Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem zapytać osób które zamawiały te ule, gdzie się zaopatrujecie? Zamawiałem kiedyś na bzyki, później na miodku w chwili obecnej chciałem coś powoli zamówić, żeby zaimpregnować przed sezonem a w zasadzie wszędzie gdzie kiedyś były dostępne to teraz brak. Interesują mnie korpusy jednościenne +- 2,5 cm bezfelcowe.

Opublikowano

Podbij do dobrego stolarza, który zajmuje się np. altanami, albo meblami ogrodowymi. Tacy zazwyczaj zimą się nudzą. Ramki, korpusy etc chętnie robią za niewielkie pieniądze, często już wszystko pozbijane i gotowe do użycia w cenie.

Opublikowano

Podbij do dobrego stolarza,

Dobry stolarz na pewno zimą się nie nudzi .

A już na pewno nie robi nic za niewielkie pieniądze .

A przy okazji ...

Tam gdzie się zaopatruję w drewno suszone drastycznie wzrosła cena , a jakość niestety się obniżyła !

Czy to tylko tam , czy u Was j również ?

Opublikowano

Tam gdzie się zaopatruję w drewno suszone drastycznie wzrosła cena , a jakość niestety się obniżyła !

Czy to tylko tam , czy u Was j również ?

Ceny drewna rosną i u mnie. Co do jakości zawsze była kiepska.

Ogólnie jakość sprzedawanej tarcicy w Polsce to jakaś kpina.

Trzeba przerzucić hałdę dech, żeby wybrać kubik dobrej jakości.

Większość powinna iść na papier a nie na cele stolarskie.

• Lubię 1
Opublikowano

Drewno na ule ? To w przypadku stolarza pestka . Bo stolarz ma przetarte drogi zaopatrzenia. Co innego amator ? :D

A że ceny rosną ? No cóż miało być lepiej  i sprawiedliwiej ? Pół puszczy Białowieskiej wycieli a drewna nie ma ????? i teraz pytanie gdzie ono jest ???? :D

Ale wierzę że Koledzy sobie poradzą :D na ule nie musi być I klasa drewna  :D a poza tym jest alternatywa 

Pozdrawiam

Opublikowano

Ano coraz drożej jest... Ratajczak ul jednościenny o 30zł więcej sobie w tym roku ceni. Tak to jest jak wszyscy chcą zarabiać powyżej średniej krajowej, czego nam wszystkim życzę :D

Masz rację Robi, nie nudzi się, bo mu pszczelarze robotę zapewniają ;)

Opublikowano (edytowane)

Kupowałem przed zimą ~4m3 świerka, większość pryzma. Ceny za 1m3, w zależności od miejsca, poszły górę o 100-200zł za 1m3.

P.S. Tartaki często kupują martwe drzewa z lasu i później je sprzedają jako deski. Warto zwracać na to uwagę przy zakupie, bo takie martwe i chore drzewa mają zwykle mało żywicy. Cena jest dużo niższa, przerabiają to deskę szalunkową, bywa nawet z robakiem. Trzeba też o tym pamiętać przy zakupie konstrukcji na dach domu :)

Edytowane przez Xpand
Opublikowano

Czyli jednak drożeje nie tylko u nas .

Ale u nas drożeje bardziej niż piszecie . . .
W Wielbarku  i w Lubawie fabryki firmy Ikea ( Swedwood ) dotąd na pniu wykupowały całe pozyskane z Warmii i Mazur drewno .
Już był problem z dobrym materiałem .
Teraz rusza z produkcją gigantyczna fabryka płyt wiórowych ( Egger ) w Biskupcu .
Dokładnie w połowie drogi pomiędzy moją stolarnią, a tartakiem w którym się zaopatrywałem .
Drewno zdrożało nawet o kilkaset zł. na m3 .
I wszystko sękate , "rdzeniowe" (podobne do waty) , lub popękane (po wiatrołomach )
Strach obrabiać !
Już kilka razy przeoczone (wzrok mi pada) pęknięcia spowodowały roztrzaskanie materiału w rękach podczas obróbki .

Stolarze , którzy biorą regularnie i dużo mogą liczyć na lepszy materiał.
A pszczelarz , który bierze 2-3 busy w roku musi brać co sprzedają , lub nie kupi wcale :(

Opublikowano

Dokładnie w połowie drogi pomiędzy moją stolarnią, a tartakiem w którym się zaopatrywałem .

A jak można wiedzieć gdzie jeździsz po drewno? Do Piecek?

Opublikowano

Dalej.

Pod Szczytno . Do Trelkówka .

A to wiem, ojciec tam czasami jeździ jak Piecki czegoś nie mają. Ostatnio byłem w Pieckach po calówkę.

Opublikowano

Wczoraj przywiozłem drugiego busa towaru .
Magazyny w tartaku mają puste .
Podjeżdża tir za tirem i ładują tylko duże wcześniejsze zamówienia .
Towar , który mają jest coraz gorszy i coraz droższy .
Kiedyś sprzedawali paletę uczciwie upakowaną (ok 0,8-0,9m3 ) ścinkami od 30 do 80cm. za ok. 200-250zł.
Jak się trafiła sinizna , to nawet za 150zł.
Sęków były na palecie 2-3 szt. Sam 1 sort (a dłuższe i tak mi nie były potrzebne )
Teraz za taka paletę biorą 450zł. i połowę się wywala , bo same sęki , miękkie rdzenie , popękane - chyba po wiatrołomach , lub potrzaskane podczas suszenia .
Wydałem w tą zimę za 2 busy lekko załadowane drewnem prawie 2000zł.
Dla siebie , to jeszcze się opłaci .

Ale na handel , to jak podliczyć , prąd , odpad , transport , robociznę to wychodzi się z zarobkiem "na piwo" .

Opublikowano (edytowane)

Robi u mnie mokra deska jest po 800 - 900 zł za m3 i taką kupuje, a jak u Ciebie? Oczywiście "szalówkę" można kupić po 550zł za m3. Króciaków nigdy nie kupowałem.

Edytowane przez Xpand
Opublikowano

Robi u mnie mokra deska jest po 800 - 900 zł za m3 i taką kupuje

W Pieckach przy braniu całego sztapla ( około 1.6 - 2.0 m3 ) calówki w klasie A B masz cenę 940 zł netto.

To podobnie .

W zależności od klasy  cena ok 800-900netto .

Bezsęczne i wysuszone 1200zł./m3 brutto .

Szkoda , że ukróciło się z króciakami .

Na ramki nawet wygodniejsze były i cenowo przyjazne .

Teraz , to tylko o tyle tańsze ile się wyrzuci na opał .

Mokrych nie kupuję .

Nie mam warunków do suszenia .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja kupiłem deske podłogową na próbę zakupiłem za 200 zeta

z tego mi wyszło 9 korpusów i 3 dennice wysokie z poławiaczami

jak bym lepiej wyliczył cięcie deski pięcio metrowej(w osobówce wiozłem) nie było by ścinków i wyszły by 2 korpusy więcej

• Lubię 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja kupiłem deske podłogową na próbę zakupiłem za 200 zeta

z tego mi wyszło 9 korpusów i 3 dennice wysokie z poławiaczami

jak bym lepiej wyliczył cięcie deski pięcio metrowej(w osobówce wiozłem) nie było by ścinków i wyszły by 2 korpusy więcej

Deska , czy panele ?

Bo nie chce mi się wierzyć , że za taka cenę tyle korpusów wyszło .

Deski , które widywałem były droższe .

np

https://www.leroymerlin.pl/podlogi-drewniane-boazerie/panele-deski-parkiety/deski-podlogowe,a189.html