Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

35% wody w miodzie


Recommended Posts

Witam. Odwirowałam ramki na koniec sezonu i wyszło mi 35% wody w miodzie .  Jak myslicie jak szybko taki miód  zfermentuje?   Pszczoły już są zakarmione. (dostały sporo takich ramek do rabowania)   Powodzenia

Link to comment
Share on other sites

Jak do za karmienia to spróbowałbym zagęścić np. cukrem pudrem. Może nawet zrobić ciasto miodowo-cukrowe. Przyda się na wiosnę. Ale Ty stosujesz CB  :D 
Są jeszcze od parownice do Miodów, ale to raczej drogie rzeczy. 
Kiedyś na wykładzie mówiono również o dosuszaniu miodu w ramkach w specjalnie przygotowanym do tego pomieszczeniu, ale to raczej dla gęstszych miodów niż 35% wody. Więc nie masz wyjścia jeżeli zagęszczenie Ci nie odpowiada to miód pitny :D

Proponuje imbirowy :D

Przepis na 30 l. miodu:
-10,00 l miód akacjowy (w oryginalnym przepisie miód koniczynowy)
-20,00 l woda
-150,00 g imbir
-skórki z 3-ch cytryn bez albedo
-sok z 3-ch cytryn
-pożywka + drożdże

Oczywiście proporcje Twojego miodu będą inne bo masz bardziej wodnisty :) ale to nie problem bo można kupić cukromierz do win i miodów pitnych i zmierzyć zawartość Blg ( to taka jednostka zawartości cukru wg tego cukromierza ) i dla czwórniaka najczęściej stosuje się 25 Blg a dla trójniaka 32 Blg

Pozdrawiam

Tadek

Link to comment
Share on other sites

Albo kalibrować refraktometr. Bo niby skąd wiedza o 35% ? Miód jak woda wtedy.

Witam Daro. Refraktometr jest ok.   Po 15pln/kg idzie jak cieple bułeczki.  Chyba jednak nie bedzie trojniaka. ;-(

Link to comment
Share on other sites

Czy sprzedawałeś to jako zamiennik syropu klonowego ? :D

Witam, hehe  ;-) .  Konsystencja podobna ale smaczniejsze!!   Jak ich rozpuszcze taka cena to bedzie problem z miodem ;-)   Mam tego ze dwa wiadra.  Powodzenia

Link to comment
Share on other sites

tylko trujniak ratuje sprawe :) ma ktoś jakiś fajny przepis na trójniaczka??

W tym sezonie hitem festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Regionów" w Olsztynie był niesycony Trójniak Nowowiejski .

Bez gotowania brzeczki , bez dodatku  drożdży , przypraw korzennych  , chmielu , zakwaszaczy itp.

Tylko miód , woda i czas .

Czas jest najważniejszy .

Deklarowałem na konkursie , że miód ma nie mniej jak 3 lata , ale ...

... Żona oświeciła mnie , że nastawiała go 5 lat temu .

W każdym razie Jury było zachwycone drink3.gif

Skończyło się na ...

miód.jpg

Link to comment
Share on other sites

W tym sezonie hitem festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Regionów" w Olsztynie był niesycony Trójniak Nowowiejski .

Bez gotowania brzeczki , bez dodatku  drożdży , przypraw korzennych  , chmielu , zakwaszaczy itp.

Tylko miód , woda i czas .

Czas jest najważniejszy .

Deklarowałem na konkursie , że miód ma nie mniej jak 3 lata , ale ...

... Żona oświeciła mnie , że nastawiała go 5 lat temu .

W każdym razie Jury było zachwycone drink3.gif

Skończyło się na ...

attachicon.gifmiód.jpg

 

Witam.  Pogratulowac, jak mozna sie wkrecic do takiego Jury. ;-)   Powodzenia

Link to comment
Share on other sites

 jak mozna sie wkrecic do takiego Jury. ;-) 

Trzeba "mieć wejścia" w Polskiej Izbie produktu Regionalnego i Lokalnego .

 

Jeden z współzałożycieli Izby i pierwszy jej Prezes   , który zasiadał kilka lat temu w jury w Ełku podczas Święta miodu 

niestety w noc przed poznańskim finałem odszedł . . .

Był jednym  z tych co naprawdę znali temat i go czuł go jak nikt inny ...

Nieodżałowanej pamięci dr Grzegorz Russak .

7a11f1dc13-KW19_Russak_160x160.jpg

Niech spoczywa w pokoju.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.