Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te z Juli marki hamron trzymają dobrze zabezpieczałem deski na przyczepie do transportu . A nawet cena 10 zł , myślę że do wytrzymania bo można spiąć dwa ule razem na przyczepie a ile jednorazowo na przyczepę włożysz ? A Łukasz kiedyś na forum pisałem o tej promocji pasów w Juli.

Opublikowano

Witam,

Miał ktoś założyć temat o promocjach i tanich rzeczach do kupna, np wrzuciłbym info o pasku polipropylenowym po 50 groszy, jest na olx po 5 zł. za 10,m.

Można iść też dalej, wspólne zakupy: Kilku z nas potrzebuje pasy z napinaczem, razem to będzie ze 200 sztuk. Robimy zrzutkę, towar przychodzi na jednego z nas i on rozsyła.

Opłaci się jeśli utargujemy dobrą cenę na te pasy i znajdziemy taniego kuriera.

OK, może na początek temat o promocjach.

Karol

Opublikowano

Szymus dajesz po zaworach :D zobacz górę strony, czytasz forum wyrywkowo pieronie jeden ty ;)

Pewnie że wyrywkowo :)

Mam przecież pracę rodzinę i inne zajęcia. Jak miałbym czytać każdy wpis to doby by brakło :)

Co do tego wichajstra to sprawdza się bardzo dobrze.

Opublikowano

Widzę nie wytłumaczę, że pasy szpecą, zapinki rysują...

W takim razie zapraszam następnej zimy do mnie celem obejrzenia daszków z płyty chodnikowej o odpowiednich wymiarach! Nie szpeci (można ładnie pomalować), nie niszczy ula, ul zyskuje stabilność. Same plusy.

Opublikowano

Sprzedam formę na betonowe ule.

Upss, chyba to nie ten dział :D

A tak serio jak ktoś che robić ciężki daszek to można obciążenie zrobić od wewnątrz daszka np wlać trochę betonu.

Karol

• Lubię 1
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Tadziu jak ktoś ma ule poliuretanowe/styropianowe to ok jak najbardziej chcoć ameryki Adaś nie odkrył połowe Niemiec przecież tak robi choćby na filmiku rotacyjna hodowla pszczół :D  z opinni wiem że trochę się drapią ule i farba schodzi w tym miejscu są wgnioty itp, więc estetyka przynajmniej z bliska też jest w jakimś sensie naruszona :D

Ja bedę w tym roku robił to tak :D

Kupiłem już 100 m paska na necie i będę gioł takie klamry dla mnie przy moich wędrówkach niezastąpiona rzecz :D i stosunkowo tania :D

Witam.  Czy zrealizowales ten projekt z klamrami?  Ja juz dwa lata uzywam tego systemu i spie spokojnie.  Klamry zrobilem z SS 6mm.  Powodzenia i zycze wesolych Swiat Bozego Narodzenia. 

Opublikowano

Witam.  Czy zrealizowales ten projekt z klamrami?  Ja juz dwa lata uzywam tego systemu i spie spokojnie.  Klamry zrobilem z SS 6mm.  Powodzenia i zycze wesolych Swiat Bozego Narodzenia. 

Niektórzy Koledzy jak pewnie zauważyłeś zawiesili aktywność na forum z różnych sytuacji życiowych :)  Łukasz ( Słowian) zdaje się podjął jakąś nową pracę która nie daje mu tyle czasu na pszczoły i zagląda tu teraz rzadko :( Ale obiecał że całkowicie nie porzuca pszczółek i będzie tu na forum czasami zaglądać  :D , co zresztą czyni czasami  :)  Czego mu życzę z całego serca i pozdrawiam oraz życzę zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia :) A dla pozostałych Kolegów na życzenia świąteczne przyjdzie jeszcze niebawem czas w oddzielnym temacie zapewne. 

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

A tak serio jak ktoś che robić ciężki daszek to można obciążenie zrobić od wewnątrz daszka np wlać trochę betonu.

Marian Abramowski z Dywit obciąża swoje daszki gazetami (nowymi - które się nie sprzedały) .

http://www.ulewielkopolskie.pl/images/das01.jpg

Jego daszki mi jeszcze nie odleciały .

Ale do wędrówki za ciężkie ...

Jedne był na michałowie co betonowe ule chciał robić .

Ula może i nie zrobił ...

Ale trzeba przyznać , że jego betonowa twórczość ładna jest ( i droga) .

Np to

wedzarnia-grill-piec-chlebowy-wiata-warm

Takie betonowe daszki nad ulem w formie liścia (stałe) by mi się podobały ;)

Opublikowano

post-320-0-57619100-1513797461_thumb.jpg

Niektórzy Koledzy jak pewnie zauważyłeś zawiesili aktywność na forum z różnych sytuacji życiowych :)  Łukasz ( Słowian) zdaje się podjął jakąś nową pracę która nie daje mu tyle czasu na pszczoły i zagląda tu teraz rzadko :( Ale obiecał że całkowicie nie porzuca pszczółek i będzie tu na forum czasami zaglądać  :D , co zresztą czyni czasami  :)  Czego mu życzę z całego serca i pozdrawiam oraz życzę zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia :) A dla pozostałych Kolegów na życzenia świąteczne przyjdzie jeszcze niebawem czas w oddzielnym temacie zapewne. 

Pozdrawiam

Tadek

Witam, dziekuje za zyczenia i na wzajem.  Co do klamerek to ja zapinam je z boku ula. Daszki sa szersze i pas jest oddalony od korpusa co nie rysuje i ulatwia spinanie.  W stojakach pod korpusami sa poprzeczki, tak ze po spieciu pasami stanowi calosc. Polecam do malej pasieki.