Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Otóż czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek zna metodę pozyskania bezalkoholowego wyciągu propolisowego? 

Posted

A do czego ma Ci służyć taki wyciąg ? Bo zasadniczo propolis nie rozpuszcza się w wodzie i używa się do jego rozpuszczania alkoholu lub tłuszczów .

Posted

Metoda opatentowana .Podejrzewam że z rozpuszczonego alkoholu odparowuje się alkohol . Pozostaje woda . 70 % spirytus ma 30 % wody w sobie . Po co Ci ? Ilość nawet dla dzieci nie szkodliwa , syropy na kaszel też na alkoholu.

Posted

Propolis rozpuszcza się w alkoholu, następnie podgrzewacz go do 70° i odparowuje spirytus. Po uzyskaniu galaretowatej masy rozcieńczany w wodzie. O tym sposobie słyszałem ale sam nie próbowałem.

Posted

Ciekawią mnie różne metody otrzymywania produktów z naszych pasiek. A czy przegrzanie przy destylacji nie wpłynie negatywnie na propolis? 

Posted

Podobno do 70 °można bezpiecznie podgrzewać, słszałem o tym sposobie na jakimś szkoleniu.

Posted
4 godziny temu, Kamhkillo napisał:

Ciekawią mnie różne metody otrzymywania produktów z naszych pasiek. A czy przegrzanie przy destylacji nie wpłynie negatywnie na propolis? 

Na pewno nie uzyskasz z powrotem z tego wyciągu propolisu naturalnego takiego sprzed procesu , tak jak z soku z marchewkowego nie zrobisz z powrotem marchewki ?

Posted

Nie kombinujcie.

Moim zdaniem podgrzanie propolisu do temperatury powyżej 40 st. C spowoduje utratę jego pożądanych właściwości.

Na 250 ml spirytusu 50 g kitu na min 14 dni do ciemnej butelki i co jakiś czas porządnie potrząsnąć.

No i jeszcze jedno. Propolis nie żaden oczyszczony, tylko taki prosto spod dłuta tzn. z kawałkami drewienek, odnóżami pszczół, skrzydełek i innymi naturalnymi  zanieczyszczeniami.

  • Like 3
Posted
W dniu 3.02.2020 o 17:52, irkor napisał:

 

No i jeszcze jedno. Propolis nie żaden oczyszczony, tylko taki prosto spod dłuta tzn. z kawałkami drewienek, odnóżami pszczół, skrzydełek i innymi naturalnymi  zanieczyszczeniami.

 

Czy taki propolis można bez obaw spożywać? Chodzi o nalewkę zrobioną z propolisem z zanieczyszczeniami takimi jak kolega napisał. Nie ukrywam, że podczas skrobania beleczek dystansowych dużo drewna jest 

Posted

Krzychu ja bym przefiltrował po zrobieniu. Możesz użyć do tego filtr papierowy od ekspresu do kawy :)

Posted

Można włożyć do zamrażarki, jak osad zrobi się twardy, to delikatnie zebrać strzykawką.

Posted

Niczego nie filtrujemy, nie wkładamy do zamrażarki i nie zbieramy.

Jak nasza mikstura się "ustoi", zlewamy krystaliczny ciemno-brązowy eliksir do innej butelki.

Posted

ikor możesz wyjaśnić czemu nie filtrujemy? Przez takie zlewanie zostawiasz część dobroci na dnie.

Posted
8 godzin temu, Nacek napisał:

Można włożyć do zamrażarki, jak osad zrobi się twardy, to delikatnie zebrać strzykawką.

 Tak można , ale wtedy zbieramy z powierzchni stwardniały osad-wosk , który to(bardzo niewielka ilość)  też się rozpuścił a jako niestrawny niepożądany .

Powinno się też tu nadmienić, że możliwa jest reakcja alergiczna na .... najczęściej przy długotrwałym stosowaniu....

 

PF

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.