Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dzisiaj byłem na drugiej pasiece bliżej Krk i okazuje sie że w tym roku jest tam sporo rzepaku dalej bo mają 500m do 1km ale noszą podkładałem ramek i korpusów niech się bujają ;) . Jutro jedziemy na właściwy rzepak gdzie stoi 8 moich rodzin no i kilka Brzytwiarza oraz jeszcze dwie jednego kolegi, pogodę mają piękną pewnie szaleją na maksa :D

Opublikowano

Rzepak w tym roku ładnie leje i pszczoły pozalwały już gniazda , więc konieczna była korekta ustawień ramek , żeby nie ograniczać matek w czerwieniu. Generalnie są już przeważnie po dwa korpusy nektaru i od góry zaczynają powoli sklepić. Myślę że w końcu następnego tygodnia trzeba będzie wirować.

Opublikowano

Rzepak w tym roku ładnie leje i pszczoły pozalwały już gniazda , więc konieczna była korekta ustawień ramek , żeby nie ograniczać matek w czerwieniu. Generalnie są już przeważnie po dwa korpusy nektaru i od góry zaczynają powoli sklepić. Myślę że w końcu następnego tygodnia trzeba będzie wirować.

Nakropu coraz mniej, miejsca w ulach nie ma, możliwości rozbudowy skończyłem - wszystkie korpusy w ulach... Prawdopodobnie sukcesywnie zacznę wirowanie od wtorku. 8 rodzin wyrojonych z tego 5 rojów złapanych, reszta w świecie. Najlepsze, że nawet rodziny wyrojone mają po 1-2 korpusy miodu... Jeden rój przedwczoraj złapany jest na 12 ramkach wielkopolskich, jutro dostanie nadstawkę na miód...

Opublikowano

Ja nie wywoziłem na rzepak pszczół - zostały w domu. Coś tam noszą. Pewnie nie tyle co z rzepaku, ale te najmocniejsze po korpusie wlkp. wielokwiatu wiosennego  też przyniosą. 

A tak z ciekawości -  ile uli postawiliście średnio na ha rzepaku , albo ile ha na jeden ul? Być może w przyszłym roku się z jakimś rolnikiem dogadam i kilka uli zawiozę.

Opublikowano

Ile uli na ha jakiegoś pożytku ? Są to tylko spekulacje oparte na obliczeniach miodności z 1 ha danego pożytku . Zresztą to obliczenia naukowców wydajności z ha danej rośliny też  nie wiadomo jak były robione może i przez radzieckich naukowców w innych strefach klimatycznych ?  , też są obarczone dużym błędem bo przecież nie uwzględniają pogody , temperatury i wilgotności powietrza , odległości do pola i innych parametrów ?? Zresztą pszczoły nie latają tylko na rzepak ale i w innych kierunkach u mnie część pszczół latała w przeciwnym kierunku niż pole rzepaku ?? chociaż pole to było kilkadziesiąt metrów od uli ? i jak to się ma do tych szacunków ??? Tak że postaw ule i po efektach ocenisz :D Jak będzie dobry efekt to na następny rok trzeba powtórzyć . 

Opublikowano

Spokojnie można liczyć  2 pnie na hektar, a jeśli chodzi o zapylenie to 3-4, ale wtedy to raczej biznes rolnika a nie pszczelarza...

Opublikowano

Ile uli na ha jakiegoś pożytku ? Są to tylko spekulacje oparte na obliczeniach miodności z 1 ha danego pożytku . Zresztą to obliczenia naukowców wydajności z ha danej rośliny też  nie wiadomo jak były robione może i przez radzieckich naukowców w innych strefach klimatycznych ?  , też są obarczone dużym błędem bo przecież nie uwzględniają pogody , temperatury i wilgotności powietrza , odległości do pola i innych parametrów ?? Zresztą pszczoły nie latają tylko na rzepak ale i w innych kierunkach u mnie część pszczół latała w przeciwnym kierunku niż pole rzepaku ?? chociaż pole to było kilkadziesiąt metrów od uli ? i jak to się ma do tych szacunków ??? Tak że postaw ule i po efektach ocenisz :D Jak będzie dobry efekt to na następny rok trzeba powtórzyć . 

