Nacek Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Zamiast zawracać sobie głowę różnymi wynalazkami lepiej zabrać się za sadzenie roślin pyłkodajnych, o tej porze nie ma nic lepszego od wierzb, wokół pasieki. Właśnie teraz jest najlepszy czas na sadzenie sztobrów. 2 Cytuj
Michał Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Za moment pierwsze wierzby u mnie będą pylić. Żeby tylko pogoda dopisała to będzie piękny start sezonu. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 3 godziny temu, Nacek napisał: Zamiast zawracać sobie głowę różnymi wynalazkami lepiej zabrać się za sadzenie roślin pyłkodajnych, o tej porze nie ma nic lepszego od wierzb, wokół pasieki. Właśnie teraz jest najlepszy czas na sadzenie sztobrów. Wiosna to nie problem. Chętnie zasadzę rośliny pyłkodajne w lipcu i sierpniu,które nie potrzebują wody odporne na suszę.Może kaktusy?PK Cytuj
Żaki-Czan Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 4 godziny temu, piotrpodhale napisał: Wiosna to nie problem. Chętnie zasadzę rośliny pyłkodajne w lipcu i sierpniu,które nie potrzebują wody odporne na suszę.Może kaktusy?PK Zadrzewnia kanadyjska? Toleruje i suszę i chłód. 1 Cytuj
kri Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 U mnie końcem lipca grubo przed nawłocią kwitnie rudbekia naga jest dość ekspansywna ale jednak woli teren podmokły. Cytuj
Beeman Opublikowano 4 Marca 2020 Opublikowano 4 Marca 2020 Panowie nigdzie nie mogę znaleźć tych preparatów o których piszecie. Fajnie ze macie ich tyle do wyboru. U nas są tylko dwa. Cytuj
Krzychu Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 W dniu 1.12.2019 o 03:49, Beeman napisał: Witam. Po co przeplacac za pylek z niewiadomego pochodzenia gdy gotowe bialko kupimy za 1/4 ceny. Tutaj gosc dokarmia. Najlepsze @1m10s co to konkretnie jest? Cytuj
Krzychu Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 PS. słyszał ktoś z was o dodawaniu do ciasta izolatu białka sojowego? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 31 minut temu, Krzychu napisał: PS. słyszał ktoś z was o dodawaniu do ciasta izolatu białka sojowego? Odżywki te można kupić w sklepach dla sportowców . Polecam o smaku czekoladowym. ? 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 41 minut temu, Tadek11 napisał: Odżywki te można kupić w sklepach dla sportowców . Polecam o smaku czekoladowym. ? Ja właśnie czekoladowy odradzam a proponuję neutralny. Czekoladowy tj jak i inne smaki spożywany codziennie szybko zbrzydnie. Neutralny natomiast możesz mieszać codziennie z innym sokiem owocowym i nie brzydnie. Preparat feedbee podobno opiera się na izolacie białka sojowego, to co Beeman podesłał w filmiku podobno też, a nie ukrywam że filmik zrobił wrażenie Cytuj
daro Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 Izolat proponuje do serdelków a nie pszczołom . Kupić lepiej , nawet z Ukrainy , pyłku . Cena / wartościowość na głowę bije soję. Cytuj
Beeman Opublikowano 31 Marca 2020 Opublikowano 31 Marca 2020 Pylek pylkowi nie równy, ba sa nawet pylki bezwartosciowe i szkodliwe. Ultra Bee Pro jaki ja stosuje jest najlepszy. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Koledzy a nie rozważacie opcji jaką zaproponował Ignacy ( Nacek) Ja bym się skupił na zabezpieczeniu odpowiedniej ilości wody dla pszczół na przedwiośniu. Ciekawe czy są jakieś naukowe badania w sprawie tego izolatu w kontekście karmienia pszczół , bo cielaków i sportowców to czytałem gdzieś. Jak ktoś zna takie badania to chętnie poczytam. Pozdrawiam U mnie w ostatnich dniach największym powodzeniem cieszyła się woda w pobliżu pasieki pyłku mają w bród , w dorzeczu rzeczki gdzie mam pasiekę są duże ilości wikliny , wierzb i niedaleko jest nawet plantacja wierzby energetycznej na opał do pieców Cytuj
Krzychu Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Woda, węglowodany (z zapasu lub ciasta), białko (pyłek) oraz ciepło jet potrzebne teraz do dobrego rozwoju pszczół i będzie on odpowiedni tylko przy spełnieniu tych 4 warunków. My w tym roku pierwszy raz postanowiliśmy ustawić poidełka na pasiece, zainteresowanie pszczół jest ogromne. Pyłku nosiły dużo do momentu załamania pogody. Pokarmu coś tam mają ale niektóre rodziny w środku gniazda gdzie zwijają kłąb nie miały już prawie wcale (dlatego poszło ciasto). Zobaczę w niedzielę jak to ciasto im poszło, skontroluję inne rodzinki. 4 ule mam stanowczo do likwidacji. W jednym zarwała się podłoga - nie wiem od czego, co się tam dobierało? Ale deska wystaje od dołu i ocieplenie leży. W kolejnym ryjówka weszła do środka, zrobiła dziurę w zatworze, i górą przeszła od drugiego szczytu przez ścianę boczną z ociepleniem do góry i porobiła dziur w ociepleniu. Nie była zainteresowana łapką na myszy albo już jej tam nie ma. W każdym razie w tej rodzinie zauważyłem kłąb na środku ramek - albo się przesunęła przez mysz albo tak sama się uwiązała. W każdym razie silna rodzina to była w tamtym roku. Proponowałbym Wam jednak skontrolować zapasy pokarmu gdyż naprawdę może być różnie z czego doświadczyłem. 1 Cytuj
kristoferes Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Kupiłem te drożdże API-YARR i powiem tak. Dużą część z tych drożdży rozrzucają po dennicy. Ciasto robione wg przepisu z pasieka24.pl. Wyjadają ciasto a drobinki drożdży zostają :(. Może ktoś spróbował podawać im to bardziej rozcieńczone np w gęstym , albo bardzo gęstym syropie? Jeszce to ciasto dość szybko wysycha naramkach pomimo iż jest przykryte folią. Próbował ktoś z Was ciasta Randy Oliviera? Edytowane 5 Czerwca 2020 przez kristoferes Cytuj
Beeman Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 O tej porze pszczoły nie pobierają tego jak na wiosnę Są bardziej wybredne. Nie wiem jak robisz ciasto to się nie wypowiem ale jak zrobisz ciasto to wsadź je do woreczka strunowego i rozwałkuj na mniej jak 1cm. Woreczek przetnij na polowe albo zrób tylko nacięcie. Takim sposobem ciasto nie wysycha i zachowuje świeżość. Cytuj
Beeman Opublikowano 6 Czerwca 2020 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Przed chwila bylem w pasiece i zrobilem to zdjecie w ulu do wychowu matek. Cytuj
kristoferes Opublikowano 9 Czerwca 2020 Opublikowano 9 Czerwca 2020 (edytowane) W dniu 5.06.2020 o 18:35, Beeman napisał: O tej porze pszczoły nie pobierają tego jak na wiosnę Są bardziej wybredne. Nie wiem jak robisz ciasto to się nie wypowiem ale jak zrobisz ciasto to wsadź je do woreczka strunowego i rozwałkuj na mniej jak 1cm. Woreczek przetnij na polowe albo zrób tylko nacięcie. Takim sposobem ciasto nie wysycha i zachowuje świeżość. Cześć Dzięki wielkie za podpowiedź. Ciasto robię wg. przepisu z Pasieka24.pl: Zastosowanie drożdży Yarrowia lipolytica jako immunostymulującej paszy białkowej dla pszczół : Kawitowane drożdże Y. lipolytica - 0,5 kg; Cukier puder – 3,5 kg; 0,4 l wody. Mieszam to wszystko dokładnie i daje do woreczka śniadaniowego, który wiążę . Robię placek 1,5 cm kładę na małą tekturkę na ramki, żeby nie wylał się między ramki (zawsze robię rzadszy, prawie wodnisty) nacinam dookoła żeby pszczoły miały dostęp i tak wyjadają. Nie dałem tylko probiotyku apibiofarma, ale z probiotykiem tak samo je traktowały. Wyrzucały na dennicę a potem na pole. Inna autorka sugeruje że w mniejszych pasiekach można dawać drożdże do syropu cukrowego 1:1. może dodać im jakichś wywarów ziół do tego ciasta? Wkurzyłem się na apibiovit bo mi sfermentował, pomimo tego że siedział w lodówce. Edytowane 9 Czerwca 2020 przez kristoferes Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.