Kamhkillo Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 Otóż czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek zna metodę pozyskania bezalkoholowego wyciągu propolisowego? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 A do czego ma Ci służyć taki wyciąg ? Bo zasadniczo propolis nie rozpuszcza się w wodzie i używa się do jego rozpuszczania alkoholu lub tłuszczów . Cytuj
daro Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 Metoda opatentowana .Podejrzewam że z rozpuszczonego alkoholu odparowuje się alkohol . Pozostaje woda . 70 % spirytus ma 30 % wody w sobie . Po co Ci ? Ilość nawet dla dzieci nie szkodliwa , syropy na kaszel też na alkoholu. Cytuj
Nacek Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 Propolis rozpuszcza się w alkoholu, następnie podgrzewacz go do 70° i odparowuje spirytus. Po uzyskaniu galaretowatej masy rozcieńczany w wodzie. O tym sposobie słyszałem ale sam nie próbowałem. Cytuj
Kamhkillo Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Opublikowano 3 Lutego 2020 Ciekawią mnie różne metody otrzymywania produktów z naszych pasiek. A czy przegrzanie przy destylacji nie wpłynie negatywnie na propolis? Cytuj
Nacek Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 Podobno do 70 °można bezpiecznie podgrzewać, słszałem o tym sposobie na jakimś szkoleniu. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 4 godziny temu, Kamhkillo napisał: Ciekawią mnie różne metody otrzymywania produktów z naszych pasiek. A czy przegrzanie przy destylacji nie wpłynie negatywnie na propolis? Na pewno nie uzyskasz z powrotem z tego wyciągu propolisu naturalnego takiego sprzed procesu , tak jak z soku z marchewkowego nie zrobisz z powrotem marchewki ? Cytuj
irkor Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 Nie kombinujcie. Moim zdaniem podgrzanie propolisu do temperatury powyżej 40 st. C spowoduje utratę jego pożądanych właściwości. Na 250 ml spirytusu 50 g kitu na min 14 dni do ciemnej butelki i co jakiś czas porządnie potrząsnąć. No i jeszcze jedno. Propolis nie żaden oczyszczony, tylko taki prosto spod dłuta tzn. z kawałkami drewienek, odnóżami pszczół, skrzydełek i innymi naturalnymi zanieczyszczeniami. 3 Cytuj
Krzychu Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 W dniu 3.02.2020 o 17:52, irkor napisał: No i jeszcze jedno. Propolis nie żaden oczyszczony, tylko taki prosto spod dłuta tzn. z kawałkami drewienek, odnóżami pszczół, skrzydełek i innymi naturalnymi zanieczyszczeniami. Czy taki propolis można bez obaw spożywać? Chodzi o nalewkę zrobioną z propolisem z zanieczyszczeniami takimi jak kolega napisał. Nie ukrywam, że podczas skrobania beleczek dystansowych dużo drewna jest Cytuj
Xpand Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Krzychu ja bym przefiltrował po zrobieniu. Możesz użyć do tego filtr papierowy od ekspresu do kawy Cytuj
Nacek Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Można włożyć do zamrażarki, jak osad zrobi się twardy, to delikatnie zebrać strzykawką. Cytuj
irkor Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Niczego nie filtrujemy, nie wkładamy do zamrażarki i nie zbieramy. Jak nasza mikstura się "ustoi", zlewamy krystaliczny ciemno-brązowy eliksir do innej butelki. Cytuj
Xpand Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 ikor możesz wyjaśnić czemu nie filtrujemy? Przez takie zlewanie zostawiasz część dobroci na dnie. Cytuj
irkor Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Na dnie zostają same "paprochy", czyli to wszystko co się nie rozpuściło. Cytuj
PiotrekF Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 8 godzin temu, Nacek napisał: Można włożyć do zamrażarki, jak osad zrobi się twardy, to delikatnie zebrać strzykawką. Tak można , ale wtedy zbieramy z powierzchni stwardniały osad-wosk , który to(bardzo niewielka ilość) też się rozpuścił a jako niestrawny niepożądany . Powinno się też tu nadmienić, że możliwa jest reakcja alergiczna na .... najczęściej przy długotrwałym stosowaniu.... PF Cytuj
Kamhkillo Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Opublikowano 11 Lutego 2020 Nie chcący natrafiłem na takie oto przepisy i ciekawostki odnośnie mojego pytania https://pasiekaprowincjonalna.pl/propolis-bezalkoholowy-w-roznych-postaciach/ 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi