Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dokładnie tak jak mówisz są cykle

co 7 lub 11 lat 

i niebawem nadejdzie zimno 

i z temperaturami około -35

i jeszcze jak śniegu dowali to nasza młodzież zamarźnie w domu:P

Opublikowano

Intensywnie oblatywany (pyłek - nektar) winobluszcz trójklapowy w odm.'Veitchii' (Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii').

Dwa tygodnie temu zaczął kwitnienie na ścianie domu z wystawą pd-zach, obecnie kwitnie na wystawie pn-wsch.

Opublikowano

Początek kwitnienia lipy Henry`ego (Tilia henryana)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sadziec purpurowy (Eupatorium purpureum) - liczne zbieraczki na kwiatach.

Wartościowa bylina pożytkowa na wilgotniejsze siedliska, długo kwitnąca (VII-X).

Opublikowano

Zwróć uwagę - jaki gatunek zaprezentowałem.

Być może Twoje obserwacje dotyczą rodzimego sadźca konopiastego (Eupatorium cannabinum).

Opublikowano

Jako nie-ekspert nie mam pojęcie który gatunek mam przy pasiece ;) rośnie w tym miejscu od lat, więc zakładam, że jest rodzimy.

Opublikowano

A u mnie lipa zaczyna kwitnąć. Amerykańska :) Pachnie z daleka jak w drogerii. Oblatują pszczoły i trzmiele , ale i takie błyszczące żuki stale siedzą na kwiatach. Widziałem nawet szerszenia .

f790c62d62e40ed8med.jpg

Opublikowano

Niezwykle intensywnie oblatywana w obecnej "dziurze pożytkowej" - barbula klandońska (Caryopteris x clandonensis).

Idealna na suche i słoneczne stanowiska. Szkoda, że tak mało popularna.

Rosnąca obok perowskia łobodolistna (Perovskia atriplicifolia) cieszy się już znacznie mniejszym zainteresowaniem.

• Lubię 2
Opublikowano

Posadziłem poletko całkiem nie małe tuli kalifornijskiej. Kwitnienie przypadło w sierpniu w te upały. Może bylo za sucho, jedynie trzmiele. 

Pierwsza zimowla ewodii, czy przezimuje? Myślę, że najdorodniejsza jeżeli przezimuje to może zakwitnąć w roku następnym. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Początek kwitnienia bluszczu pospolitego (Hedera helix). Zbieraczki głównie z pyłkiem.

Kolejne zdjęcia to prezentowana już na łamach forum - wernonia włosista (Vernonia crinita) w odmianie 'Mammuth'.

Pięknie oblatywana w poszukiwaniu nektaru.

• Lubię 1
Opublikowano

Na wiosnę rolnik posiał duży areał facelii, obecnie zaorane i zasiane zboże, ale zostało ok 3 h i odbiła samosiewka facelii i coś takiego wyższego jak mniejszy rzepak kwitnie na biało i widzę, ze znoszą pyłek kremowo - biały. W innym miejscu po ub.r gryce został nieużytek, w lecie właściciel skosił to co odbiło, chwasty i inne i też zakwitła ta sama roślina. 

Opublikowano

U mnie mimo pieknej pogody, i 50ha calkiem ladnej nawloci sucho w ulach. Juz chyba od miesiaca nie padalo. Widac sporo pszczol na kwiatostanach ale chyba zbieraja pylek. 

f4k2kyH.jpg

• Paweł przypiął/eła ten temat
Opublikowano

Dwa gatunki z serii "cudaków" kwitnących obecnie i intensywnie oblatywanych.

Pierwszy to heptakodium chińskie - (Heptacodium miconioides).

Drugi to intensywnie oblatywana w tej chwili marzymięta chińska  (Elsholtzia stauntonii). Gatunek wytwarza kwiaty w kolorze lila. Mam też odmianę 'Alba' o białych kwiatach.

Cała roślina (liście, pędy, kwiaty) wydzielają przyjemny zapach mięty (stad nazwa gatunkowa).

Stosuję liście tego gatunku na wszelkiego rodzaju niestrawności, przeziębienia, grypę.

10-15 świeżych listków zalewam wrzątkiem, po 15 minutach odcedzam i piję. Polecam dla tych, którzy mają problemy żołądkowe i związane z przeziębieniem.

Napar łagodzi również objawy kaca.

• Lubię 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nie miałem aparatu przy sobie wiec fotki nie wrzucę .
Idą święta i tradycyjnie przyozdabia się drzewka .
U nas w wiosce dziś zauważyłem drzewko, a w zasadzie bardziej krzew  - coś podobnego do wiśni japońskiej , które właśnie samo przyozdobiło się różowymi kwiatami . 
W wigilię ma być o kilka stopni więcej więc i kwiatów pewnie przybędzie .
To dopiero drzewko Bożonarodzeniowe .

Opublikowano
14 godzin temu, Robi_Robson napisał:

Nie miałem aparatu przy sobie więc fotki nie wrzucę .

A dziś już wrzucę .
Dzisiejsza wigilijna fotka .
102_9841.JPG
Jak widać nie tylko pąki kwiatowe się otworzyły . Rozwijają się pomału również liściowe .
Kiedyś zmiana klimatu następowała przez bardzo dłuuuuugi okres czasu .
Teraz zmiany są widoczne z roku na rok .
I pomyśleć , że takie obrazki można oglądać 150km (drogą) od Suwałk - polskiego bieguna zimna .

A fiołki zarówno białe jak i fioletowe u mnie przez cały rok kwitną . Znajduję je czasem w lutym pod śniegiem :)

• Lubię 2
Opublikowano

Powinna kwitnąć III-IV (II) - w łagodne zimy już w XII-I.

Stąd też nazwa wczesna, chociaż częściej spotykana pod nazwą wonna (pięknie i intensywnie pachnie !).

Wiosną (III) widuję na kwiatach zbieraczki, jednak przypuszczam, że nie osiągalny jest dla nich nektar - głęboki kielich korony kwiatu.

Często mylona z podobną kaliną bodnantską (Viburnum x bodnantense) w odmianie 'Dawn' (krzyżówka kaliny wonnej z kalina wielkokwiatową).

Opublikowano
W dniu 24.12.2020 o 12:43, Quidam napisał:

Powinna kwitnąć III-IV (II) - w łagodne zimy już w XII-I.

U teściów w ogródku w Warszawie właśnie kwitnie. U mojej mamy róże mają paki kwiatowe?. A nad Narwią na wierzbach pojawiają się bazie...

Opublikowano
10 godzin temu, gajowy napisał:

U mojej mamy róże mają paki kwiatowe?.

100m. od tej kaliny której zdjęcie wstawiłem w głębi ogródka (nie mojego) zakwitła różowa róża pnąca ze  średniej wielkości kwiatami .
A obok magnolie mają pąki tak duże , że lada chwila się rozwiną .