Xpand Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Jak u siebie robicie cukier puder do produkcji ciasta cukrowego? Na swoje potrzeby, do uli weselnych, zbudowałem taki młynek na bazie szlifierki kątowej. Tarcza jest metalowa, dociąłem ją i wykrzywiłem ząbki, aby tworzyć wir. Podczas pracy nie muszę trzymać pokrywki. U dołu szlifierki przykleiłem podkładki filcowe do mebli, abym mógł sunąć po stole i lepiej przemieszać cukier w młynku. Pozostaje tylko mieszanie, na tą chwilę robię to ręcznie (dużą łyżką), ale może macie jakieś lepsze rozwiązania - poza zalaniem wodą i poczekaniem Zastanawiam się nad zakupem małej betoniarki tylko do tego celu. 1 Cytuj
Turqs Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Bardzo sprawne i już wypraktykowane urządzenie. Ja w tym roku kupiłem już gotowy cukier puder. Można kupić po 2,60 zl /1 kg w workach 10 kg Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 45 minut temu, Xpand napisał: Pozostaje tylko mieszanie, na tą chwilę robię to ręcznie (dużą łyżką), ale może macie jakieś lepsze rozwiązania - poza zalaniem wodą i poczekaniem Zastanawiam się nad zakupem małej betoniarki tylko do tego celu. Lepsza dzieża piekarnicza . Cytuj
Beeman Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Ja zrobilem mlynek na podobnej zasadzie, jednak zamiast garnka zastosowalem szybkowar. W poprzedniej wersji bylo wiaderko plasikowe ale ten pyl zawsze gdzies znalazl nieszczelnosc. Mysle ze ciasto jest zbyt lepkie na betoniarke. Musi byc mieszadlo. Cytuj
mirek. Opublikowano 24 Czerwca 2021 Opublikowano 24 Czerwca 2021 daj namiary na ten tani cukier puder 1 Cytuj
Turqs Opublikowano 25 Czerwca 2021 Opublikowano 25 Czerwca 2021 https://sklep.diamant.pl/cukier-puder-dla-pszczelarzy-worek-10kg.html 1 Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia Kupiłem dwa tygodnie temu za 167 zł, ale już podrożał na 194 zł: https://video.aliexpress-media.com/play/u/ae_sg_item/2215536727977/p/1/e/6/t/10301/213052837361.mp4?from=chrome Zakup na aliskspress, ale z magazynu w Polsce, więc dostawa w dwa dni. Mieli cukier bardzo szybko Cytuj
michal79 Opublikowano 20 Stycznia Opublikowano 20 Stycznia Godzinę temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Kupiłem dwa tygodnie temu za 167 zł, ale już podrożał na 194 zł To sprzedawaj na górce! 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 20 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Mieli cukier bardzo szybko Ja cukru w ogóle nie używam , tym bardziej w postaci mielonej 😁 Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia 33 minuty temu, Tadek11 napisał(a): Ja cukru w ogóle nie używam , tym bardziej w postaci mielonej Czy kupujesz ciasto? Pytam, bo też kupowałem do tej pory, ale pomyślałem że mogę zrobić ciasto ze swoimi dodatkami np dodając miodu czy pyłku. Mogę tez zastosować witaminy. Wiem że takie ciasta można kupić, ale cena jest już znaczna Cytuj
Turqs Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Często bywa, że te dodatki do ciast pomagają głównie nam w samopoczuciu. Nic nie zastąpi odpowiednio ułożonego i w odpowiedniej ilości pokarmu podanego przed zimowlą. Czasem oczywiście trzeba zareagować jak coś nie wypali Cytuj
Beeman Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Miodu nie mozna za duzo (tylko na smak) bo minimalny skok temperatury i wszystko poplynie. Cytuj
Turqs Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia Aktualnie fondant od diamanta kosztuje poniżej 4 zł za 1 kg. Warto się z tym tak trudzić? Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 9 godzin temu, Turqs napisał(a): Czasem oczywiście trzeba zareagować jak coś nie wypali Za tydzień u nas zapowiadają powyżej 10 stopni ciepła, więc zerknę od góry, czy czasem nie potrzeba coś położyć. Resztę narobionego ciasta przeznaczę na odkłady 8 godzin temu, Turqs napisał(a): Warto się z tym tak trudzić? Wiem że to nie jest wielka oszczędność, ale lubię coś sam zrobić Cytuj