Tadek -  ja pytałem z ciekawości jak gęsto postawiliście ule na rzepaku -  a tu masz od razu wywód naukowy. ;)

Opublikowano

Spokojnie można liczyć  2 pnie na hektar, a jeśli chodzi o zapylenie to 3-4, ale wtedy to raczej biznes rolnika a nie pszczelarza...

Ok. tak też szacowałem.

Opublikowano

Rzepak przeszedł do historii, jutro wirowanie i po niedzieli trzeba się wynosić na akacje.

• Lubię 1
Opublikowano

Tadek -  ja pytałem z ciekawości jak gęsto postawiliście ule na rzepaku -  a tu masz od razu wywód naukowy. ;)

Rozumiem Ciebie :D  Ale ja nie miałem wyboru posieli mi rzepak przy pasiece i nie pytali czy mi ta ilość wystarczy dla mojej pasieki :D a szkoda bo kazał bym im więcej posiać :P

Też rzepak AD 2017 u mnie dzisiaj przechodzi do historii. :D

Opublikowano

A u mnie na "wędrownej" jeszcze tydzień, natomiast na stacjonarnej niektóre nawet do 2 tyg. Ale tam i później ruszyły. 

U mnie z akacją szału nie ma więc się nawet nie szykuję. Następna w kolejce czeka malina, fasola no i lipa.

Myślę że z gryki tez coś będzie w tym roku ;) 

Opublikowano

W temacie rzepaku - kończy się już u mnie, ale ramki nie są pozasklepiane... Nie mam reflektometru, dziewczyny noszą cały czas - co robić - wirować czy czekać jeszcze kilka dni?

Opublikowano

Przewróć do góry nogami , nie wylatuje - wiruj. Nie zawsze musi być zasklepione a rzepak jak przetrzymasz zębami nie wyrwiesz.

• Lubię 4
Opublikowano

Wiruję rzepak już 4 dni i końca nie widać :-P Dwa dni w wiadrze i zaczyna krystalizować więc muszę na bieżąco rozlewać.

Opublikowano

Ja już dwa dni walczę z rzepakiem. goraco.gif  :D  Jutro ostatnie rodzinki.  Na razie nie krystalizuje i może uda się część skremować.

Napiszę krótko - nie jest źle .

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Jest dobrze! Ostatni rzepak wczoraj odwirowany. Ramki posklepiane od belki do belki. Teraz niech akacja pokaże....

Opublikowano

My z Danielem byliśmy na rzepaku i pomału się kończy,  po niedzieli napewno wirowaniu u mnie słabo jak będzie z 30-50 l z tych 8 rodzin to.wszystko za słabe te rodziny miałem na rzepak w tym roku. Może uda się akacja jak nie zmarzla. Szykuje się też facelia choć późno posiana bo dopiero 2 maja 

Opublikowano

U mnie rzepak przeszedł do historii. Wczoraj zjechały ostatnie korpusy - dzisiaj wirowanko.

Jeden z lepszych sezonów jeżeli chodzi o rzepak.

Zobaczymy co dalej 

Opublikowano

Zobaczymy co dalej 

Zaglądałem dzisiaj  i już po tygodniu od zabrania rzepaku są prawie pełne ramki świeżego miodku  :D Potwierdzam jeden z lepszych sezonów na rzepak , u mnie zaczyna krystalizować więc pora na kremowanie. 

Opublikowano

No w tym roku dość szybko krystalizuje. 2 doby w odstojniku i ledwie leci. Po tygodniu od odwirowania skrystalizowany 

Opublikowano

Dobrze że dziś zajrzałem do wiader bo już zaczął robić się twardy jeszcze trochę i bym go nie skremował.  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rzepak zakończony - wydajność dobra. Facelia i akacja wyrównają poziom w dół bo z akacji zero a z facelii niewiele więcej będzie. Nadzieja w lipie i gryce. Może się skuszę na nawłoć lub wrzos.