Skelar 18 Posted July 23, 2015 Powszechnie wiadomo, że przerabianie pokarmu wykańcza pszczoły. Ponadto pszczoła, która przerabiała pokarm nie może być już karmicielką. W związku z powyższym: a) Czy przy podkarmianiu na czerw istnieje jakaś różnica pomiędzy podkarmianiem inwertem 1:1 a syropem cukrowym 1:1 przygotowywanym we własnym zakresie. Rodzaje cukrów w suchej masie inwertu: 40% fruktoza, 30% glukoza, 30% sacharoza Rodzaje cukrów w suchej masie syropu: ok. 100% sacharoza b.) Czy przerabianie inwertu w jakiś sposób „oszczędza” pszczołę i czy przewaga cukrów prostych w przerabianym pokarmie ma jakieś znaczenie? (oprócz tego, że jeżeli część tego pokarmu zostanie na zimę to nie skrystalizuje). c) Czy to prawda, że im gęstszy syrop to pszczoła jest mniej obciążona? Podkreślam, iż interesuje mnie jedynie kwestia oddziaływania/skutków stosowania w/w produktów na rodzinę pszczelą, robotnice, itp. Pomijam kwestie finansowe bo sprawa jest oczywista. P.S. Czy podkarmiając odkład i rodzinę o pełnym składzie biologicznym postępujemy tak samo czy różnicujemy rodzaj podawanego pokarmu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mariopalmeral 32 Posted July 23, 2015 Powszechnie wiadomo, że przerabianie pokarmu wykańcza pszczoły. Ponadto pszczoła, która przerabiała pokarm nie może być już karmicielką. W związku z powyższym: a) Czy przy podkarmianiu na czerw istnieje jakaś różnica pomiędzy podkarmianiem inwertem 1:1 a syropem cukrowym 1:1 przygotowywanym we własnym zakresie. Rodzaje cukrów w suchej masie inwertu: 40% fruktoza, 30% glukoza, 30% sacharoza Rodzaje cukrów w suchej masie syropu: ok. 100% sacharoza b.) Czy przerabianie inwertu w jakiś sposób „oszczędza” pszczołę i czy przewaga cukrów prostych w przerabianym pokarmie ma jakieś znaczenie? (oprócz tego, że jeżeli część tego pokarmu zostanie na zimę to nie skrystalizuje). c) Czy to prawda, że im gęstszy syrop to pszczoła jest mniej obciążona? Podkreślam, iż interesuje mnie jedynie kwestia oddziaływania/skutków stosowania w/w produktów na rodzinę pszczelą, robotnice, itp. Pomijam kwestie finansowe bo sprawa jest oczywista. P.S. Czy podkarmiając odkład i rodzinę o pełnym składzie biologicznym postępujemy tak samo czy różnicujemy rodzaj podawanego pokarmu. Jak dla mnie różnicy nie ma ale nie jestem w laboratorium .Wystarczy wykorzystać sierpniową pszczołę do przerobu cukru na zimę aby nie męczyć wrześniowej która ma zimować.A o tej porze jest sporo pszczoły która nie przezimuje a chętnie cukier przerobi.A procenty to zostawił bym na sobotę i niedzielę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
daro 1,394 Posted July 23, 2015 Dokładnie tak . Pozostała pszczoła spracowana i tę trzeba wykorzystać. Nie szkodować, bo podkarmianie teraz = większe zapasy i mniej trzeba dodać na zimę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
netto 64 Posted July 23, 2015 Dodatkowo syropy inwertowe w.g mnie słabiej zachęcają matki do czerwienia niż cukrowe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadek11 1,515 Posted July 24, 2015 Skelar Twoje pytanie to jest na pracę naukową , bo jak może przeciętny pszczelarz to zbadać. Można jedynie spekulować co lepsze ? I każdy będzie miał rację. Bo w jaki sposób to zbadać ? Ja stymuluję syropem cukrowym bo jest tańszy od inwertu. Pozdrawiam Tadek Quote Share this post Link to post Share on other sites
MikołajWitwicki 33 Posted July 24, 2015 Jak podkarmiacie? Podkarmiaczki konieczne czy można w pojemniczkach np po margarynie i na wierzch pływaki by się pszczółki nie potopiły? Nie uśmiecha mi się kilkanaście x 20 zł za podkarmiaczkę wydać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Imker Posted July 24, 2015 pewnie że tak można ja w tamtym roku kilku rodzinom wstawiłem wiaderko 3L kawałek boazeri do pływania i karmiłem na zimę, jak masz powałkę możesz słoik postawić albo podkarmiaczkę wiaderkową jest dużo tańsza Quote Share this post Link to post Share on other sites
mariopalmeral 32 Posted July 24, 2015 Jak podkarmiacie? Podkarmiaczki konieczne czy można w pojemniczkach np po margarynie i na wierzch pływaki by się pszczółki nie potopiły? Nie uśmiecha mi się kilkanaście x 20 zł za podkarmiaczkę wydać. Ja używam podkarmiaczek wiaderkowych 1.8 litra na powałkę i przykrywam daszkiem. Koszt to 8 zł sztuka,można za 10 zł kupić pięcio litrową ale musisz albo podnieść daszek albo pilnować pogody bo w standardowym się nie mieści. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadek11 1,515 Posted July 24, 2015 Do podkarmiania stymulacyjnego najlepiej stosować słoiki szklane 0,9 z dziurkowanymi pokrywkami. Słoik taki stawiamy nakrętka do dołu na powałkę na pierścień pod pajączek wymiarowo pasuje, natomiast do karmienia zimowego używam też słoiki szklane ale o pojemności 4,25 l http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=s%C5%82%C3%B3j+s%C5%82oik+4%2C25+L+%2B+ZAKR%C4%98TKA+s%C5%82oiki+NOWE+++1szt.&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-v2-uni-1-1-0629 stawiam na powałkę i na wierzch pusty korpus i daszek i jest ok. Używałem podkarmiaczek plastikowych 5 l ale były nieszczelne i dużo pokarmu się wylewało przez nieszczelne wieczka. Pozdrawiam Tadek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Imker Posted July 24, 2015 Używałem podkarmiaczek plastikowych 5 l ale były nieszczelne i dużo pokarmu się wylewało przez nieszczelne wieczka. dobrze wiedzieć bo miałem ich trochę kupić Quote Share this post Link to post Share on other sites
falen 2 Posted July 28, 2015 A co sądzicie o podkarmiaczkach powałkowych ze sklejki od Tumidajewicza albo Sułkowskiego ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
daro 1,394 Posted July 29, 2015 A ja tam worki z Biedronki 2- 3 dziurki po włożeniu do ula. Wyssane do czysta. Cena 30 - 1 coś. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MikołajWitwicki 33 Posted August 9, 2015 Do podkarmiania dawałem na wierzch syropu w słoiku kawałęk suszu - ale metoda kiepska, pszczoły na potęgę się topiły. Teraz za namową kolegów z forum dałem pionowo patyki i się nie topią. Nie próbowałem jeszcze z dziurkami w nakrętce słoika. Daro do worków wlewasz syrop? Quote Share this post Link to post Share on other sites
daro 1,394 Posted August 10, 2015 Dokładnie . Worki mocno zawiązane , ich pojemność 35 l ,niebieskie. Nalewam do worków włożonych do wiadra o poj. 3 l. ( po kiszonej kapuście).Po zawiezieniu i włożeniu na miejsce robię 3 -4 dziurki 2 calowym gwoździem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MikołajWitwicki 33 Posted August 11, 2015 Dziurkami do dołu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pleszek 2 Posted August 11, 2015 Dziurkami do dołu? prosze tak jest super . Mozna dac jeden worek z mniejsza iloscia naciec . 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
wreichert 19 Posted August 11, 2015 Kolego Pleszek - zimujesz na takich 3 korpusach?? Czy te 3 korpusy to gniazdo bez kraty odgrodowej ? Co to w ogóle za rozmiar ramki? Waldek Quote Share this post Link to post Share on other sites
pleszek 2 Posted August 12, 2015 Kolego Pleszek - zimujesz na takich 3 korpusach?? Czy te 3 korpusy to gniazdo bez kraty odgrodowej ? Co to w ogóle za rozmiar ramki? Waldek To jest film nie moj wkleilem tylko zeby pokazac jak mozna zakarmiac bo MIkolaj pytal ,, dziurkami do dolu ,, Quote Share this post Link to post Share on other sites