gajowy Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Witam. Jako, że zagospodarowałem i rozplanowałem już każdy kawałek działki z dostępem do słońca, mam do Was pytanie: co u Was kwitnie w półcieniu? Zauważyłem u mnie pszczoły na kocimiętce, więc jej dosadzę ale może jest coś wdzięczniejszego co znosi zacienienie? Wiem, że niektóre rośliny nawet gdy zakwitną w półcieniu to nie nektarują ... Cytuj
Quidam Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 Masz tego mnóstwo gatunków ; - jeśli to cień roślin liściastych - cała gama roślin cebulowych krokus, przebiśnieg, cebulice, rannik, puszkinia, gatunki botaniczne narcyzów i in. - przy zapewnieniu wilgoci w okresie wegetacji (trudne ze względu na konkurencję korzeni roślin piętra wyższego) - trędownik, rodgersja, pluskwica, wernonia, mięta, języczki, kozłek i in. Z krzewów trudniej - można spróbować maliny, jeżyny, kruszynę, czeremchę. Ewentualnie posadzić pnącza typu bluszcz czy winobluszcze - ale są one dość ekspansywne więc później może być problem. 1 Cytuj
gajowy Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Opublikowano 30 Listopada 2020 38 minut temu, Quidam napisał: Masz tego mnóstwo gatunków ; - jeśli to cień roślin liściastych - cała gama roślin cebulowych krokus, przebiśnieg, cebulice, rannik, puszkinia, gatunki botaniczne narcyzów i in. - przy zapewnieniu wilgoci w okresie wegetacji (trudne ze względu na konkurencję korzeni roślin piętra wyższego) - trędownik, rodgersja, pluskwica, wernonia, mięta, języczki, kozłek i in. Z krzewów trudniej - można spróbować maliny, jeżyny, kruszynę, czeremchę. Ewentualnie posadzić pnącza typu bluszcz czy winobluszcze - ale są one dość ekspansywne więc później może być problem. Teren typowego sosnowego lasu, na jałowej ziemi. Kruszyna, jeżyna, malina występuje w okolicy dziko w dość dużej ilości. Malinę dodatkowo zwlokłem na działkę, jeżynę też, w ramach "unieatrakcyjniania" przechodzenia przez płot. Winobluszcze już są przy większych drzewach. Mięty trochę mam ale faktycznie watro dosadzić. Nad trędownikiem myślałem ale chyba nie da sobie dobrze tam rady. Sucho a nie ma mnie na miejscu, nawet podlewanie raz w tygodniu nie zapewnia wilgoci na dłużej niż dwa dni... . Myślałem jeszcze nad szałwią. Oregano nie daje sobie rady... Co do cebulowych- nie wyżrą ich gryzonie? Tam jest taka bieda, że wszystko jest chętnie zjadane... Co sądzisz o rdestówce auberta? Jej wartość pożytkowa jest bardzo różnie oceniana, natomiast posadziłem tego sporo przy ogrodzeniu co by kurz nie leciał z drogi... Cytuj
Quidam Opublikowano 30 Listopada 2020 Opublikowano 30 Listopada 2020 11 minut temu, gajowy napisał: Myślałem jeszcze nad szałwią. Szałwia to "dziecko słońca". 12 minut temu, gajowy napisał: Co do cebulowych- nie wyżrą ich gryzonie? A wyżrą, wyżrą... 12 minut temu, gajowy napisał: Co sądzisz o rdestówce auberta? Roślin z grupy "super chwastów" - nie polecam. Poza tym nie znosi cienia, a kwitnie obficie tylko w pełnym słońcu. Cytuj
gajowy Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Opublikowano 30 Listopada 2020 38 minut temu, Quidam napisał: Roślin z grupy "super chwastów" - nie polecam. Poza tym nie znosi cienia, a kwitnie obficie tylko w pełnym słońcu. Miałem fragmenty ogrodzenia akurat w słońcu, które szybko chciałem czymś zasłonić, dlatego padło na rdestówkę. Docelowo będzie tam żywopłot z ałyczy ale nim urośnie minie parę lat. Niby odludzie i konie gwiżdżą na palcach ale w weekend zdarza się jakiś idiota lecący 30-letnim bolidem 60/h i więcej. Cały kurz idzie potem do mnie, liczyłem, ze zanim ałycza urośnie i się zagęści to czymś się na szybko osłonię... Cytuj
slawo3663 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 Berberys chyba ,,zwyczajny,, kwitnie na żółto. U mnie 3 metrowe krzaczyska mocno kwitną - można powiedzieć, że nawet w cieniu. Pszczoły go chętnie oblatują - niestety bardzo krótko kwitnie. Cytuj
irkor Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 W dniu 30.11.2020 o 13:57, gajowy napisał: ................... co u Was kwitnie w półcieniu? Zauważyłem u mnie pszczoły .......................... U mnie w półcieniu kwitnie obecnie szron, ale pszczół na nim nie widzę. ? 1 Cytuj
gajowy Opublikowano 1 Grudnia 2020 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2020 Godzinę temu, irkor napisał: U mnie w półcieniu kwitnie obecnie szron, ale pszczół na nim nie widzę. ? Zrób krzyżówkę pszczoły z pingwinem. Mi ostatnio dzieci radziły żebym zrobił krzyżówkę pszczoły z bobrem. Będzie całe gałęzie przynosić do ula i na miejscu obgryzać z kwiatów... 1 1 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 1 Grudnia 2020 Opublikowano 1 Grudnia 2020 5 godzin temu, irkor napisał: U mnie w półcieniu kwitnie obecnie szron, ale pszczół na nim nie widzę. ? Ale są takie pszczoły szron się nazywają to może jak kupisz to będą pasowały do takiego pożytku 80 kilo szronu z ula.? 1 Cytuj
MAQ Opublikowano 7 Marca 2024 Opublikowano 7 Marca 2024 W dniu 30.11.2020 o 13:57, gajowy napisał(a): więc jej dosadzę ale może jest coś wdzięczniejszego co znosi zacienienie? śnieguliczka, mahonia, szakłak Pod tym linkiem sa rosliny posortowane wg kategorii uzytkowych http://zadrzewienia.wl.sggw.pl/ZestawKryteriow.htm Przewiń w dół i obejrzyj kategorie 'Wzrost w dużym ocienieniu' lub 'Wzrost w lekkim ocienieniu'. Rośliny mają też przyporządkowane przydatność pod kątem miodu i pyłku. Cytuj
gajowy Opublikowano 8 Marca 2024 Autor Opublikowano 8 Marca 2024 23 godziny temu, MAQ napisał(a): śnieguliczka, mahonia, szakłak A dzięki. Śnieguliczką już obsadziłem skarpę, mahoni też nasadziłem między sosnami ale sobie marnie radzą. Szakłaki mam dwa nad rzeczką, już duże i nie ja je sadziłem, Jestem w szoku jak bardzo pszczoły je lubią. Od kiedy pytałem o te rośliny trochę czasu minęło. Już prawie wszystko co mogłem, to obsadziłem. Teraz tylko dosiewam... Cytuj
MAQ Opublikowano 8 Marca 2024 Opublikowano 8 Marca 2024 Spoko, może jeszcze coś wniśniesz Mahonię po świętach troche zasil jakims obornikiem lub innym nawozem azotowym - przekopac z ziemia w okół roślinki da jej to małego kopa. Pewnie w około tych sosen jest bida z nyndzą :d Cytuj
michal79 Opublikowano 27 Maja 2024 Opublikowano 27 Maja 2024 Swierzbnica polna średnio lubi półcień, ale daje radę, trochę tylko wyciągnięta. Posadzona w zeszłym roku na jesieni, już zakwitła. Na prawo, posiany w okolicach maja(?) 2023 przegorzan kulisty. Nie widzicie? No właśnie. Ciągle walczy, żeby wyjść ponad trawy. Cytuj
daro Opublikowano 27 Maja 2024 Opublikowano 27 Maja 2024 Fajna miejscówka . U mnie w cieniu coś w ogóle rośnie .Ostatni dyszcz 03.03 .......... Cytuj
MAQ Opublikowano 27 Maja 2024 Opublikowano 27 Maja 2024 dziwna strategia siać w trawę i potem się drapać w głowę że cienko rośnie, ale kto bogatemu zabroni Cytuj
michal79 Opublikowano 27 Maja 2024 Opublikowano 27 Maja 2024 2 godziny temu, MAQ napisał(a): siać w trawę Kto sieje trawę? Cytuj
michal79 Opublikowano 27 Maja 2024 Opublikowano 27 Maja 2024 Godzinę temu, MAQ napisał(a): w trawę Nieeee... rośnie tak, bo jest w półcieniu od lip. Moja zasiana również w trawie świerzbnica, na miejscówce gdzie ma dostęp do słońca, nie wyciąga się tak. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi