podoba ten ścisk kątowy , bo nieraz klejenie jakichś elementów pod katem 45 stopni stanowi duże problemy z utrzymaniem kąta prostego , a pieniądze na prawdę niewielkie i myślę ze dokładność do stolarstwa będzie wystarczająca i chyba sobie kupię takie ze dwa . Ale do klejenia ram do obrazów to trzeba pewnie kupić 4 takie ściski.

A inne nie wiem co Ci potrzeba ?

Kupiłem jeden taki ścisk kątowy i też zachodzę w głowę dlaczego jeden , a nie cztery ?

A na marginesie Uni-Max właśnie zaspamował mi pocztę , że ma dziś promocję na wszelkie ściski stolarskie .

Opublikowano

Ja ma takie ściski do klejenia blatów , to znaczy nie zupełnie takie ale zasada jest podobna

SWstojak1male.PNG

Do tej pory jakoś nie widziałem klejenia desek na styk .

Jednym obrazkiem to zmieniłeś :D

Tak to można ...

Opublikowano

Oczywiście musi być porządna siła docisku podczas klejenia desek i  jak są równe i suche deski to nie ma prawa puścić w miejscu klejenia.

Zamówiłem sobie właśnie taką  budżetową ukośnice JCB SCMS210 z prywatnego importu kierunek Anglia

jcb-scms210-pila-ukosnica-ukosna-ukosowa

, wielkością i parametrami roboczymi odpowiada Metabo KGS 216M i jakością też podobno ? Rozmawiałem z gostkiem który na takiej pracował w Anglii i potwierdza to że jest solidnie wykonana z porządnych materiałów i precyzyjna z dokładnym laserem , no i w Anglii dają na nią gwarancję na 5 lat co może świadczyć o jakości też i w tej kwocie co za metabo mogę kupić jeszcze frezarkę ręczną.

Opublikowano

wstawię filmik w dziale co w pasiece tam trochę mówię na ten temat :D , próby były wczoraj ale doszliśmy do tego że nie da się bez przeróbki zamątować tego pierścienia kopiującego do stopy frezarki :( i sąsiad mi dzisiaj dorobił na tokarce taki element jak mi trza i próby po niedzieli produkcja ma ruszyć jeszcze w styczniu niech tylko topola dojdzie :D