mirek. Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 dokładnie tak jak mówisz są cykle co 7 lub 11 lat i niebawem nadejdzie zimno i z temperaturami około -35 i jeszcze jak śniegu dowali to nasza młodzież zamarźnie w domu:P Cytuj
Quidam Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Intensywnie oblatywany (pyłek - nektar) winobluszcz trójklapowy w odm.'Veitchii' (Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii'). Dwa tygodnie temu zaczął kwitnienie na ścianie domu z wystawą pd-zach, obecnie kwitnie na wystawie pn-wsch. Cytuj
Quidam Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Początek kwitnienia lipy Henry`ego (Tilia henryana) Cytuj
Quidam Opublikowano 3 Września 2020 Autor Opublikowano 3 Września 2020 Sadziec purpurowy (Eupatorium purpureum) - liczne zbieraczki na kwiatach. Wartościowa bylina pożytkowa na wilgotniejsze siedliska, długo kwitnąca (VII-X). Cytuj
Michał Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 Widzisz u mnie sadźca pełno, ale tylko motyle, ćmy i jakieś muchy na tym widuję. Cytuj
Quidam Opublikowano 4 Września 2020 Autor Opublikowano 4 Września 2020 Zwróć uwagę - jaki gatunek zaprezentowałem. Być może Twoje obserwacje dotyczą rodzimego sadźca konopiastego (Eupatorium cannabinum). Cytuj
Michał Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Jako nie-ekspert nie mam pojęcie który gatunek mam przy pasiece rośnie w tym miejscu od lat, więc zakładam, że jest rodzimy. Cytuj
Krzychu Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 https://photos.app.goo.gl/xh1F243vWce4QRXm7 Wrzosy zaczynają kwitnienie, z grzybami jest troszkę gorzej Cytuj
manio Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 A u mnie lipa zaczyna kwitnąć. Amerykańska Pachnie z daleka jak w drogerii. Oblatują pszczoły i trzmiele , ale i takie błyszczące żuki stale siedzą na kwiatach. Widziałem nawet szerszenia . Cytuj
Beeman Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 Mirek napisal ze z nawloci bedzie lipa. No to teraz juz rozumie. 1 Cytuj
Quidam Opublikowano 16 Września 2020 Autor Opublikowano 16 Września 2020 Niezwykle intensywnie oblatywana w obecnej "dziurze pożytkowej" - barbula klandońska (Caryopteris x clandonensis). Idealna na suche i słoneczne stanowiska. Szkoda, że tak mało popularna. Rosnąca obok perowskia łobodolistna (Perovskia atriplicifolia) cieszy się już znacznie mniejszym zainteresowaniem. 2 Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 Posadziłem poletko całkiem nie małe tuli kalifornijskiej. Kwitnienie przypadło w sierpniu w te upały. Może bylo za sucho, jedynie trzmiele. Pierwsza zimowla ewodii, czy przezimuje? Myślę, że najdorodniejsza jeżeli przezimuje to może zakwitnąć w roku następnym. Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 16 Września 2020 Opublikowano 16 Września 2020 Miałem winobluszcz, ale w 2012 r. byly mrozy pow. 20 st i zmarzł. Mam, chyba to jest bluszcz pospolity. Cytuj
Quidam Opublikowano 25 Września 2020 Autor Opublikowano 25 Września 2020 Początek kwitnienia bluszczu pospolitego (Hedera helix). Zbieraczki głównie z pyłkiem. Kolejne zdjęcia to prezentowana już na łamach forum - wernonia włosista (Vernonia crinita) w odmianie 'Mammuth'. Pięknie oblatywana w poszukiwaniu nektaru. 1 Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 25 Września 2020 Opublikowano 25 Września 2020 Na wiosnę rolnik posiał duży areał facelii, obecnie zaorane i zasiane zboże, ale zostało ok 3 h i odbiła samosiewka facelii i coś takiego wyższego jak mniejszy rzepak kwitnie na biało i widzę, ze znoszą pyłek kremowo - biały. W innym miejscu po ub.r gryce został nieużytek, w lecie właściciel skosił to co odbiło, chwasty i inne i też zakwitła ta sama roślina. Cytuj
Beeman Opublikowano 26 Września 2020 Opublikowano 26 Września 2020 U mnie mimo pieknej pogody, i 50ha calkiem ladnej nawloci sucho w ulach. Juz chyba od miesiaca nie padalo. Widac sporo pszczol na kwiatostanach ale chyba zbieraja pylek. Cytuj
Quidam Opublikowano 22 Października 2020 Autor Opublikowano 22 Października 2020 Dwa gatunki z serii "cudaków" kwitnących obecnie i intensywnie oblatywanych. Pierwszy to heptakodium chińskie - (Heptacodium miconioides). Drugi to intensywnie oblatywana w tej chwili marzymięta chińska (Elsholtzia stauntonii). Gatunek wytwarza kwiaty w kolorze lila. Mam też odmianę 'Alba' o białych kwiatach. Cała roślina (liście, pędy, kwiaty) wydzielają przyjemny zapach mięty (stad nazwa gatunkowa). Stosuję liście tego gatunku na wszelkiego rodzaju niestrawności, przeziębienia, grypę. 10-15 świeżych listków zalewam wrzątkiem, po 15 minutach odcedzam i piję. Polecam dla tych, którzy mają problemy żołądkowe i związane z przeziębieniem. Napar łagodzi również objawy kaca. 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Nie miałem aparatu przy sobie wiec fotki nie wrzucę . Idą święta i tradycyjnie przyozdabia się drzewka . U nas w wiosce dziś zauważyłem drzewko, a w zasadzie bardziej krzew - coś podobnego do wiśni japońskiej , które właśnie samo przyozdobiło się różowymi kwiatami . W wigilię ma być o kilka stopni więcej więc i kwiatów pewnie przybędzie . To dopiero drzewko Bożonarodzeniowe . Cytuj
gajowy Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 We wsi gdzie trzymam pszczoły rok w rok w styczniu znajduję kwitnące fiołki polne... Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 24 Grudnia 2020 Opublikowano 24 Grudnia 2020 14 godzin temu, Robi_Robson napisał: Nie miałem aparatu przy sobie więc fotki nie wrzucę . A dziś już wrzucę . Dzisiejsza wigilijna fotka . Jak widać nie tylko pąki kwiatowe się otworzyły . Rozwijają się pomału również liściowe . Kiedyś zmiana klimatu następowała przez bardzo dłuuuuugi okres czasu . Teraz zmiany są widoczne z roku na rok . I pomyśleć , że takie obrazki można oglądać 150km (drogą) od Suwałk - polskiego bieguna zimna . A fiołki zarówno białe jak i fioletowe u mnie przez cały rok kwitną . Znajduję je czasem w lutym pod śniegiem 2 Cytuj
Quidam Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2020 Kalina wczesna - wonna (Viburnum farreri). 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 24 Grudnia 2020 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Teraz, Quidam napisał: Kalina wczesna - wonna (Viburnum farreri). Trzeba jej zmienić nazwę na późna ? Cytuj
Quidam Opublikowano 24 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2020 Powinna kwitnąć III-IV (II) - w łagodne zimy już w XII-I. Stąd też nazwa wczesna, chociaż częściej spotykana pod nazwą wonna (pięknie i intensywnie pachnie !). Wiosną (III) widuję na kwiatach zbieraczki, jednak przypuszczam, że nie osiągalny jest dla nich nektar - głęboki kielich korony kwiatu. Często mylona z podobną kaliną bodnantską (Viburnum x bodnantense) w odmianie 'Dawn' (krzyżówka kaliny wonnej z kalina wielkokwiatową). Cytuj
gajowy Opublikowano 29 Grudnia 2020 Opublikowano 29 Grudnia 2020 W dniu 24.12.2020 o 12:43, Quidam napisał: Powinna kwitnąć III-IV (II) - w łagodne zimy już w XII-I. U teściów w ogródku w Warszawie właśnie kwitnie. U mojej mamy róże mają paki kwiatowe?. A nad Narwią na wierzbach pojawiają się bazie... Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 30 Grudnia 2020 Opublikowano 30 Grudnia 2020 10 godzin temu, gajowy napisał: U mojej mamy róże mają paki kwiatowe?. 100m. od tej kaliny której zdjęcie wstawiłem w głębi ogródka (nie mojego) zakwitła różowa róża pnąca ze średniej wielkości kwiatami . A obok magnolie mają pąki tak duże , że lada chwila się rozwiną . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi