Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Brać Pszczelarską...

Wiele już pisaliśmy o syropach...

Niemiecka firma Holger, od której kupuję syropy od iluś lat, wprowadziła nowość w pszczelarskich syropach, w postaci różnej zawartości fruktozy.

1. Syrop o zawartości fruktozy - 22,0 - 26,0% w suchej masie, cena 2,43  - 15 kg - 36.45 lub 40 kg - 97.20.

2. Syrop o zawartości fruktozy - 27,5 - 31.0%                            cena 2,68  - 15 kg - 40.20 lub 2.72   -   40 kg  -  108.80

3. Syrop o zawartości fruktozy - 53,0 - 56,5%                             cena 3,08 -  15 kg -  46.20 lub 3.12   -   40 kg  -  124.80.

Nie mam zielonego pojęcia, który syrop wolą pszczoły, stąd mój post.

Ja, z ostrożności procesowej, kupiłem ten środkowy... :D

Ceny podaję szczegółowo, dla tych, którzy ewentualnie chcieli by kupić ten syrop.

Pozdrawiam Jerzy

Edytowane przez Tajden
Opublikowano

Tajden, wg mnie przy wyborze syropu powinienieś brać pod uwagę stosunek fruktozy : glukozy. Korzystnie jest gdy fruktozy jest więcej, wtedy nie będzie krystalizować pokarm w ramkach. Dlatego fruktozy powinno być o minimum 1,26 raza więcej niż glukozy.

"Właściwy stosunek ilościowy cukrów prostych w syropie inwertowanym powinien wynosić 1,26 części fruktozy na jedną część glukozy"

Czyli jeśli wybierzesz syrop z % zawartością 26% fruktozy to aby nie krystalizował powinien mieć 20% glukozy. Ale co wtedy wypełni resztę suchej masy? 

Opublikowano

Jurek syrop nr 1 to syrop standardowy, który również kupuje od lat.

Syropy nr 2 i 3 to nowe syropy, więc kupiłeś nowy - mam nadzieję, że się podzielisz informacjami jak zimowały na tym syropie.

Pozdrawiam  - Jacek.

I nie znikaj na całe miesiące z forum bo tu już wici za Tobą rozsyłali :D :D :D :D

Opublikowano

Na fortach się chłop umacniał .

Ja tam cukier . Kupiłem mauzer ( nie ten z fortów )  600 l . Na drugi rok robię cukrowy CPN . Ludzie 1600 x 2 pln ( bo taka różnica w cenie ) to 3200 !!!! Toż to dobre pobory . Ręce w kieszeni trzymając . Na 60 rodzin beczka 200 l pompa do szamba .

P.S. syrop gotowy - nigdy ze zboża .Ze zboża dobre jest chleb i piwo . Dla pszczół cukier. Fruktoza glukoza sacharoza . Przy rozkładzie skrobi powstaje resztka cukrów  niestrawnych matriozy , mlekozy chujozzy . Po 33 procent fruktozy , glukozy , sacharozy w syropie da właściwy skałd gotowego pokarmu w komórkach .

• Lubię 2
Opublikowano

Zamówiłem inwert z Glinojecka.

W słoiki to zapewne będzie ciężko przelać? I zapewne dziurki większe.

Możecie coś na ten temat?

Uważaj , żeby Ci nie przysłali we  wrześniu , lub październiku !

Z terminowością to u nich potrafi być różnie.

Dlatego przestawiłem się z Diamant-a na Apikel-plus .

Kiedyś czekałem do września i dowiedziałem się w końcu że syropu nie będzie !

Wtedy miałem szczęście , że w Lidzbarku Warm. na krajowych dniach pszczelarza spotkałem przedstawicieli Kellmana

i syropy miałem w ciągu 3 dni .

Z przelewaniem nie ma żadnych problemów .

Ja to robiłem korzystając z odstojnika i nalewając z kranika .

Wielkość dziurek "na oko" .

Zdarzało się  , że pszczoły otworki zakitowały .

Opublikowano

Jurek syrop nr 1 to syrop standardowy, który również kupuje od lat.

Syropy nr 2 i 3 to nowe syropy, więc kupiłeś nowy - mam nadzieję, że się podzielisz informacjami jak zimowały na tym syropie.

Pozdrawiam  - Jacek.

I nie znikaj na całe miesiące z forum bo tu już wici za Tobą rozsyłali :D :D :D :D

Jak pisałem, użyłem 2-gi syrop, bo niewiele się różni od 1-szego.

Miałem wyrzuty, do siebie, że tak zniknąłem...

Miałem ogrom pracy. Domek, który wynajmowałem wiele lat, "przesiąkł" taką wilgocią, że sublokatorzy uciekli. A ponieważ nigdy nic nie lubię odkładać, wziąłem się za remonty. Nie sam, bo tego nie potrafię. Moje potrafienie, polegało tylko na tym, że ciężkim młotem, rozbiłem 4 ściany kartonowo-gipsowe.

I jeszcze doszedł solidny remont pokoju, w którym mieszkam.

Jak dokarmiałem na zimę, 5 rodzin pod domem, nie dały już w sierpniu miodu.

Z kolei na Cytadeli, mam 4 rodziny. Trzy nie dały nic, a czwarta, dwa wiadra miodu.

W somie, 9 rodzin, przez sezon, dały 170 kg miodu: wielokwiatowego, lipowego, i akacjowego. Taki jest u mnie standard z tymi odmianami.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich...

A 3-ci, jest zupełnie inny.