bartek124 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Witam Gdzieś około 350 m od pasieki rośnie 15 w miarę dużych akacji czy to mogę nazwać już pożytkiem mam namyśli czy z takiej ilości byłby już jakiś miód czy to jednak za mało? A gdzieś około 600 m od pasieki rośnie w jednym rzędzie około 130 lip czy to wystarczy ? W tym raku zaczynam i bede miał 4 rodziny pszczele a w okolicy jest jeszcze jedna pasieka oddalona odemnie o 1 km Cytuj
Emik3 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Opublikowano 5 Kwietnia 2018 Według tego portalu http://mojapszczola.pl/akacja/ wydajność miodowa jednego dużego drzewa akacji wynosi w przybliżeniu do 65 kg.Kwitnie ona około 10 dni. Jeśli masz 15 dużych drzew w okolicy to źle nie jest, tylko będziesz musiał mieć takie zaplecze, żeby pszczoły wyrobiły się z zebraniem. Pasieka oddalona o kilometr jest jeszcze w zasięgu lotu pszczół. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Wydaję mi się że 15 dużych akacji to dobry pożytek na miód akacjowy jeżeli tylko dopisze pogoda w czasie (około 1 tygodnia ) podczas kwitnienia Z lipami też ta ilość jest wystarczająca Życzę smacznego miodku Cytuj
lalux5 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 A gdzieś około 600 m od pasieki rośnie w jednym rzędzie około 130 lip czy to wystarczy ? Tych lip możesz dosadzić , nigdy za wiele , choć na 4 ule powinno styknąć . Uwielbiam lipy , ich zapach w okresie kwitnienia. Parę zdrowaśków o właściwą pogodę , w okresie kwitnienia i po pierwszym sezonie już coś będziesz wiedział na temat wydajności. Wyliczenia papierowe są zawodne.Bazę pożytkową na tyle uli masz super! Cytuj
Kosut Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Tych lip możesz dosadzić , nigdy za wiele , choć na 4 ule powinno styknąć . Uwielbiam lipy , ich zapach w okresie kwitnienia. Parę zdrowaśków o właściwą pogodę , w okresie kwitnienia i po pierwszym sezonie już coś będziesz wiedział na temat wydajności. Wyliczenia papierowe są zawodne.Bazę pożytkową na tyle uli masz super! Zgadzam się w zupełności tylko te zdrowaśki proponuję zacząć odmawiać wcześniej niż podczas kwitnienia , bo zawiązki kwiatów wymarzają często już wiosną. Cytuj
Nacek Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Drzew masz sporo, ale jeżeli masz możliwość to dosadzaj co roku gdzie się da i ile się da, bo jeżeli jakiś super drwal kupi sobie chińską piłę i zacznie na nich ją wypróbowywać to zanim mu się zepsuje może ich już nie być 1 Cytuj
lalux5 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Zgadzam się w zupełności tylko te zdrowaśki proponuję zacząć odmawiać wcześniej niż podczas kwitnienia , bo zawiązki kwiatów wymarzają często już wiosną. Całkowita zgoda ! Sprostowanie : nie zaszkodzi przez cały rok ! Cytuj
bartek124 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Dzięki wszystkim za odpowiedzi wam również życzę udany zbiorów A mam jeszcze jedno pytanie mam możliwość zasiania w 2 plonie faceli ale pytanie do kiedy ma sens siać tak by ona zdążyła zakwitnąć i był z niej miód ?? Cytuj
Kosut Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 W moich rejonach do końca czerwca, potem to tyko pyłek i to nie wiele zależnie od roku. Cytuj
bartek124 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2018 A tak do 4 rodzin to ile bym musiał zasiać? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Wszyscy mówią, że będzie miodek z tych paru drzew byle pogoda dopisała . . .A ja bym jeszcze zapytał ile rodzin pszczelich tych zza miedzy i tych z sąsiedniej wioski na te drzewa przyleci ?Bo jak ja mam 4 rodziny , ale w zasięgu lotu inni mają 400pni , to już niekoniecznie będę miał miód . 1 Cytuj
Bohtyn Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Pytacie w tytule o pożytek. Pożytek to jest mało ważne. Ważny jest wzią tek. Co z tego , że jest pożytek . Jak nie będzie wzią tku. Cytuj
Kosut Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Ale jak nie będzie pożytków to wziątku nie będzie napewno. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi