MDR Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Czy ma ktoś z Was jakieś urządzenie do automatycznego odslepiania i wytłaczarkę do odsklepin? Jak się sprawuje? W przyszłym roku chciałbym te gadżety zakupić. Cytuj
daro Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Odsklepiarkę Łysonia widziałem w akcji. Jest O.K. , również nóż parowy. Wtłaczarka do odsklepin ? Kasy masz chyba duzo. Cytuj
MDR Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Przy ścinaniu zasklepów sporo miodu jednak "ucieka" pomyślałem, że wytłaczarka to dobry pomysł. Cytuj
daro Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Jak masz automat lub zwykły stół to są sita. Jak co możesz kupić woreczkido odsklepin, choć słyszałem uwagi że g. Cytuj
boddan Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Jak masz automat lub zwykły stół to są sita. Jak co możesz kupić woreczkido odsklepin, choć słyszałem uwagi że g. Odnośnie woreczków do odsklepin, to całkowicie się zgadzam. Kupiłem, zakup całkowicie chybiony, 90% odsklepin nie odwirowane, mimo że obroty ustawione na max. ............................................................................................................. Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa Cytuj
mariopalmeral Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Ja odsklepiny wrzucam po wirowaniu do cedzidła na pół godziny efekt rewlacyjny,dodam że mam 6 uli. Cytuj
wreichert Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 A ja pojemnik z odsklepinami włożyłem do ula. Po dwóch dniach wyciagnąłem suchuteńkie odsklepiny, które potem przetopiłem. Waldek Cytuj
MDR Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Worki do odsklepin mam. Szkoda na nie kasy. Chyba że później mniej sprzątania jak się taki worek prosto do ula włoży. Ale do tematu. Wszystko ręcznie odsklepiacie? Nie wierzę. podzielcie się opiniami co do sprzętu... Cytuj
boddan Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Worki do odsklepin mam. Szkoda na nie kasy. Chyba że później mniej sprzątania jak się taki worek prosto do ula włoży. Ale do tematu. Wszystko ręcznie odsklepiacie? Nie wierzę. podzielcie się opiniami co do sprzętu... No, dobrze. Stół do odsklepiania nakładkowy z trójkątnym nożem parowym jest niedokładny i niebezpieczny np. przy obecności dzieci. Przy małych pasiekach (np. 30szt.)będzie stał jako gadżet. Przy dużych za mała przepustowość i dokładność. Zanim to ustrojstwo przygotujesz to można kilkanaście ramek odsklepić z mniejszą stratą. Będąc w Kijowie na apimondiach w 2013 roku, różne cuda widziałem w akcji. Moim zdaniem, całkiem dobrą ofertą, jest stół do odsklepiania z podajnikiem ręcznym Łysonia. Tylko ta cena –prawie 6 tys. Ale, trudno będę miał podobny na przyszły sezon. Mam kolegę, który ma podobny, 5 sezon i pracuje bezproblemowo, przy 220 ulowej pasiece. ............................................................................................................. Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa 1 Cytuj
daro Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Dokładnie taki jak widziałem u Mikołaja na Białorusi.Przy dużej pasiece super sprawa . Mikołaj trochę kręcił nosem bo tam odsklepiny z miodem sprzedaje się jako ,,lekarstwo,, a tych nie ma. No powiedział 3 tony miodu odebrał sam , inwalidą bedąc. Ja mając 40 widelcem .Jak bedę miał 200 kupię srebrny. P.S. Odprowadzenie pary musi byc na zewnątrz pomieszczenia. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 A może ktoś używał taki nóż ? http://allegro.pl/noz-do-odsklepiania-elektryczny-12v-i5589792130.html Pozdrawiam Tadek Cytuj
daro Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Prośba - nie wstawiajcie linków do aledrogo. Nie że reklama, ale jest to link czasowy . Po miesiącu nie będzie wiadomo o co chodzi. Nóż jest dobry mozna taniej kupić. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Z moim nożem do odsklepiania ciągłe problemy jak trzeba jechać popracować. 1 Cytuj
Brzytwiarz Opublikowano 19 Marca 2020 Opublikowano 19 Marca 2020 Myśle ile by trzeba wydać by to zrobić jakoś uczciwie ktoś może już coś takiego wytwarzał ?? Cytuj
Krzyżak Opublikowano 20 Marca 2020 Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) Daniel, łatwiej i taniej będzie pewnie zrobić odsklepiarkę bijakową czyli z dwóch stron plastra wałki a na nich łańcuszki. Do tego typu odsklepiarek trzeba mieć dobry system odzysku miodu z odsklepin, bo sporo go tam zostaje. Najlepiej spiner, bo prasy ślimakowe takie od Łysonia ponoć słabo cisną. Edytowane 20 Marca 2020 przez Krzyżak Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi