Robi_Robson Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 To nie tam.Troszkę dalej na południowy zachód od Balic k./Liszek .Kupiłem od osoby prywatnej .Perlice podobno są w 4 kolorach ,Moja jedna czarna królica też miała termin na 15 , a druga czarna na 16 marca i wczoraj żadnych oznak , że o maluchach nie wspomnę .Zobaczę dziś .Czasem mają pały poślizg .Jak to samiczki . . . czasem bywają niezdecydowane A może nie znają się na kalendarzu !? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 19 Marca 2017 Opublikowano 19 Marca 2017 Czarne królice obydwie mnie zawiodły .Grube wypasione jak kobieta w 9 miesiącu ciąży , a dzieci jak nie było , tak nie ma .Może zapasione !? Zbyt dobrze im na moim wikcie !?Jak mnie wkurzą , to znów będzie pasztet .Drogi , bo przez cała zimę na pełnoporcjowych granulatach , ale co mi z samic , które dzieci nie rodzą ?Jeszcze jedna szansa , a potem ... dostaną zaproszenie na obiad !Kolejna zajęczyca ma termin na jutro .Ciekawe jak ona ... ?Przepiórki jeszcze wczoraj puchowe pasiaki ,100_1420.MOVa już dziś urosły im piórka .Ależ one szybko rosną !Jeszcze 30-parę dni i będą znosić jajka Cytuj
Słowian Opublikowano 20 Marca 2017 Autor Opublikowano 20 Marca 2017 U nas w końcu wczoraj zaczęła robić gniazdo, więc jest ok chłopcy beda mieli te małe króliczki na wiosnę Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 20 Marca 2017 Opublikowano 20 Marca 2017 Ostrzeżenie dla hodowców drobiu ! Zgodnie z zasadami "Polak potrafi" i człowiek człowiekowi ... pomysłowi rodacy szybko się dostosowują do nowej sytuacji .W związku z zakazem wypuszczania ptaków z kaczników, kurników itp ...http://epoznan.pl/news-news-74873-Nowa_metoda_oszustow_%E2%80%93_teraz_dzialaja_tez_%E2%80%9Ena_weterynarza” Cytuj
Tadek11 Opublikowano 21 Marca 2017 Opublikowano 21 Marca 2017 To akurat nie jest przykład określenia "Polak potrafi " to jest zwykle oszustwo nie mające nić wspólnego z tym zwrotem. Wymuszenia i oszustwa są na całym świecie i wcale Polacy w tym nie przodują ? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 21 Marca 2017 Opublikowano 21 Marca 2017 To akurat nie jest przykład określenia "Polak potrafi " to jest zwykle oszustwo nie mające nić wspólnego z tym zwrotem. Wymuszenia i oszustwa są na całym świecie i wcale Polacy w tym nie przodują ? Skojarzenie może niezbyt szczęśliwe z tytułu programu z projektami i nie tylko ... Ale ... będę się upierał , że w pewnych sytuacjach bardzo trafne . Polak Polakowi ... lupus est ( to nic do Władka ) Kiedyś wiele lat temu pojechałem do pracy do Frankfurtu nad Menem. Miałem pracować na budowie przy wykończeniowce (głównie płytki) jako podwykonawca - jednoosobowa firma . Życzliwy rodak , który miał pomóc "rozwinąć skrzydła" chciał , żebym pojechał już przed Bożym Narodzeniem , bo jest dużo pilnej roboty , ale nie było biletów i pojechałem dopiero 2 stycznia . Pojechałem za pożyczone pieniądze , żeby odbić się od dna i polepszyć rodzinie byt. Kuroniówka już mi się skończyła , a praca za najniższą krajową minus bilet miesięczny (za 1/4 pensji) mnie nie interesowała ! Lekcja we Frankfurcie kosztowała mnie 250 euro + koszt biletów . Euro było wtedy droższe niż dziś ! 4 stycznia byłem w domu z jeszcze większymi długami . Nikt inny tylko polak polaka potrafi namówić na to , żeby się zapożyczyć w celu poprawienia sytuacji życiowej , a później wydoi go na max-a i zostawi na ulicy bez grosza w obcym kraju , na mrozie , bez znajomości języka . Szczęście , że wziąłem "na wszelki wypadek" do tylnej kieszeni 50 euro na bilet powrotny i że na początku stycznia bilety do Polski można było kupić od ręki . Bo bym nocował pod mostem a temperatury były około minus 20 Tylko polak tak potrafi ... W każdym razie ja osobiście ilekroć w życiu się poważnie przewiozłem , (zdarzało się ) bez względu na to gdzie to było, to zawsze przez rodaka . Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 21 Marca 2017 Opublikowano 21 Marca 2017 U nas w końcu wczoraj zaczęła robić gniazdo, więc jest ok chłopcy beda mieli te małe króliczki na wiosnę Zajęczyca jednak się wykociła To już dwie zajęczyce mają potomstwo. A dwie murzynki niestety nie . I najgorsze , że nie dają się pokryć ! Ta co miała się kocić 15III tak uciekała przed samcem , że rozkwasiła sobie nos . Wszystko zakrwawiła . Biały samiec był w barwach narodowych . Chyba jednak będzie ... Dwóm kolejnym ciemnym szarakom wstawiłem dziś skrzynki wykotowe . ich czas się zbliża .... Jedna dowcipnisia pakowała do pyszczka słomę w ilości grożącej udławieniem i ... wynosiła ją z wykotnika i mościła na plastykowym ruszcie gniazdko pomiędzy skrzynką , a boczną ścianą . Chyba jej się skrzynka nie podoba ? A gniazdko zgrabnie robiła prawie jak wikłacz Wybredne te kicaje ... Może ma być Ikea ? Cytuj
Słowian Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Opublikowano 22 Marca 2017 No u mnie mają jak w ikei widać na zdjeciach 3-4 gwiazdki minimum poidełko nierdzewne rynienka na paszę (czytaj swoja mieszanka i marchewki buraki, bo nie karmie chu..stwem ) oraz drabinka na sianko i do tego ruszcik żeby miały czysto Hilton normalnie . No u mnie juz są od wczoraj rana minimum, coś się rusza pod tym puchem ciekawe ile ich jest ale będzie radości za miesiąc z tymi kicajcami Robert po jakim czasie odstawiasz młode od matki bo ten co kupiłem od niego mówi że trzyma je jeszcze 2 miechy jak wyjdą z gniazda (a tak w ogóle to po jakim czasie młode wychodzą z gniazda?? ) bo lepiej rosną ale trochę długo mi się to wydaje ??!! Aha i po jakim czasie separujesz samce od samiczek żeby sie nie parzyły między sobą w tak bliskim pokrewieństwie ??? Mieliśmy dawniej tego sporo ale to już z 15 lat minęło i nie pamiętam a jak się ojca pytam to raz gada tak a raz siak, chyba już go skleroza dopada rocznik 59 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 22 Marca 2017 Opublikowano 22 Marca 2017 Robert po jakim czasie odstawiasz młode od matki bo ten co kupiłem od niego mówi że trzyma je jeszcze 2 miechy jak wyjdą z gniazda (a tak w ogóle to po jakim czasie młode wychodzą z gniazda?? ) bo lepiej rosną ale trochę długo mi się to wydaje ??!! Aha i po jakim czasie separujesz samce od samiczek żeby sie nie parzyły między sobą w tak bliskim pokrewieństwie ??? Po 9 dniach młode zaczynają otwierać oczy i czasem już w tym wieku potrafią wypełzać z gniazda . Szczególnie jak są niedożywione . Normalnie wychodzą po ok 12-14 dniach . Jak maja ok. 3 tygodnie zaczynają jeść paszę dorosłych królików . Zielonkę , siano , chleb itp. W chowie przydomowym odsadza się młode po ok 2 miesiącach . W chowie towarowym sporo wcześniej . Na ok.2 tyg. przed odsadzeniem młodzieży można dać matkę do pokrycia . Wtedy około 2 tyg. od odsadzenia znów będą małe Króliki rozdziela się wg płci około 4 miesiąca życia . Rasy duże , które sporo wolniej dojrzewają można 2-3 tyg. później Cytuj
Słowian Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Opublikowano 22 Marca 2017 I wszystko jasne zeczowo i na temat dziekuje ;-) Cytuj
Emik3 Opublikowano 23 Marca 2017 Opublikowano 23 Marca 2017 A propo zwierząt, to "miastowi" wpadli na pomysł, aby zakazać budowy kurników i chlewni w odległości do 2 km od budynków mieszkalnych https://www.topagrar.pl/articles/aktualnosci/zakaz-budowy-kurnikow-i-chlewni-absurdalna-petycja-w-sejmie/ Eh... Jak wielokrotnie widać, niektórzy uciekają z miasta na wieś i myślą, że będą mieli hawaje a tu lipa bo na wsi jednak śmierdzi czasem... Cytuj
daro Opublikowano 24 Marca 2017 Opublikowano 24 Marca 2017 Robert dwie takie przyczyny , ciąża urojona lub termin się obsuwa. Nie raz bywa i tydzień. Jak zapalczywie walczy to objaw zaawansowanej ciąży tej urojonej też. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 25 Marca 2017 Opublikowano 25 Marca 2017 Robert dwie takie przyczyny , ciąża urojona lub termin się obsuwa. Nie raz bywa i tydzień. Jak zapalczywie walczy to objaw zaawansowanej ciąży tej urojonej też. Dowcip roku :D Moje dwie czarne królice , które nie urodziły w terminie już zdiagnozowałem dlaczego ... Nie wiem jak to się stało , kiedy nastąpiła pomyłka , ale wczoraj coś mnie tknęło i ... zajrzałem pod ogon . Te dwie samice , to piękne grubaśne wypasione samce :D :D :D Cytuj
Słowian Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Opublikowano 26 Marca 2017 Dowcip roku :D Moje dwie czarne królice , które nie urodziły w terminie już zdiagnozowałem dlaczego ... Nie wiem jak to się stało , kiedy nastąpiła pomyłka , ale wczoraj coś mnie tknęło i ... zajrzałem pod ogon . Te dwie samice , to piękne grubaśne wypasione samce :D :D :D To dopiero dowcip roku :D :D I to taki stary wyjadacz w hodowli i nie potrafi odróżnić dziewczynki od chłopca Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 26 Marca 2017 Opublikowano 26 Marca 2017 To ja może nie będę jechał ... Bez takich dowcipów tutaj proszę taki stary wyjadacz w hodowli i nie potrafi odróżnić dziewczynki od chłopca A mówiłem , że padło mi na oczy !? Jak mówię , to wiem. Nie tylko pieniędzy nie widzę Cytuj
Nacek Opublikowano 27 Marca 2017 Opublikowano 27 Marca 2017 Robert tylko na pasztet nie przerób takiego królika jakiego pokazuje Tadek. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 27 Marca 2017 Opublikowano 27 Marca 2017 Robert tylko na pasztet nie przerób takiego królika jakiego pokazuje Tadek. Dobry pasztet nigdy nie jest zły . Szykuje mi się na dniach pasztet z młodej w sumie samicy Dziś wykociła mi się jedna taka pierwiastka . Nie narwała ani grama sierści . Wykociła się na ruszcie , a miała wykotnik ze słomą do dyspozycji . w skrzynkę nasrała , a dzieci porozwalała po całej podłodze . Zabrałem ją , pozbierałem 11szt. królicząt i włożyłem je do skrzynki nakrywając z braku puchu słomą . Po pewnym czasie wpuściłem królicę do klatki . A ta zołza poskakała po gnieździe , podeptała i całym ciężarem uwaliła się na słomie przygniatając maluchy . Chyba nic z nich nie będzie Chciałem podłożyć kilka maluchów drugiej matce , która wykociła się przedwczoraj , ale patrzę w gniazdo , a tam około 10szt. żwawych maluchów, jak nie więcej Więc nie ma co takiej dokładać . Kolejne już za 3 dni otworzą oczy więc też nie ma szans , żeby przy nich noworodki się wychowały . a kolejna mamuśka zza ściany dopiero wieczorem zaczęła mościć gniazdko ... też na ruszcie obok wykotnika . Na wszelki wypadek podłożyłem jej w tamtym miejscu sklejkę . Głupie te moje królice Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 28 Marca 2017 Opublikowano 28 Marca 2017 No i będzie pasztet ! Taką zołzę trzeba wyeliminować ze stada podstawowego , żeby nie dawała złego przykładu . Tylko wielkością jeszcze im nie dorównują Cytuj
Kosut Opublikowano 28 Marca 2017 Opublikowano 28 Marca 2017 Taką zołzę trzeba wyeliminować ze stada podstawowego , Robi przy pierwszym wykocie może się tak czasami zdarzyć(ból stres) jeszcze może być z niej wartościowa matka. Co do gniazd po za kotnikami to samice robią z reguły gniazda w najciemniejszym miejscu, - może skrzynki masz ustawione za bardzo otworem do światła, ale to tylko takie tam moje obserwacje, jestem zootechnikiem z zawodu ( wyuczony , a nie wykonywany, oprócz pszczół) i takie rzeczy mnie interesują. Pozdrawiam. Cytuj
Słowian Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Opublikowano 28 Marca 2017 Szkoda małych a tyle by ich było moje juz na weekend powinny wyłazić z gniazd , beda miec dwa tyg. są na pewno bo przedwczoraj coś sie ruszało i puchu było sporo jak zakładała gniazdo zawsze przykryte słoma więc chyba jest dobrze może jutro do nich zajrzę delikatnie Dzisiaj z okolic Gliwic przywiozłem 13 jaj oryginalnych rodowodowych zielononóżek i wylądowały w inkubatorze u sąsiada ciekawe ile sie wykluje no i ile bedzie kurek a ile kogutów, szkoda tylko że nie parę dni wcześniej bo termin dokładnie na wtorek po smiguście a mogły być śliczne kurczątka na święta Cytuj
Tadek11 Opublikowano 28 Marca 2017 Opublikowano 28 Marca 2017 A co zwierzątek domowych to niedługo zakażą uboju ? https://www.youtube.com/watch?v=ffLmCghB4sE To tak żartem ale w obronie hodowców i rolników , nie ma tu żadnej polityki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi