Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

co jedzą pszczelarze


mirek.

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdziwi pszczelarze to żują pszczoły!!! :))) Ale pochwalę się, że dzisiaj robiłem bigos z własnej kiszonej kapusty, dodawałem też trochę świeżej kapusty z własnej uprawy i własnej produkcji powidło śliwkowe ze swoich śliwek. Oczywiście wszystko zapylane przez własne pszczoły, bo to jest kluczowe:D Za 3 dni będzie w pełni gotowy, ale za chwilę pierwsza degustacja :))

  • Lubię 1
  • Haha 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, mirek. napisał:

DARO TO COŚ PROSTSZEGO NAWET TY DASZ RADĘ TO ZROBIĆ

Kochany co ja potrafię zrobić to ty na YT nie znajdziesz .

Ja golonkę to tylko gotowaną w piwie .

Popijam

A flaki to są z krowy a nie kury .Tak przyprawione że tylko chłop zje .

Arabi mówią że kochająca zona tak gotuje że chłopu łzy lecą jak je .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A te flaczki z żołądków to się kiedyś nazywały wg kuchni żydowskiej - pipki kurze , albo pipki gęsie  i jeżeli już u mnie moja zona.gif robi to nie na podobieństwo flaczków tradycyjnych wołowych tylko  z dodatkiem curry z dodatkiem pęczaku ? Na pewno znajdziecie takie przepisy na pipki z curry na YT.

http://icookandbook.pl/sprawdzony-przepis-na-gesie-pipki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mówię że -,,tanie mięso psy jedzą ,, Zrobić ser podpuszczowy mozna w domu . Teraz jest wszystko .Sery Korycińskie klientów zaskakują białą barwą . No bo tam jest tylko mleko bez kolorów . Tylko nie z UHT .

Teraz robiłem domowe wypieki . Z ciast najlepiej lubię boczek . Poczytajcie etykiety , robienie czegokolwiek jest proste . Trzeba trochę popróbować . Trochę psa podtuczyć , smietnik, ale jak mawia Mistrz kung fu - trening czyni mistrza . Boczuś prosto z piekarnika palce lizać aż tętnice łkają od cholesterolu . Trzeba je przepłukać jak wiadomo już od czasów Pana Zagłoby im oleum cięższe tym trunek musi być mocniejszy

  • Lubię 1
  • Dziękuję 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i pięknie to napisałeś

taki właśnie miałem cel zakładając ten wątek 

pokazać że wszytko można zrobić samemu ale szybkie rzeczy też mogą być smaczne 

co do wędlin teraz właśnie jestem w trakcie produkcji schabu długodojrzewającego

poprzednio zrobiłem polędwiczki wędzone 

zakupiłem sobie maszynkę do próżniowania 

super sie pekluje na sucho 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, daro napisał:

Ja lubię z Turka pleśniowy .

Ja też .
Szczególnie te duże (prawie 2kg.) z niebieską pleśnią .
Dla mnie ser z Turku , to jak narkotyk.
Kilka dni temu dojadłem ostatni i już mam ochotę na kolejny . 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o sery to robiłem ala "korycińskie". Kupowałem wtedy mleko od krowy i je pasteryzowałem + bakterie właściwie dawałem. Taki ser jest super, ale trzeba mieć podstawową wiedzę oraz dbać o niego przez kilka dni. Do twardych serów pasuje mieć coś do dojrzewania z elektroniką. Oczywiście sery pleśniowe są super :) Nigdy ich nie robiłem, ale zjeść lubię :D

 

Obecnie od długiego czasu robię własne jogurty i kefiry. Tutaj sprawdza się mleko UHT, co w obecnej sytuacji jest korzystne, bo nie trzeba co chwilę biegać do sklepu, kupujesz 100-200 litrów i jest z czego robić :) U mnie sporo tego idzie. Do jogurtów i kefirów używałem jogurtownicy 1,5l, ale jak ktoś chce robić tylko zdrowy kefir, to polecam "grzybek tybetański". Smak jest super i nie potrzeba żadnego sprzętu, bo dodaje się ziarna do mleka UHT i kefir dojrzewa w słoiku w temp. pokojowej. Tego typu kefiry mają dużo właściwości zdrowotnych oraz odżywczych. Gdyby ktoś był zainteresowany to mogę podać namiary, gdzie kupiłem grzybka tybetańskiego (ziarna kefirowe) na start. Oczywiście porcja była malutka, ale teraz już mam więcej i na raz też produkuję więcej kefiru, potem przelewam do słoików i do lodówki.

  • Lubię 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.