Krzyżak Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 2 godziny temu, mirek. napisał: a mleko sklepowe jakie? Sklepowe z biedronki 3,2% 2 godziny temu, daro napisał: Gówna zaleta że tanie Wcale tak tanio nie wychodzi. Cytuj
ikop74 Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 Xpand zaimponowałeś mi! ? Widzę, że jesteśmy pokrewnymi duszami! Co prawda nie uważam się jeszcze za pszczelarza, ale chętnie się pochwalę, że robię i jem dużo zdrowych, własnych produktów. Mam spory zapas kiszonek (ogórki, kapusta, dynia, pomidory, a marchewka i buraki dopiero w planie). W piwnicy dojrzewają też już pierniki, jeden razowy, drugi na jasnej mące, oba tylko na miodzie. Z miodem mam też sok wyciśnięty z pigwowca w proporcji 1:1 (niepasteryzowany). Nalewki (pigwówka i wiśniówka) jeszcze na cukrze, ale w przyszłości w latach urodzaju chcę robić tylko na miodzie. Marzy mi się prawdziwy krupnik i inne nalewki z ziół i owoców, które kiedyś (mam nadzieję!) będę zbierać z mojej działki... ?. Ostatnio zaczęłam też po długiej przerwie, piec chleb na zakwasie. W kuchni stoi też nastaw na ocet jabłkowy i eksperymentalnie z dzikiej róży. Pigwowiec czeka jeszcze na swoją kolejkę. Nie wszystko w tym roku mi się udało, np zapomniałam posiać latem kapustę pekińską na kimchi, ale za to węgierki obrodziły i w końcu mam trochę powideł! 2 Cytuj
mirek. Opublikowano 17 Listopada 2020 Autor Opublikowano 17 Listopada 2020 (edytowane) ikop wszytko fajnie ale albo trzeba być emerytem albo pszczelarzem w zimie wolnym od pracy nie da się tego wszystkiego pogodzić ale w tym roku zbudowałem wędzarnię z generatorem dymu i oczywiście regulowaną temperaturą oraz właśnie skończyłem saunę ogrodową opalana piecem na drewno ale wygłaskanie na wiosne Edytowane 17 Listopada 2020 przez mirek. 2 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 13 godzin temu, Krzyżak napisał: Wcale tak tanio nie wychodzi. Po dobre i tanie mleko prosto od krowy , to albo do Bożeny , albo do Emika Taniej jak w biedronce, a jakość nieporównywalna . Cytuj
Michał Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 18 godzin temu, Krzyżak napisał: Ser dobry. Główna zaleto to, że robi się w 15 minut. Następnym razem dam jedno jajko mniej i dodam jakieś ostre przyprawy, powinien być jeszcze lepszy. No ten "ser" przede wszystkim jest o tyle dobry, że wiesz z czego zrobiony. Bez dodatków E, utwardzaczy i innych śmieci. Zazwyczaj robię dwie porcje. Jedną z czarnuszką a drugą z płatkami chilli. Jak moje dziewczyny zjedzą swój z czarnymi ziarkami zabierają się za mój pikantniejszy i nie marudzą Nie jest to może rarytas godny królewskich podniebień ale mojemu chłopsko-plebejskiemu gustowi odpowiada. Cytuj
daro Opublikowano 18 Listopada 2020 Opublikowano 18 Listopada 2020 6 godzin temu, Michał napisał: Bez dodatków E Oj nie bardzo wiesz co piszesz E to wykaz dodatków dopuszczonych do stosowania w produkcji zywności . Np. kwas askorbinowy ( witamina C 0 czy koszenila barwnik z robaczków . Cytuj
Michał Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Aleś Ty czepialski. Wiesz przecież o co mi chodziło. To, że nie każdy składnik chemiczny jest zły wiem, ale generalnie chodziło o prosty i znany robiącemu skład. Cytuj
daro Opublikowano 19 Listopada 2020 Opublikowano 19 Listopada 2020 Oj tam oj tam zaraz czepialski . Ludzie mówią nie jedz bo to sama chemia . Wszystko to chemia , niektóra chemia całkiem dobra poniewiera ze ho ho.? Cytuj
mirek. Opublikowano 19 Listopada 2020 Autor Opublikowano 19 Listopada 2020 W dniu 18.11.2020 o 12:07, Michał napisał: No ten "ser" przede wszystkim jest o tyle dobry, że wiesz z czego zrobiony. Bez dodatków E, utwardzaczy i innych śmieci. Zazwyczaj robię dwie porcje. Jedną z czarnuszką a drugą z płatkami chilli. Jak moje dziewczyny zjedzą swój z czarnymi ziarkami zabierają się za mój pikantniejszy i nie marudzą Nie jest to może rarytas godny królewskich podniebień ale mojemu chłopsko-plebejskiemu gustowi odpowiada. a podpowiedz czarnuszkę jakoś przygotowujesz? dodajesz do gorącego jak gotujesz czy potem po wyjęciu? Cytuj
Michał Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 Przed odsączeniem już ją wrzucam, bo później praktycznie nie ma jak jej inaczej dodać. Nie gotuję z całością ziaren, bo nie chcę, żeby cały ser przeszedł tym smakiem. 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Opublikowano 20 Listopada 2020 no zrobiłem sam z 2 jajek smak nijaki i chyba jedno jajko albo wcale trzeba to robić na ostro no ostrawo czarnuszka powinna załatwić sprawę Cytuj
mirek. Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Opublikowano 25 Listopada 2020 (edytowane) sous vide macie doświadczenie z tą techniką gotowania? Edytowane 25 Listopada 2020 przez mirek. Cytuj
Beeman Opublikowano 25 Listopada 2020 Opublikowano 25 Listopada 2020 Mam pięcioletnie doswiadczenie........jedzenia z sous vide. Polecam! Cytuj
mirek. Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Opublikowano 26 Listopada 2020 a masz przepis na pierś z kaczki najlepiej w sosie teriaki Cytuj
daro Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Oj gdybym był młodszy to chyba taką żonę bym sobie wybrał. Oglądam filmy tej kobiety i palce lizać . Cytuj
PiotrekF Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 I .... iiiiiiiii TO jedzą pszczelarze???? widać nie godnym tak o sobie nawet ... myśleć ? PF Cytuj
daro Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Co to naczy TO ? Choć wolę kuchnię wietnamską . Znamienne - ależ to śmierdzi !! No cóż kiszona kapusta też śmierdzi . Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 10 Grudnia 2020 Opublikowano 10 Grudnia 2020 2 godziny temu, daro napisał: Oj gdybym był młodszy to chyba taką żonę bym sobie wybrał. Oglądam filmy tej kobiety i palce lizać . Oj tak. I nie tylko palce ...Tylko ta peseloza Cytuj
Beeman Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 U mnie obok pasieki farmer posial taka rzodkiew na poplon po przenicy, ladnie urosla. Dosc smaczna. Cytuj
Tikcop Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Rano kromka chleba z masłem i łyżka miodu rzepakowego rozsmarowana tyle o ile. Przepijam kefirem 500g. Trzyma do 17tej. Miód z plastrów odsklepiany ciepłym powietrzem i po tygodniu w słoiku w konsystencji kremu. Dać zdjęcie słoika? Edytowane 18 Grudnia 2020 przez Tikcop Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 W dniu 17.11.2020 o 20:28, ikop74 napisał: Xpand zaimponowałeś mi! ? Widzę, że jesteśmy pokrewnymi duszami! Co prawda nie uważam się jeszcze za pszczelarza, ale chętnie się pochwalę, że robię i jem dużo zdrowych, własnych produktów. Mam spory zapas kiszonek (ogórki, kapusta, dynia, pomidory, a marchewka i buraki dopiero w planie). W piwnicy dojrzewają też już pierniki, jeden razowy, drugi na jasnej mące, oba tylko na miodzie. Z miodem mam też sok wyciśnięty z pigwowca w proporcji 1:1 (niepasteryzowany). Nalewki (pigwówka i wiśniówka) jeszcze na cukrze, ale w przyszłości w latach urodzaju chcę robić tylko na miodzie. Marzy mi się prawdziwy krupnik i inne nalewki z ziół i owoców, które kiedyś (mam nadzieję!) będę zbierać z mojej działki... ?. Ostatnio zaczęłam też po długiej przerwie, piec chleb na zakwasie. W kuchni stoi też nastaw na ocet jabłkowy i eksperymentalnie z dzikiej róży. Pigwowiec czeka jeszcze na swoją kolejkę. Nie wszystko w tym roku mi się udało, np zapomniałam posiać latem kapustę pekińską na kimchi, ale za to węgierki obrodziły i w końcu mam trochę powideł! Czym pryskałaś węgierki przez śliwkóweczką i ile razy? Cytuj
daro Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Tikcop napisał: Rano kromka chleba z masłem i łyżka miodu rzepakowego rozsmarowana tyle o ile. Przepijam kefirem 500g. Trzyma do 17tej. Mnie 500 g trzyma do południa 1 Cytuj
Tikcop Opublikowano 18 Grudnia 2020 Opublikowano 18 Grudnia 2020 A od południa? Następne? Ślepa uliczka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi