Kamhkillo Posted September 14, 2018 Posted September 14, 2018 (edited) No właśnie candy board. Jestem początkujący i wiedzę próbuję pozyskać skąd się da i tak w ostatnim numerze pasieki przeczytałem o candy board jako awaryjne uzupełnienie pokarmu na zimę. Czy stosował ktoś u siebie taką metodę uzupełniana pokarmu czy się sprawdziła czy to tylko pogłoski??? Edited September 14, 2018 by Kamhkillo Quote
Beeman Posted September 18, 2018 Posted September 18, 2018 Witam. Kamil ten autor nakrecil dwa filmy na YT. Poczytaj komentarze. Ja stosuje co roku. Super sprawa dla ludzi co daja pszczola odpoczac 5-6 miesiecy. Widze ta metode w pasiece do 40 uli, najlepiej sprawdzaja sie na ulach korpusowych. Powodzenia Quote
daro Posted September 18, 2018 Posted September 18, 2018 Przeglądy w styczniu , karmienie zimą. Czego ludzie to nie wymyślą aby sprzedać odkłady. Quote
Beeman Posted September 19, 2018 Posted September 19, 2018 Przeglądy w styczniu , karmienie zimą. Czego ludzie to nie wymyślą aby sprzedać odkłady. Witam. Widzisz Daro to jest troche odwrotnie jak Ty to widzisz. Po to jest C.B. aby w Styczniu nie biegac z woreczkami ciasta po pasiece. Niepotrzebnie niepokoic pszczolek, tylko dlatego ze jedna rodzina na dziesiec potrzebuje dodatkowo papu. Proponuje zaglebic sie w temacie. Powodzenia Quote
Tadek11 Posted September 19, 2018 Posted September 19, 2018 Może coś dla wyjaśnienia na czym polega candy board https://www.youtube.com/watch?v=Rd52JWVkQ_4 Quote
Michał Posted September 19, 2018 Posted September 19, 2018 Po prostu tańsza alternatywa ciasta. Quote
Beeman Posted September 19, 2018 Posted September 19, 2018 Po prostu tańsza alternatywa ciasta. Witam, nic z tej beczki !. Inne korzyści, inne zastosowanie. Quote
Tadek11 Posted September 20, 2018 Posted September 20, 2018 Witam, nic z tej beczki !. Inne korzyści, inne zastosowanie. Bogumił wiem ale nie powiem Można też stosować jako podstawkę do kwiatów ?? Jak możesz to oświeć Kolegów Pozdrawiam Tadek 1 Quote
Michał Posted September 20, 2018 Posted September 20, 2018 Beeman, chyba widzisz więcej niż ja Toż to zwykły lekko zinwertowany suchy cukier, azaliż nie jest to podobne do ciasta - fondantu np. Diamanta (https://www.sklep.diamant.pl/fondant-pszczeli-15-kg.html)? Jeno kilogram cukru wczoraj kupiłem za 1,69 w DINO a kg ciasta niemal 2x droższy jest. Do cukru muszę dodać ciut octu winnego i kilka ciutów wody, żeby się ładnie zinwertował. Do tego czas (min miesiąc), albo suszarka i mamy niemal to samo. Quote
Krzyżak Posted September 20, 2018 Posted September 20, 2018 Michał i nie trzeba się pieprzyć przy krojeniu ciasta Quote
Michał Posted September 20, 2018 Posted September 20, 2018 Nie wiem Szymonie jakie czynności, tudzież przyprawy używasz przy krojeniu ciasta, ale każdy ma swoje fetysze Quote
Beeman Posted September 20, 2018 Posted September 20, 2018 Bogumił wiem ale nie powiem Można też stosować jako podstawkę do kwiatów ?? Jak możesz to oświeć Kolegów Pozdrawiam Tadek Witam. Hehehe. Dzien sie fajnie zaczyna. :-) Ten film to czesc 2. Wczesniej Tom R. nakrecil film o C.B. ,niestety mimo ze to stosuje nie bardzo rozumial jak "to sie je" Mysle ze po mojej krytyce nakrecil czesc nr.2. No ale chwala takim ludziom ze dziela sie wiedza z innymi. Acz kolwiek czesto ma to inne podstawy. (czyt.reklama). Michal pisze ze po dodaniu octu cukier bedzie zinwertowany. Byc moze jednak ocet ma konserwowac i zapobiegac plesni. CB bedzie w ulu pare miesiecy!. CB podajemy do ula jak juz sie oziebi czyli po zawiazaniu sie klebu. W tym czasie klab powinien byc na dole, czyli pszczoly nie wiedza o jego istnieniu. Jezeli podamy go wczesniej to napewno pszczoly sie nim zainteresuja.(za wczesnie). C.d.n. musze leciec. 1 Quote
Krzyżak Posted September 20, 2018 Posted September 20, 2018 Nie wiem Szymonie jakie czynności, tudzież przyprawy używasz przy krojeniu ciasta, ale każdy ma swoje fetysze No co ty ja to tylko "Po ciemku, pod kołdrą" Quote
daro Posted September 20, 2018 Posted September 20, 2018 Nie pieprz Pietrze wieprza pieprzem bo przepieprzysz wieprza pieprzem . Pszczoły odpowiednio podkarmione na zimę nie potrzebują żadnych wynalazków . W dadancie też . 1 Quote
Beeman Posted September 20, 2018 Posted September 20, 2018 Nie pieprz Pietrze wieprza pieprzem bo przepieprzysz wieprza pieprzem . Pszczoły odpowiednio podkarmione na zimę nie potrzebują żadnych wynalazków . W dadancie też . Witam. Idac Twoja analogia to po co mi ubezpieczenie na samochod skoro jestem bobrym kierowca?. Czy np. zatwory, kraty odgrodowe lub powalki to tez niepotrzebne wynalazki? Oczywiscie mozna sie bez nich obejsc ale skoro ulatwia nam prace to trzemu nie. Ludzie pisza czy nie lepiej i wygodniej na jesieni dac im te 4kg syropu wiecej. Niestety nie, i ludzie tego nie rozumieja bo nie wiedza jak CB dziala. Tu nie chodzi o 4kg pokarmu wiecej w ulu, tu chdzi o rezerwe pokarmu w odpowiednim miejscu!. Ile razu zastalismy osypane pszczoly z glodu mimo ze dwie ramki dalej bylo go dostatkiem. Moim zdaniem dobra CB to nie jakis placek ztwardnialego cukru (blota). Po wyschnieciu powinna miec konzystencje jak kostka cukru do cherbaty. Jak taka kostke wlozysz do ust to mozna przez nia oddychac, czyli jest przewiewna. Bedzie pochlaniac wode ale bedzie sucha i woda sie nie bedzie skraplac. Co zabija pszczoly. Prawidlowo pszczoly powinny zawiazac klab na dole i kierowac sie do gory. W tym miejscu gdzie jest klab cukier bedzie cieply i wilgotny i mimo ze obok bedzie -10C to beda go w stanie pobrac. CB to nie inna metoda zakarmiania, jest to deska ratunku lub, jak kto woli polisa ubezpieczeniowa. Beda rodziny co wogule nie tkna CB, a moze jedna na dziesiec przeżyje dzieki niej. Podam przyklad z ostatniej zimy. Jedna rodzina chyba cala zime miala czerw (napewno od stycznia) i mysle ze ta rodzina przetrwala dzieki CB. Koncem lutego dostala druga CB z rodziny obok co wogule nie byla zainteresowana CB. Czyli wracajac do analogi z Twojego zdania jak by mialy odpowiednia matke to by siedzialy spokojnie do wiosny. Na szczescie pszczoly to nie roboty i maja swoja dusze. Rodzinka ta w lecie odwdzieczyla sie wspanialym miodzikiem. Musze jeszcze sie odezwie co mysle o CB, bo dostalem żółta kartke od Tadzia. Powodzenia 1 Quote
Tadek11 Posted September 21, 2018 Posted September 21, 2018 . Musze jeszcze sie odezwie co mysle o CB, bo dostalem żółta kartke od Tadzia. Powodzenia To nie kartka Bogumił to zachęta do oświecenia nas I tak każdy zrobi jak uważa , ale dobrze wiedzieć jakie są plusy i minusy danej metody . I jeżeli stosowałeś CB , to oczywiście pisz i swoich doświadczeniach i wnioskach Pozdrawiam Quote
Michał Posted September 21, 2018 Posted September 21, 2018 Uważam, że Beeman dobrze robi z tą cegłą cukrową. Gdybym miał dzisiejszą wiedzę kilka lat wstecz, pewnie ocaliłbym niejedną rodzinę na przedwiośniu. Mnóstwo pokarmu w ulu wcale nie oznacza, że jest on dla pszczół dostępny. W tym roku namerdam trochę takich cegieł i w razie potrzeby będą pod ręką. Quote
lalux5 Posted September 21, 2018 Posted September 21, 2018 Zarówno ,,mnóstwo pokarmu w ulu niedostępnego dla pszczół" , jak i jego brak na przedwiośniu oznacza , ze pszczelarz zawalił sprawę! Beeman pisz o swoich spostrzeżeniach , Moje CB na przedwiośniu w krytycznej sytuacji to w ostateczności ramka na leżąco.- nie mam doświadczenia, nie stosowałem i na razie nie zamierzam , ale wiedzę gromadzić trzeba! 1 Quote
Michał Posted September 21, 2018 Posted September 21, 2018 lalux5, pewnie tak, ale wielu rzeczy nie przewidzisz w ulu korpusowym. Widzę, że masz ul warszawski a ten jednak wybacza wiele błędów. Ramka wąsko wysoka siłą rzeczy jest zapychana od góry. W ulu korpusowym o niskiej ramkce nie jest już tak cukierkowo i trzeba mocno się nagłówkować, by błędów uniknąć. Jak już się jednak je popełni trzeba też wiedzieć jak je naprawić. Quote
lalux5 Posted September 21, 2018 Posted September 21, 2018 Warszawiak to już historia , takie odziedziczyłem w spadku po Tatusiu . Do niedawna trzymałem kilkanaście z sentymentu . Obecnie tylko wielkopolski i trochę wielk.12 ramkowych.Nawet z nadstawek zamierzam się wyczyścić .3 korpusy mi wystarczają . W pełni się zgadzam co napisałeś,, jak się popełni błąd to należy go naprawić" jak się zdąży , a najważniejsze : wyciągnąć wnioski i zapamiętać. Quote
Beeman Posted September 22, 2018 Posted September 22, 2018 Witam. Opisze jak robie Candy Board (CB) . Uzywajac standartowej deski 1.5 inchX1.5" (2.8cmX2.8cm) Robie wrege wielkosci korpusa. (prostokat) Do srodka zszywkami przybijam siatke galwanizowana lub SS. Oczka 8mmx8mm. Ze wzgledu ze korpusy sa bez felcowe i CB zakladam poczatkiem Grudnia mozliwe jest ze pszczoly tego polaczenia (korpus/CB) nie zapropolisuja. Aby wiatr nie hulal w ulu siatka nie jest przybita od spodu pierscienia tylko w srodku. Ok 5mm od dolu pirrscienia. Nad ramkami do krawedzi korpusa jest ok 5mm., plus 5mm do siatki daje nam swobodna odleglosc dla pszczoly aby mogla sie przemieszczac nad ramkami. To samo jak z powalka. Aby CB pod wplywem wilgoci nie ugiela sie, przed wlozeniem do ula mozna na ramki polozyc w poprzek dwie listewki (8mmX8mmX300mm). Przygotowanie pierscienia. Aby siatka nie ugiela sie od ciezaru cukru pod siadka wkladam kawalek sklejki 5mm. (Pamietamy ze siatka jest 5mm wyzej od spodu) Sklejka ta pozostanie tam do wyschniecia CB. (2-3 dni). Przed wysypaniem wilgotnego cukru mozna siatke wyscielic papierem, ale nie jest to konieczne. Ludzie uzywaja gazety ale ja ze wzgledu na farbe drukarska tego nie stosuje. Ja uzywam bibulki jaka pozostaje po uzyciu wezy. Przy zakupie wezy daja to miedzy arkusze Jak juz pierscienie mamy gotowe to mozemy robic CB. Ja robie to w robocie kichennym. Do miski wchodzi mi 2kg cukru do tego wsypuje jedna lyzeczke kwasu askorbinowego (vitamina C). Mieszam 30sek. Nastepnie mieszam to przez 2min. dodajac powoli 110ml wody i 2-3 lyzki octu. (ocet dolewam do wody) Do tego dobry jest spryskiwacz. Powinno miec konzystencje lekko wilgotnego piasku na babki. To wsypujemy do pierscienia, lekko ugniatajac tak aby cukier nie wystawal ponad listwy. Na moje piecio ramkowe nuki (Dadant) to wystarcza. Na 10 ramkowe korpusy wychodzi 4kg, czyli miksuje dwa razy na jedna CB. Tak wykonana CB wysycha pare dni. Im dluzej tym lepiej (CB mozna zrobic 1-2 miesiace wczesniej) Jezeli po wykonaniu CB na stole widzimy wode (syrop) to zdecydowanie nasza "zaprawa" jast za mokra . Nalezy zredukowac ilosc wody. Po wyschnieciu na powierzchni nie powinno byc skorupy. CB powinna przypominac sklepowa kostke cukru, powinna byc porowata i przewiewna. Kiedys tez podczas formowania CB w centrum wkladalem cylinder (kieliszek o srednicy 2cm) jako kanal wentylacyjny i miejsce gdzie przechodzi kabelek od czujnika termometru. Jednak przy odpowiedniej konzystencji cukru jest to zbyteczne. Tak jak juz pisalem CB podaje do ula juz jak sie oziebi i pszczoly zawiaza klab zimowy.(poczatek grudnia?) W temacie "przedstaw sie i swoja pasieke) jest moje zdjecie zazimowanych rodzin z CB. Nad CB idzie powalka. cdn..... Quote
Tadek11 Posted September 22, 2018 Posted September 22, 2018 Jedno pytanie odnośnie receptury piszesz że na 2 kg cukru dodajesz łyżeczkę kwasu askorbinowego ( ile gram) czyli w domyśle kwasku cytrynowego ???? i jednocześnie 2 - 3 łyżki octu ale ile procentowego ??? i czy to razem nie jest za kwaśne ?? i pszczoły takie stężenie kwasowości akceptują , bo szczególnie kwasek cytrynowy jest dosyć mocnym suplementem Pozdrawiam i czekamy na cdn Quote
Krzyżak Posted September 22, 2018 Posted September 22, 2018 (edited) Kwas askorbinowy i cytrynowy to dwa różne związki chemiczne choć oba się tu nadadzą. Edited September 22, 2018 by Krzyżak Quote
gkruk Posted September 22, 2018 Posted September 22, 2018 Bogumił w czym lepszy od klasycznego ciasta jest CB i czy pszczoły dadzą radę na takim pożywieniu wychowywać larwy? Quote
Beeman Posted September 22, 2018 Posted September 22, 2018 Jedno pytanie odnośnie receptury piszesz że na 2 kg cukru dodajesz łyżeczkę kwasu askorbinowego ( ile gram) czyli w domyśle kwasku cytrynowego ???? i jednocześnie 2 - 3 łyżki octu ale ile procentowego ??? i czy to razem nie jest za kwaśne ?? i pszczoły takie stężenie kwasowości akceptują , bo szczególnie kwasek cytrynowy jest dosyć mocnym suplementem Pozdrawiam i czekamy na cdn Witam Kwas Askorbinowy czyli witamina C jest slabym kwasem i ulega szybkiemu utlenienju. Dlatego aby pszczoly dluzej cieszyly sie jego dobrodziejstwem zakwaszamy dany produkt, w naszym wypadku CB. Moj odczyn CB czy tez syrop jakim karmie pszczoly ma w granicach ph 4.3. Srednia miodu to ph4.1 a spadzowego ph4.2-4.9 Pare lat temu na uniwersytecie na Mazurach (chyba Elblag?) zrobiono badania i stwierdzono ze rodzine pszczele karmione syropem z vit.C lepiej zimowaly o 30%. Nie tylko przezywalnosc ale i w lepszej kondycji. Moj ocet jabkowy ma 6%. Kwas Askor. 1-2gr. Powodzenia cdn. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.