Skelar Opublikowano 23 Lipca 2015 Opublikowano 23 Lipca 2015 Powszechnie wiadomo, że przerabianie pokarmu wykańcza pszczoły. Ponadto pszczoła, która przerabiała pokarm nie może być już karmicielką. W związku z powyższym: a) Czy przy podkarmianiu na czerw istnieje jakaś różnica pomiędzy podkarmianiem inwertem 1:1 a syropem cukrowym 1:1 przygotowywanym we własnym zakresie. Rodzaje cukrów w suchej masie inwertu: 40% fruktoza, 30% glukoza, 30% sacharoza Rodzaje cukrów w suchej masie syropu: ok. 100% sacharoza b.) Czy przerabianie inwertu w jakiś sposób „oszczędza” pszczołę i czy przewaga cukrów prostych w przerabianym pokarmie ma jakieś znaczenie? (oprócz tego, że jeżeli część tego pokarmu zostanie na zimę to nie skrystalizuje). c) Czy to prawda, że im gęstszy syrop to pszczoła jest mniej obciążona? Podkreślam, iż interesuje mnie jedynie kwestia oddziaływania/skutków stosowania w/w produktów na rodzinę pszczelą, robotnice, itp. Pomijam kwestie finansowe bo sprawa jest oczywista. P.S. Czy podkarmiając odkład i rodzinę o pełnym składzie biologicznym postępujemy tak samo czy różnicujemy rodzaj podawanego pokarmu. Cytuj
mariopalmeral Opublikowano 23 Lipca 2015 Opublikowano 23 Lipca 2015 Powszechnie wiadomo, że przerabianie pokarmu wykańcza pszczoły. Ponadto pszczoła, która przerabiała pokarm nie może być już karmicielką. W związku z powyższym: a) Czy przy podkarmianiu na czerw istnieje jakaś różnica pomiędzy podkarmianiem inwertem 1:1 a syropem cukrowym 1:1 przygotowywanym we własnym zakresie. Rodzaje cukrów w suchej masie inwertu: 40% fruktoza, 30% glukoza, 30% sacharoza Rodzaje cukrów w suchej masie syropu: ok. 100% sacharoza b.) Czy przerabianie inwertu w jakiś sposób „oszczędza” pszczołę i czy przewaga cukrów prostych w przerabianym pokarmie ma jakieś znaczenie? (oprócz tego, że jeżeli część tego pokarmu zostanie na zimę to nie skrystalizuje). c) Czy to prawda, że im gęstszy syrop to pszczoła jest mniej obciążona? Podkreślam, iż interesuje mnie jedynie kwestia oddziaływania/skutków stosowania w/w produktów na rodzinę pszczelą, robotnice, itp. Pomijam kwestie finansowe bo sprawa jest oczywista. P.S. Czy podkarmiając odkład i rodzinę o pełnym składzie biologicznym postępujemy tak samo czy różnicujemy rodzaj podawanego pokarmu. Jak dla mnie różnicy nie ma ale nie jestem w laboratorium .Wystarczy wykorzystać sierpniową pszczołę do przerobu cukru na zimę aby nie męczyć wrześniowej która ma zimować.A o tej porze jest sporo pszczoły która nie przezimuje a chętnie cukier przerobi.A procenty to zostawił bym na sobotę i niedzielę. Cytuj
daro Opublikowano 23 Lipca 2015 Opublikowano 23 Lipca 2015 Dokładnie tak . Pozostała pszczoła spracowana i tę trzeba wykorzystać. Nie szkodować, bo podkarmianie teraz = większe zapasy i mniej trzeba dodać na zimę. Cytuj
netto Opublikowano 23 Lipca 2015 Opublikowano 23 Lipca 2015 Dodatkowo syropy inwertowe w.g mnie słabiej zachęcają matki do czerwienia niż cukrowe. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 24 Lipca 2015 Opublikowano 24 Lipca 2015 Skelar Twoje pytanie to jest na pracę naukową , bo jak może przeciętny pszczelarz to zbadać. Można jedynie spekulować co lepsze ? I każdy będzie miał rację. Bo w jaki sposób to zbadać ? Ja stymuluję syropem cukrowym bo jest tańszy od inwertu. Pozdrawiam Tadek Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 24 Lipca 2015 Opublikowano 24 Lipca 2015 Jak podkarmiacie? Podkarmiaczki konieczne czy można w pojemniczkach np po margarynie i na wierzch pływaki by się pszczółki nie potopiły? Nie uśmiecha mi się kilkanaście x 20 zł za podkarmiaczkę wydać. Cytuj
Gość Imker Opublikowano 24 Lipca 2015 Opublikowano 24 Lipca 2015 pewnie że tak można ja w tamtym roku kilku rodzinom wstawiłem wiaderko 3L kawałek boazeri do pływania i karmiłem na zimę, jak masz powałkę możesz słoik postawić albo podkarmiaczkę wiaderkową jest dużo tańsza Cytuj
mariopalmeral Opublikowano 24 Lipca 2015 Opublikowano 24 Lipca 2015 Jak podkarmiacie? Podkarmiaczki konieczne czy można w pojemniczkach np po margarynie i na wierzch pływaki by się pszczółki nie potopiły? Nie uśmiecha mi się kilkanaście x 20 zł za podkarmiaczkę wydać. Ja używam podkarmiaczek wiaderkowych 1.8 litra na powałkę i przykrywam daszkiem. Koszt to 8 zł sztuka,można za 10 zł kupić pięcio litrową ale musisz albo podnieść daszek albo pilnować pogody bo w standardowym się nie mieści. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 24 Lipca 2015 Opublikowano 24 Lipca 2015 Do podkarmiania stymulacyjnego najlepiej stosować słoiki szklane 0,9 z dziurkowanymi pokrywkami. Słoik taki stawiamy nakrętka do dołu na powałkę na pierścień pod pajączek wymiarowo pasuje, natomiast do karmienia zimowego używam też słoiki szklane ale o pojemności 4,25 l http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=s%C5%82%C3%B3j+s%C5%82oik+4%2C25+L+%2B+ZAKR%C4%98TKA+s%C5%82oiki+NOWE+++1szt.&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-uni-1-1-0629 stawiam na powałkę i na wierzch pusty korpus i daszek i jest ok. Używałem podkarmiaczek plastikowych 5 l ale były nieszczelne i dużo pokarmu się wylewało przez nieszczelne wieczka. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Gość Imker Opublikowano 24 Lipca 2015 Opublikowano 24 Lipca 2015 Używałem podkarmiaczek plastikowych 5 l ale były nieszczelne i dużo pokarmu się wylewało przez nieszczelne wieczka. dobrze wiedzieć bo miałem ich trochę kupić Cytuj
falen Opublikowano 28 Lipca 2015 Opublikowano 28 Lipca 2015 A co sądzicie o podkarmiaczkach powałkowych ze sklejki od Tumidajewicza albo Sułkowskiego ? Cytuj
daro Opublikowano 29 Lipca 2015 Opublikowano 29 Lipca 2015 A ja tam worki z Biedronki 2- 3 dziurki po włożeniu do ula. Wyssane do czysta. Cena 30 - 1 coś. Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Do podkarmiania dawałem na wierzch syropu w słoiku kawałęk suszu - ale metoda kiepska, pszczoły na potęgę się topiły. Teraz za namową kolegów z forum dałem pionowo patyki i się nie topią. Nie próbowałem jeszcze z dziurkami w nakrętce słoika. Daro do worków wlewasz syrop? Cytuj
daro Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Dokładnie . Worki mocno zawiązane , ich pojemność 35 l ,niebieskie. Nalewam do worków włożonych do wiadra o poj. 3 l. ( po kiszonej kapuście).Po zawiezieniu i włożeniu na miejsce robię 3 -4 dziurki 2 calowym gwoździem. Cytuj
pleszek Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Dziurkami do dołu? prosze tak jest super . Mozna dac jeden worek z mniejsza iloscia naciec . 1 Cytuj
wreichert Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Kolego Pleszek - zimujesz na takich 3 korpusach?? Czy te 3 korpusy to gniazdo bez kraty odgrodowej ? Co to w ogóle za rozmiar ramki? Waldek Cytuj
pleszek Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Kolego Pleszek - zimujesz na takich 3 korpusach?? Czy te 3 korpusy to gniazdo bez kraty odgrodowej ? Co to w ogóle za rozmiar ramki? Waldek To jest film nie moj wkleilem tylko zeby pokazac jak mozna zakarmiac bo MIkolaj pytal ,, dziurkami do dolu ,, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.