gajowy Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Witam, pytanie jak w temacie. Jesienią zbudowałem ul ze sklejki, pomalowałem go jedynie mieszaniną oleju jadalnego z woskiem naturalnym, na gorąco. Teraz jednak pojawiają się na nim ciemne plamy. Dla estetyki bym go pomalował ale są w nim dwie rodzinki. I pytanie- można go czymś pociągnąć na "ciemno" ale tak by nie zaszkodzić pszczołom? Pozdrawiam Cytuj
daro Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Maluje się oddzielnie , ul oddzielnie pszczoły . Razem się posklejają .A poważnie jak warunki temperaturowe pasują farbie nic nie stoi na przeszkodzie, choć bardziej malowanie szkodzi pszczelarzowi i oprócz pędzla trzeba się zaopatrzyć w dobry pasek do portek . Ale etapami można i nic pszczołom się nie stanie . Nie maluj wlotka 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Ja swoje styrodury malowałem z pszczołami w ulu farbą akrylową fasadową , oprócz wylotków oczywiście , tylko najlepiej przed wieczorem , rano już suche. 1 Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 9 godzin temu, gajowy napisał: Witam, pytanie jak w temacie. Jesienią zbudowałem ul ze sklejki, pomalowałem go jedynie mieszaniną oleju jadalnego z woskiem naturalnym, na gorąco. Teraz jednak pojawiają się na nim ciemne plamy. Dla estetyki bym go pomalował ale są w nim dwie rodzinki. I pytanie- można go czymś pociągnąć na "ciemno" ale tak by nie zaszkodzić pszczołom? Pozdrawiam Ja maluję akrylem Luxens, kol. banana 5. Na pokost. Poczekaj jeszcze niech dobrze przygrzeje żeby dobrze wyschły po zimie. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 W dniu 28.04.2021 o 14:58, Tadek11 napisał: Ja swoje styrodury malowałem z pszczołami w ulu farbą akrylową fasadową , oprócz wylotków oczywiście , tylko najlepiej przed wieczorem , rano już suche. Ja kiedyś pomalowałem wieczorem korpusy styropianowe bez pszczół farbą akrylową (Magnat) . Rano okazało się, że część farby spłynęła z rosą . Cytuj
Nacek Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Z elewacji budynku też potrafi spłynąć. Cytuj
Tikcop Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Moje korpusy z deski 2cm maluje woda, słońce i wiatr na toczku. Każdy wychodzi niepowtarzalny. Cytuj
mirek. Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 ja opalam ale po 3 latach mało co widać czyli jak wyżej słońce robi robote Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi