MikołajWitwicki Opublikowano 9 Lipca 2015 Opublikowano 9 Lipca 2015 Kiedy jest najkorzystniejszy termin do zakupu nowych rodzin. Domyślam się, że w okresie rzepakowo lipowym jest największy popyt a najmniejsza podaż. Przegladając stare ogłoszenia sporo ofert sprzedaży jest na koniec zimy tuż przed sezonem. Często starsze dziadki z powodu zdrowia likwidują swoje pasieki. Kiedy według Was najkorzystniej kupować pszczoły i sprzęt, na co zwracac uwagę. Cytuj
krynek Opublikowano 9 Lipca 2015 Opublikowano 9 Lipca 2015 Nie wiem czy najlepiej, ale po sezonie są chyba tańsze; po drugie jesienią się trochę z nimi opatrzysz i oswoisz; po trzecie całą zime masz sie o co martwić a jak daj boże wszystkie przezimują to jestes dumny jak paw że to twoja zasługa i od pierwszych dni wiosny zaczynasz prawie świadomie gospodarować. ... to jest dokładnie moja historia i nie żałuję że tak zrobiłem, ale ja się nie znam i często robię na przekór więc się nie sugeruj. pozdrawiam Cytuj
Tadek11 Opublikowano 9 Lipca 2015 Opublikowano 9 Lipca 2015 Najkorzystniej kupić - to przeglądać co dzień ogłoszenia sprzedaży i samemu zamieszczać co najmniej raz w miesiącu ogłoszenia o kupnie pasieki , wtedy może Ci się udać najkorzystniej kupić coś i to bez względu na porę roku. Ale gdybyś pytał - kiedy jest największa podaż rodzin pszczelich na rynku ? to sam sobie odpowiedziałeś.. Bo do rodzin pszczelich trzeba też zaliczyć odkłady i pakiety. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Paweł Opublikowano 9 Lipca 2015 Opublikowano 9 Lipca 2015 Widząc co się u mnie działo, to po ostatnim miodobraniu wychodzi chyba najtaniej. Widzę po swoim przykładzie ile płaciłem za rodzinę na wiosnę, ile w sezonie a ile teraz... Nie mówię o odkładach. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 9 Lipca 2015 Opublikowano 9 Lipca 2015 Przezimowana rodzina kupiona wiosną zwróci się jak Bóg da już przy pierwszym miodobraniu . Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Opublikowano 9 Lipca 2015 Dziękuję za odpowiedzi. Będę szukał okazji do jesieni ale nic na siłę. Pośpiech to zły doradca. Cytuj
Paweł Opublikowano 10 Lipca 2015 Opublikowano 10 Lipca 2015 Przezimowana rodzina kupiona wiosną zwróci się jak Bóg da już przy pierwszym miodobraniu . To się zgadza. U mnie zakup na wiosnę zwrócił się przy 1 miodobraniu gdzie za rodzinę płaciłem sumę xxx drugi zakup w środku sezonu gdzie koszt był xxx + 50zł (zwrócił się z nawiązką przy drugim miodobraniu), później po sezonie (bo dla niektórych już się skończył po głównym pożytku) płaciłem xxx -50 zł. Ten ostatni zakup też się zwróci, gdyż zaglądałem wczoraj i jest już bardzo dużo zasklepionego miodu. Skończy się gryka i będę wirował. Reasumując - jakbym miał kupować, to kupowałbym na wiosnę, pomimo tego, że ceny teraz dużo niższe... Oczywiście trzeba uwzględnić, że ten rok był łaskawy i nie koniecznie następne muszą być podobne pod względem pożytku... Cytuj
daro Opublikowano 10 Lipca 2015 Opublikowano 10 Lipca 2015 Jednym słowem , co byś nie zrobił nie pożałujesz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi