Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mirek. napisał:

a mleko sklepowe jakie?

Sklepowe z biedronki 3,2%

 

2 godziny temu, daro napisał:

Gówna zaleta że tanie

Wcale tak tanio nie wychodzi.

Opublikowano

Xpand zaimponowałeś mi! ? Widzę, że jesteśmy pokrewnymi duszami! :) Co prawda nie uważam się jeszcze za pszczelarza, ale chętnie się pochwalę, że robię i jem dużo zdrowych, własnych produktów. Mam spory zapas kiszonek (ogórki, kapusta, dynia, pomidory, a marchewka i buraki dopiero w planie). W piwnicy dojrzewają też już pierniki, jeden razowy, drugi na jasnej mące, oba tylko na miodzie. Z miodem mam też sok wyciśnięty z pigwowca w proporcji 1:1 (niepasteryzowany). Nalewki (pigwówka i wiśniówka) jeszcze na cukrze, ale w przyszłości w latach urodzaju chcę robić tylko na miodzie. Marzy mi się prawdziwy krupnik i inne nalewki z ziół i owoców, które kiedyś (mam nadzieję!) będę zbierać z mojej działki... ?. Ostatnio zaczęłam też po długiej przerwie, piec chleb na zakwasie. W kuchni stoi też nastaw na ocet jabłkowy i eksperymentalnie z dzikiej róży.  Pigwowiec czeka jeszcze na swoją kolejkę. Nie wszystko w tym roku mi się udało, np zapomniałam posiać latem kapustę pekińską na kimchi, ale za to węgierki obrodziły i w końcu mam trochę powideł! :)

  • Lubię 2
Opublikowano (edytowane)

ikop wszytko fajnie ale albo trzeba być emerytem albo pszczelarzem w zimie wolnym od pracy

 

nie da się tego wszystkiego pogodzić ale w tym roku zbudowałem wędzarnię z generatorem dymu i oczywiście regulowaną temperaturą 

oraz właśnie skończyłem saunę ogrodową opalana piecem na drewno 

ale wygłaskanie na wiosne

 

Edytowane przez mirek.
  • Lubię 2
Opublikowano
13 godzin temu, Krzyżak napisał:

Wcale tak tanio nie wychodzi.

Po dobre i tanie mleko prosto od krowy , to albo do Bożeny , albo do Emika  ;)
Taniej jak w biedronce, a jakość nieporównywalna .

Opublikowano
18 godzin temu, Krzyżak napisał:

Ser dobry. Główna zaleto to, że robi się w 15 minut.

Następnym razem dam jedno jajko mniej i dodam jakieś ostre przyprawy, powinien być jeszcze lepszy.

No ten "ser" przede wszystkim jest o tyle dobry, że wiesz z czego zrobiony. Bez dodatków E, utwardzaczy i innych śmieci. Zazwyczaj robię dwie porcje. Jedną z czarnuszką a drugą z płatkami chilli. Jak moje dziewczyny zjedzą swój z czarnymi ziarkami zabierają się za mój pikantniejszy i nie marudzą ;)

Nie jest to może rarytas godny królewskich podniebień ale mojemu chłopsko-plebejskiemu gustowi odpowiada.

Opublikowano
6 godzin temu, Michał napisał:

Bez dodatków E

Oj nie bardzo wiesz co piszesz E to wykaz dodatków dopuszczonych do stosowania w produkcji zywności . Np. kwas askorbinowy ( witamina C 0 czy koszenila barwnik z robaczków .

Opublikowano

Aleś Ty czepialski. Wiesz przecież o co mi chodziło. To, że nie każdy składnik chemiczny jest zły wiem, ale generalnie chodziło o prosty i znany robiącemu skład.

Opublikowano

Oj tam oj tam zaraz czepialski . Ludzie mówią nie jedz bo to sama chemia . Wszystko to chemia , niektóra chemia całkiem dobra  poniewiera ze ho ho.?

Opublikowano
W dniu 18.11.2020 o 12:07, Michał napisał:

No ten "ser" przede wszystkim jest o tyle dobry, że wiesz z czego zrobiony. Bez dodatków E, utwardzaczy i innych śmieci. Zazwyczaj robię dwie porcje. Jedną z czarnuszką a drugą z płatkami chilli. Jak moje dziewczyny zjedzą swój z czarnymi ziarkami zabierają się za mój pikantniejszy i nie marudzą ;)

Nie jest to może rarytas godny królewskich podniebień ale mojemu chłopsko-plebejskiemu gustowi odpowiada.

a podpowiedz czarnuszkę jakoś przygotowujesz?

dodajesz do gorącego jak gotujesz czy potem po wyjęciu?

Opublikowano

Przed odsączeniem już ją wrzucam, bo później praktycznie nie ma jak jej inaczej dodać. Nie gotuję z całością ziaren, bo nie chcę, żeby cały ser przeszedł tym smakiem.

  • Dziękuję 1
Opublikowano

 no zrobiłem sam z 2 jajek 

smak nijaki 

i chyba jedno jajko albo wcale 

trzeba to robić na ostro no ostrawo 

czarnuszka powinna załatwić sprawę 

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co to naczy TO ?

Choć wolę kuchnię wietnamską . Znamienne - ależ to śmierdzi !! No cóż kiszona kapusta też śmierdzi .

 

Opublikowano
2 godziny temu, daro napisał:

Oj gdybym był młodszy to chyba taką żonę bym sobie wybrał. Oglądam filmy tej kobiety i palce lizać .

Oj tak.
I nie tylko palce ...
Tylko ta peseloza ;)

 

Opublikowano (edytowane)

Rano kromka chleba z masłem i łyżka miodu rzepakowego rozsmarowana tyle o ile. Przepijam kefirem 500g. Trzyma do 17tej.

 

Miód z plastrów odsklepiany ciepłym powietrzem i po tygodniu w słoiku w konsystencji kremu. Dać zdjęcie słoika?

Edytowane przez Tikcop
Opublikowano
W dniu 17.11.2020 o 20:28, ikop74 napisał:

Xpand zaimponowałeś mi! ? Widzę, że jesteśmy pokrewnymi duszami! :) Co prawda nie uważam się jeszcze za pszczelarza, ale chętnie się pochwalę, że robię i jem dużo zdrowych, własnych produktów. Mam spory zapas kiszonek (ogórki, kapusta, dynia, pomidory, a marchewka i buraki dopiero w planie). W piwnicy dojrzewają też już pierniki, jeden razowy, drugi na jasnej mące, oba tylko na miodzie. Z miodem mam też sok wyciśnięty z pigwowca w proporcji 1:1 (niepasteryzowany). Nalewki (pigwówka i wiśniówka) jeszcze na cukrze, ale w przyszłości w latach urodzaju chcę robić tylko na miodzie. Marzy mi się prawdziwy krupnik i inne nalewki z ziół i owoców, które kiedyś (mam nadzieję!) będę zbierać z mojej działki... ?. Ostatnio zaczęłam też po długiej przerwie, piec chleb na zakwasie. W kuchni stoi też nastaw na ocet jabłkowy i eksperymentalnie z dzikiej róży.  Pigwowiec czeka jeszcze na swoją kolejkę. Nie wszystko w tym roku mi się udało, np zapomniałam posiać latem kapustę pekińską na kimchi, ale za to węgierki obrodziły i w końcu mam trochę powideł! :)

Czym pryskałaś węgierki przez śliwkóweczką i ile razy? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tikcop napisał:

Rano kromka chleba z masłem i łyżka miodu rzepakowego rozsmarowana tyle o ile. Przepijam kefirem 500g. Trzyma do 17tej.

Mnie 500 g trzyma do południa

  • Haha 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.