Beeman 412 Posted January 5, 2018 Witam. Mam pytanie, czy na przedwiosniu ktos podawal pszczolom sok z Brzozy? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadek11 1,005 Posted January 6, 2018 Słuchaj miałem nie pisać , ale było by to odebrane jako niegrzeczność więc wg mnie podkarmianie sokiem brzozowym to jest relikt historyczny i nikt tego współcześnie nie robi ??? Ale oczywiście jak ty masz taką wolę ????? Tadek Quote Share this post Link to post Share on other sites
bogor 96 Posted January 6, 2018 Witam. Mam pytanie, czy na przedwiosniu ktos podawal pszczolom sok z Brzozy? Podawać nie podawałem ale na pasiece stoją brzozy i nie raz widziałem jak spijają wodę brzozową kapiącą na blachę leżącą pod brzozami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nacek 323 Posted January 6, 2018 Może coś takiego. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Beeman 412 Posted January 7, 2018 (edited) Może coś takiego. Witam, dziekuje za podpowiedz, kiedys juz ten film widzialem. Dlatego o tym mysle, niestety w mojej okolicy brzozy jak na lekarstwo. Powodzenia Edited January 7, 2018 by Beeman Quote Share this post Link to post Share on other sites
Beeman 412 Posted January 7, 2018 Słuchaj miałem nie pisać , ale było by to odebrane jako niegrzeczność więc wg mnie podkarmianie sokiem brzozowym to jest relikt historyczny i nikt tego współcześnie nie robi ??? Ale oczywiście jak ty masz taką wolę ????? Tadek Witam. Dlaczego niegrzecznosc?. Skoro ludzie sie zachwycaja tym napojem, to chyba nie zaszkodzi pszczola?. Osoka jest tylko dostepna wczesna wiosna, a jest to b.wazny okres dla rozwoju rodziny. Interesuja mnie wszystkie naturalne pomoce w pasiece. Pozdrowienia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiotrekF 245 Posted January 11, 2018 /.../ ludzie sie zachwycaja tym napojem, to chyba nie zaszkodzi pszczola?. ... doczytałem .... niektórzy robią z oskoły (inna : bzowina) ..... wino . A pszczoły pobierają (przypuszczam) ze względu na 'słodycz' oskoły. PF Quote Share this post Link to post Share on other sites