Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dnia 01 stycznia 2017r.Weszła w życie: Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników.

,,Ustawa, która wprowadza „rolniczy handel detaliczny” ma umożliwić rolnikom sprzedaż przetworzonych produktów z własnego gospodarstwa w ograniczonym zakresie. Ograniczonym kwotowo do 20 000 zł bez podatku a powyżej tej koty ilościowo do określonych ilości surowca z 2% podatkiem (określone w rozporządzeniu).”

Jak pszczelarz jest jednocześnie rolnikiem to sprzedaż miodu jest dla pszczelarza- rolnika ograniczeniem czy nie? :P

...............................................................................................................
Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Opublikowano

Dnia 01 stycznia 2017r.Weszła w życie: Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników.

,,Ustawa, która wprowadza „rolniczy handel detaliczny” ma umożliwić rolnikom sprzedaż przetworzonych produktów z własnego gospodarstwa w ograniczonym zakresie. Ograniczonym kwotowo do 20 000 zł bez podatku a powyżej tej koty ilościowo do określonych ilości surowca z 2% podatkiem (określone w rozporządzeniu).”

Jak pszczelarz jest jednocześnie rolnikiem to sprzedaż miodu jest dla pszczelarza- rolnika ograniczeniem czy nie? :P

Nie znam interpretacji , ale ten limit dotyczy chyba sprzedaży produktów niskoprzetworzonych .

Na produkty pszczele nieprzetworzone dla pszczelarzy miał wejść trochę inny limit bez podatku   . . .  1212 kg.

Opublikowano

Życzę wam Koledzy takich faktur sprzedaży  :D  , ale tylko za Polski miód a nie Chiński czy Ukraiński :ph34r:  zmieszany z Polskim jeżeli takiej informacji nie ma na etykiecie detalicznej.

Opublikowano

20 tysięcy to miesięcznie czy rocznie? 

W praktyce to będzie trudne do realizacji dla "średnich" gospodarstw. Przykładowo, jak mleczarnia by się dowiedziała, że część mleka się butelkuje i sprzedaje to zaraz zerwałaby kontrakt bo oni biorą wszystko albo nic. Nie sprzedałbyś całej produkcji bo musiałbyś wejść najpierw na rynek lokalny świeżych produktów. A bez skupu przez mleczarnię nadwyżki mleka by się nie dało.

Opublikowano

Ja tego nie rozumię . To teraz będzie podział na pszczelarzy rolników i pszczelarzy nierolników, którzy mają prawo do  sprzedaży bezpośredniej ?Czy pszczelarz z założenia jest rolnikiem?Bo dla mnie rolnik to ktoś kto płaci KRUS i ma hektary

Opublikowano

ma umożliwić rolnikom sprzedaż przetworzonych produktów z własnego gospodarstwa w ograniczonym zakresie.

Fersztejn ? PRZETWORZONYCH  , miód jest produktem nieprzetworzonym. Żeby chłop ubitego wieprza mógł przerobić , lub nie i legalnie sprzedawać. Mąkę zrobić , kaszę , twaróg , smażonego karpia w zalewie , konfitury , powidła .

Nic o miodzie nie pisze i boddan potwierdził. Nie dotyczy to pszczelarzy . Jak pszczelarz taki jak np. Bożena ma krowy i będzie robił ser taki jak np.Koryciński i sprzedawał , od tej pory będzie robił to legalnie a nie pokątnie. Miód  bez zmian .

• Lubię 2
Opublikowano

Aha, czyli kolejna bzdura, dlatego właśnie sporadycznie zaglądam w ustawy, przepisy czy nowelizacje, bo dość że są tak napisane że trudno cokolwiek zrozumieć to jeszcze ich interpretacja jest szeroka jak tyłek słonia . 

• Lubię 1
Opublikowano

No nie wiem. Pszczelarstwo jest teoretycznie jedną z dziedzin rolnictwa i jak ktoś chciałby starać się o jakiekolwiek dofinansowanie na rozpoczęcie działalności to pszczelarstwo traktowane jest jako rolnictwo. 

Chodzi tutaj o słabo przetworzone produkty.

Nie byłbym takim optymistą, że urzędnicy nie przyczepią się w myśl wprowadzenia tej ustawy do pszczelarzy nawet pomimo zapewnień że pszczelarzy to nie dotyczy, z tego względu, że jako nieprzetworzony produkt można by traktować np. świeże butelkowane mleko, a do tej pory bez odpowiednich zezwoleń taka sprzedaż nie była dozwolona.

Opublikowano

Fersztejn ? PRZETWORZONYCH  , miód jest produktem nieprzetworzonym. Żeby chłop ubitego wieprza mógł przerobić , lub nie i legalnie sprzedawać. Mąkę zrobić , kaszę , twaróg , smażonego karpia w zalewie , konfitury , powidła .

Nic o miodzie nie pisze i boddan potwierdził. Nie dotyczy to pszczelarzy . Jak pszczelarz taki jak np. Bożena ma krowy i będzie robił ser taki jak np.Koryciński i sprzedawał , od tej pory będzie robił to legalnie a nie pokątnie. Miód  bez zmian .

Nie do końca ...

Jestem rolnikiem i pszczelarzem.

Mam zezwolenie na sprzedaż bezpośrednią .

Do tej pory miałem prawo sprzedawać legalnie TYLKO produkty nieprzetworzone !

Teraz LEGALNIE będę mógł do wosku dodać knot i sprzedać świeczkę . Oczywiście tylko z wosku z własnego gospodarstwa .

Ale jeśli takich świeczek sprzedam za kwotę ponad 20 ooo zł. rocznie , to za nadwyżkę  zapłacę 2% podatku od obrotu . 

Tylko ... teraz potrzeba interpretacji bo to się kupy nie trzyma .

Nieprzetworzonych produktów pszczelich mogę sprzedać bez podatku  (podobno) 1212kg.

A przetworzonych za kwotę 20 000zł.

I teraz pytanie jak to interpretować ?

Czy po przekroczeniu albo 1212kg. miodu płacimy podatek , albo sprzedając np po 20zl.kg po sprzedaniu 1000kg. zaczynamy płacić podatek .

Inna kwestia , to limit 1212kg. ma dotyczyć miodu .

A 20 000zł. produktów rolnych z gospodarstwa .

Co jeśli sprzedam z własnego gospodarstwa 1000kg. miodu , 10 kaczek , 3 króliki i 5 karpii  i do tego surówkę z kapusty i kiszonego ogórka ? 

Z czego 20kg. miodu będzie pitnego - mocno bezalkoholowego , 1 królika w śmietanie dla agroturystów i 3 kaczki w tymianku na dożynkach ? I jeszcze  kilo karasi w galarecie zasłoikowanych i  sprzedanych na bazarku ? I jeszcze dwa słoiki malin w miodzie , bo klient tak chciał ....  ?

• Lubię 2
Opublikowano

Jak Ci Robert wyliczą podatek za te smakołyki to następny cały  rok będziesz pracował na podatek:)

A tak serio, mam trochę malin i co roku robię sok. Teraz będę mógł sprzedać nadwyżki ii myślę, że będzie to całkiem fajny dodatek do oferty miodu.

Ps.

Jak uznacie miód kremowany? Przetworzony czy nie?

Karol

• Lubię 1
Opublikowano

Trzeba się będzie po prostu nie przyznawać do sprzedaży czegokolwiek innego niż miód. Bo jak sprzedaż świeczkę i kaczkę w galarecie to mogą stwierdzić, że produkcja z całego gospodarstwa idzie pod tą ustawę bo coś tam zrobiłem zgodnego z nowymi zapisami i potem będą problemy. 

Ogólnie to proponuję taktykę partyzanta.

Każdy cicho siedzi, nikt nic nie wie. Sprzedawać tylko miód, te nalewki, świeczki, pakiety pszczele itd. co akurat były w stodole gotowe do wysyłki to zawozimy do rodziny za darmo oczywiście i jak już będzie wiadomo jak to w praktyce wygląda to można myśleć o tym czy będzie trzeba kombinować czy można odetchnąć z ulgą.

Opublikowano

mam sprzedaż bezpośrednią, więc wiadomość z pierwszej ręki :D miód kremowany normalnie jako produkt z ula nieprzetworzony, w tym roku o tyle lepiej że możesz pierzgę czy pyłek w miodzie sprzedawać, lub owoce pozalewane miodem, w zeszłym roku można to było robić ale na lewo pod stołem :D teraz pełny legal więc jest lepiej :D

• Lubię 1
Opublikowano

Nie do końca ...

Jestem rolnikiem i pszczelarzem.

Mam zezwolenie na sprzedaż bezpośrednią .

Do tej pory miałem prawo sprzedawać legalnie TYLKO produkty nieprzetworzone !

Teraz LEGALNIE będę mógł do wosku dodać knot i sprzedać świeczkę . Oczywiście tylko z wosku z własnego gospodarstwa .

Ale jeśli takich świeczek sprzedam za kwotę ponad 20 ooo zł. rocznie , to za nadwyżkę  zapłacę 2% podatku od obrotu . 

Tylko ... teraz potrzeba interpretacji bo to się kupy nie trzyma .

Nieprzetworzonych produktów pszczelich mogę sprzedać bez podatku  (podobno) Podobno a właściwie bez limitu  1212kg.

A przetworzonych za kwotę 20 000zł.

I teraz pytanie jak to interpretować ?

Czy po przekroczeniu albo 1212kg. miodu  za miód nigdy nie płacimy podatku płacimy podatek , albo sprzedając np po 20zl.kg po sprzedaniu 1000kg. zaczynamy płacić podatek .

Inna kwestia , to limit 1212kg. ma dotyczyć miodu .Nie dotyczy miodu .

A 20 000zł. produktów rolnych z gospodarstwa .

Co jeśli sprzedam z własnego gospodarstwa 1000kg. miodu , 10 kaczek , 3 króliki i 5 karpii  i do tego surówkę z kapusty i kiszonego ogórka ? 

Z czego 20kg. miodu będzie pitnego - mocno bezalkoholowego , 1 królika w śmietanie dla agroturystów i 3 kaczki w tymianku na dożynkach ? I jeszcze  kilo karasi w galarecie zasłoikowanych i  sprzedanych na bazarku ? I jeszcze dwa słoiki malin w miodzie , bo klient tak chciał ....  ?

Komplikować i wymagać kratki można bez końca. Prawda jest taka ze po przekroczeniu sumy 20000 za PRODUKTY PRZETWORZONE ( w tym pszczelarskie ) zapłacisz podatek 2 % od całości przychodu  nie wliczając miodu .

Knot legalnie to kolego można w 4 litery,  bo ni jako pszczelarz  ni jako rolnik sprzedawać nie możesz legalnie a na ogólnych warunkach . Nikt nie czepia się a wy aż się prosicie o kopa w 4 litery. Ktoś wreszcie nie wytrzyma i zasadzi tylko kurde com ja zawinił ?

Opublikowano

mam sprzedaż bezpośrednią, więc wiadomość z pierwszej ręki :D miód kremowany normalnie jako produkt z ula nieprzetworzony, w tym roku o tyle lepiej że możesz pierzgę czy pyłek w miodzie sprzedawać, lub owoce pozalewane miodem, w zeszłym roku można to było robić ale na lewo pod stołem :D teraz pełny legal więc jest lepiej :D

Pytanie po co nadal wymóg sprzedaży bezpośredniej dla pszczelarzy. Jak będę robił soki i kiełbasę to bez pozwoleń i specjalnych pomieszczeń mogę sprzedawać, a na miód wymagana pracownia.

2% podatku ponad 20 tys to śmiech na sali. Przykładowo za przychów roczny 30.000 zapłacę podatek 600 zł. Nic tylko z miasta na wieś się przeprowadzać :-)

Opublikowano

Jak będę robił soki i kiełbasę to bez pozwoleń i specjalnych pomieszczeń mogę sprzedawać

I tu się kolego mylisz będziesz miał takie same wymagania jak na pracownię a nawet większe bo jak używasz wody do produktu będziesz badał ją corocznie.

2% podatku ponad 20 tys

Zapraszamy tylko surowce na te 30000 musisz sobie wyhodować czyli ok. 60 wieprzków. Że o robocie nad przerobem nie wspomnę. To ma być głownie ze swojego gospodarstwa rolnego.

Opublikowano

A widzicie ile pisiory dobrego zrobiły przez ten rok !!!! nie głosowałem na nich ale to co robią lux malina, u mnie na wsi w tym ojciec kupuje na dniach 5 kabanów i nie lewych tylko z tatto i kolczykiem bo bedzie wszystko na legalu i sprzedawał u siebie po zabiciu w ubojni dowóz moją przyczepką pod ule :D cena 60 zł od kabana wszystko porozbierane nawet krew można sobie złapać, dojazd 20 km i ok 2 godziny czekania na gotowe mięso mamy zepsutą chłodnie 200 l to się ją wodą w butlach czy lodem wyłoży i mięso można na regalu wieść do domu na krótkim dystansie :D i legalnie sprzedać koszty minimalne bo ojcu brakuje tylko wybetonowanej rynienki z płynem dezynfekującym przy wejsciu do obory koszty znikome a reszte wymagan spełnia ogrodzenie podmurówka itp.

Drugi ma dwie krowy chce dokupić ze dwie, młody rolonik wziąść dotacje na wiosnę na kafelki wodę itp w pomieszczeniu rozlewania i chce w Holandii kupić używany mlekomat (siedział tam 5 lat ) postawić w centrum Olkusza i handlować bezobsługowo poza dostawami swoim smacznym niepasteryzowanym mlekiem :D

Co do nas to też lepiej bo możesz pyłek lub pierzgę w miodzie owoce w miodzie sprzedać na legalu :) a te 2 % podatku to smiech na sali :D

Tak że wkońcu kurw. coś dla ludzi a nie dla koncernów  :)

Opublikowano (edytowane)

Przykładowo za przychów roczny 30.000 zapłacę podatek 600 zł.

Nie .

Zapłacisz 200zl.

Tylko 2% od kwoty ponad 20 000zł.przychodu

surowce na te 30000 musisz sobie wyhodować czyli ok. 60 wieprzków. Że o robocie nad przerobem nie wspomnę.

Dodałbym , że jak nie masz papiera , to nie wolno ci tego wieprzka samemu zaszlachtować .

A za usługę osoby z uprawnieniami też trzeba dać kilkadziesiąt zł. od łba .

A to już jest na starcie kilkanaście procent przychodu oddane rzeźnikowi (płatne z góry)

Edytowane przez daro
Nie ma polityki.
Opublikowano

Dodałbym , że jak nie masz papiera , to nie wolno ci tego wieprzka samemu zaszlachtować .

Nawet z papierem nie można.

u mnie na wsi w tym ojciec kupuje na dniach 5 kabanów i nie lewych tylko z tatto i kolczykiem bo bedzie wszystko na legalu i sprzedawał u siebie po zabiciu w ubojni

I oprze się w sądzie. Na legalu to te kabany mają być wyhodowane przez ojca.

mamy zepsutą chłodnie 200 l to się ją wodą w butlach czy lodem wyłoży

Ja bym zostawił dla teściowej. Poczytaj sobie lepiej ustawę i rozporządzenia towarzyszące.

Podatek w wysokości 2% od przychodów lub 18 % od dochodu po odpowiednim zgłoszeniu w US.

Słowian poczytaj wysokości kar.

Opublikowano

A tyle żem się naprodukował .
Daro Ty to jesteś ...
Że wywaliłeś pół mojego posta , to rozumiem. Też uważam , że polityka nie tutaj ...
Ale czemu już po 20 sekundach od napisania

Opublikowano

Nawet z papierem nie można.

I oprze się w sądzie. Na legalu to te kabany mają być wyhodowane przez ojca.

Ja bym zostawił dla teściowej. Poczytaj sobie lepiej ustawę i rozporządzenia towarzyszące.

Podatek w wysokości 2% od przychodów lub 18 % od dochodu po odpowiednim zgłoszeniu w US.

Słowian poczytaj wysokości kar.

Daro co do pierwszego to ok nie można trza do ubojni wieść koszt zabicia 5 kabanów 150 zł wszystko porozbierane nóżki oskrobane i nawet można krew chwycić byle samemu dają fartuch gumofilce i można wejść :D 

Co do 2 to pierwsze słysze przecież ludzie handlują młodymi byłe z paszportem tatto i kolczykiem więc niby zdrowe, w sobote był Pan lekarz powiatowy kolega ze związku był obejrzec moją pracownie bo wszyscy chwalą że nikt takiej nie ma na okolicy :D przy okazji ojciec go zaczepił czy już wie coś na ten temat a on że dopiero wrócił z 3 dniowego szkolenia i może oglądnąć jedyne co to wybetonować taką rynnę bez odpływu i uszczelnić na wodą szklaną żeby nie spierd... do gruntu i jeszcze przydała by się podmurówka   pod ogrodzeniem bo nie ma sztachety są prawie do ziemi ale to można kupić te gotowe płyty za grosze wykopać i wsunąć pod blachy i gotowe :D Skoro powiatowy pan mgr, mówi że moge kupić małe 15 kilo podchować pół roku i zwieść do wolbromia na ubój i potem w domu w odpowiednim pomieszczeniu może być moja pracownia tylko miodu żeby w tym czasie nie wirować i sprzedać na pniu w ciągu godziny bo klienci zaklepani nawet przed kupnem młodych jeszcze :D więc nie ma problema nie ma powodu by mu nie wierzyć choć nie mówię że nie jest jak ty mówisz  

Opublikowano

Ty gazet mi nie czytaj , poczytaj ustawy. Musisz zgłosić to wszystko do US i PLW. Masz pomieszczenie , poczytaj o reszcie. Faktem że jest po ludzku.Za 30 dychy to chyba tylko po łbie dadzą gospodarzowi bo tyle badanie na trychinozę kosztuje. No ale nic nie gadam .

A co wy z tymi banami ?wiki_aleksy_635.jpeg

Nie podobny do Roberta ? Podobny  więc o czym gadacie ?

Opublikowano

A tobie i Piotrowi za szybkie działanie że nawet przekląć se nie wolno jak człowiek wypity i coś go wkórw.. za szybko działacie po prostu :D szybciej niż na amnezji :D

Zaraz zrobimy tutaj z resztą ankietę i was obalimy zobaczycie, bedziemy bardziej skuteczni i bezwzględni niż KOD, PO, Nowoczesna razem wzięci bo zawzięci :D :D