Beeman Posted September 27, 2018 Posted September 27, 2018 Witam. Odwirowałam ramki na koniec sezonu i wyszło mi 35% wody w miodzie . Jak myslicie jak szybko taki miód zfermentuje? Pszczoły już są zakarmione. (dostały sporo takich ramek do rabowania) Powodzenia Quote
Brzytwiarz Posted September 27, 2018 Posted September 27, 2018 dokładnie tylko trujniak ratuje sprawe ma ktoś jakiś fajny przepis na trójniaczka?? Quote
Michał Posted September 27, 2018 Posted September 27, 2018 Porcja miodu, porcja soku jabłkowego i porcja wody. Drożdże do miodów pitnych Zamojscy. Ważne, żeby mało powietrza zostało w balonie - staram się zalewać niemal pod szyjkę. Quote
daro Posted September 27, 2018 Posted September 27, 2018 Albo kalibrować refraktometr. Bo niby skąd wiedza o 35% ? Miód jak woda wtedy. Quote
Tadek11 Posted September 28, 2018 Posted September 28, 2018 Jak do za karmienia to spróbowałbym zagęścić np. cukrem pudrem. Może nawet zrobić ciasto miodowo-cukrowe. Przyda się na wiosnę. Ale Ty stosujesz CB Są jeszcze od parownice do Miodów, ale to raczej drogie rzeczy. Kiedyś na wykładzie mówiono również o dosuszaniu miodu w ramkach w specjalnie przygotowanym do tego pomieszczeniu, ale to raczej dla gęstszych miodów niż 35% wody. Więc nie masz wyjścia jeżeli zagęszczenie Ci nie odpowiada to miód pitny Proponuje imbirowy Przepis na 30 l. miodu:-10,00 l miód akacjowy (w oryginalnym przepisie miód koniczynowy)-20,00 l woda-150,00 g imbir-skórki z 3-ch cytryn bez albedo-sok z 3-ch cytryn-pożywka + drożdże Oczywiście proporcje Twojego miodu będą inne bo masz bardziej wodnisty ale to nie problem bo można kupić cukromierz do win i miodów pitnych i zmierzyć zawartość Blg ( to taka jednostka zawartości cukru wg tego cukromierza ) i dla czwórniaka najczęściej stosuje się 25 Blg a dla trójniaka 32 Blg Pozdrawiam Tadek Quote
Beeman Posted September 28, 2018 Author Posted September 28, 2018 Witam. Dziekuje za podpowiedzi, tak myslalem ze bez procentow sie nie obejdzie. Chyba sie jednak pokusze na jakiegos trojniaka. Powodzenia Quote
lalux5 Posted September 30, 2018 Posted September 30, 2018 Też skłaniam się ku temu co twierdzi daro , błąd! Quote
Beeman Posted October 1, 2018 Author Posted October 1, 2018 Albo kalibrować refraktometr. Bo niby skąd wiedza o 35% ? Miód jak woda wtedy. Witam Daro. Refraktometr jest ok. Po 15pln/kg idzie jak cieple bułeczki. Chyba jednak nie bedzie trojniaka. ;-( Quote
Tadek11 Posted October 1, 2018 Posted October 1, 2018 Witam Daro. Refraktometr jest ok. Po 15pln/kg idzie jak cieple bułeczki. Chyba jednak nie bedzie trojniaka. ;-( Czy sprzedawałeś to jako zamiennik syropu klonowego ? Quote
Beeman Posted October 1, 2018 Author Posted October 1, 2018 Czy sprzedawałeś to jako zamiennik syropu klonowego ? Witam, hehe ;-) . Konsystencja podobna ale smaczniejsze!! Jak ich rozpuszcze taka cena to bedzie problem z miodem ;-) Mam tego ze dwa wiadra. Powodzenia Quote
Robi_Robson Posted October 4, 2018 Posted October 4, 2018 tylko trujniak ratuje sprawe ma ktoś jakiś fajny przepis na trójniaczka?? W tym sezonie hitem festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Regionów" w Olsztynie był niesycony Trójniak Nowowiejski . Bez gotowania brzeczki , bez dodatku drożdży , przypraw korzennych , chmielu , zakwaszaczy itp. Tylko miód , woda i czas . Czas jest najważniejszy . Deklarowałem na konkursie , że miód ma nie mniej jak 3 lata , ale ... ... Żona oświeciła mnie , że nastawiała go 5 lat temu . W każdym razie Jury było zachwycone Skończyło się na ... Quote
Beeman Posted October 4, 2018 Author Posted October 4, 2018 W tym sezonie hitem festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Regionów" w Olsztynie był niesycony Trójniak Nowowiejski . Bez gotowania brzeczki , bez dodatku drożdży , przypraw korzennych , chmielu , zakwaszaczy itp. Tylko miód , woda i czas . Czas jest najważniejszy . Deklarowałem na konkursie , że miód ma nie mniej jak 3 lata , ale ... ... Żona oświeciła mnie , że nastawiała go 5 lat temu . W każdym razie Jury było zachwycone Skończyło się na ... miód.jpg Witam. Pogratulowac, jak mozna sie wkrecic do takiego Jury. ;-) Powodzenia Quote
Robi_Robson Posted October 4, 2018 Posted October 4, 2018 jak mozna sie wkrecic do takiego Jury. ;-) Trzeba "mieć wejścia" w Polskiej Izbie produktu Regionalnego i Lokalnego . Jeden z współzałożycieli Izby i pierwszy jej Prezes , który zasiadał kilka lat temu w jury w Ełku podczas Święta miodu niestety w noc przed poznańskim finałem odszedł . . . Był jednym z tych co naprawdę znali temat i go czuł go jak nikt inny ... Nieodżałowanej pamięci dr Grzegorz Russak . Niech spoczywa w pokoju. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.