hurriway Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Robiłem taki młynek z radzieckiego szybkowaru i silnika od kosiarki. Ale nie o tym. Zimowe ciasto to nie powinna być rutyna a zło konieczne jak coś zawalileś. Nawet nie na wiosnę jak niektórzy pchają. Od tego mają miód w ulu. 1 1 Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Godzinę temu, hurriway napisał(a): Zimowe ciasto to nie powinna być rutyna a zło konieczne jak coś zawalileś Zgadzam się, dlatego nie robię typowego ciasta zimowego, ale już z dodatkami. To już koniec stycznia więc stosuję dodatki wzmacniające i potencjalnie lecznicze jak odrobina czosnku czy lekki dodatek wywaru z ziół na poprawę kondycji. Gdyby chodziło mi tylko o dokarmienie, to lepiej kupić goowe ciasto. Żeby była jasnoć mojej wypowiedzi, to nie dokarmiam pszczół z powodu braku pokarmu Mam na celu wzmocnienie rodzin. Możliwe że w tym czasie nie pójdą na ciasto, bo mają pokarmu w ulach, ale jak się opciepli, to raczej znajdą takie ciasto Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 11 godzin temu, Turqs napisał(a): Często bywa, że te dodatki do ciast pomagają głównie nam w samopoczuciu. Możliwe, ale w moim odczuciu i zapewne wielu pszczelarzy, to troska o pszczoły. Rozumiem, że chodzi w tej wypowiedzi o dokarmianie zimowe. To prawda, rzeczywiście lepiej jest zadbać jesienią o odpowiednie dokarmienie niż później ratować pszczoły. Osobiście mając na razie niewiele uli staram się zimować na miodzie, który sobie przyniosą i ewentualnie dołożyć syropu. To wymaga czasu, aby wszystko przypilnować i przy układaniu plastów dokładnie ocenić sytuację. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 20 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Czy kupujesz ciasto? Pytam, bo też kupowałem do tej pory, ale pomyślałem że mogę zrobić ciasto ze swoimi dodatkami np dodając miodu czy pyłku. Mogę tez zastosować witaminy. Wiem że takie ciasta można kupić, ale cena jest już znaczna Naprawdę to dla Ciebie drogo ? 🙂 Dla mnie młynek do mielenia cukru to drogo ?. I jeszcze jeden gadżet w domu zbierający kurz . https://erli.pl/produkt/ciasto-dla-pszczol-z-witaminami-1-kg-brctech,224758285?msclkid=22ed76ced1e41860854a115e3053a479&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=ba_dom-i-ogród_pmax_prow&utm_term=2335500136982998&utm_content=Asset https://lyson.com.pl/ciasta-dla-pszczol/173-apifonda-fondant-pszczeli-do-podkarmiania-wiosennego-sudzucker-karton-15kg-cena-za-1-kg-377-zl-5903661516710.html Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 45 minut temu, Tadek11 napisał(a): Dla mnie młynek do mielenia cukru to drogo tak, nie jest tani, ale ma służyc nie tylko do cukru. Mieliłem już w nim suche zioła. Parę sekund i pięknie zmielone. To taki zakup na lata do wielu zadań Cytuj
hurriway Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 6 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Żeby była jasnoć mojej wypowiedzi, to nie dokarmiam pszczół z powodu braku pokarmu Mam na celu wzmocnienie rodzin. O tej porze osiągniesz skutek odwrotny. Na to jest czas ale nie w zimie. Cytuj
hurriway Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 9 minut temu, Zbyszek Mazur napisał(a): tak, nie jest tani, ale ma służyc nie tylko do cukru. Mieliłem już w nim suche zioła. Parę sekund i pięknie zmielone. To taki zakup na lata do wielu zadań Drogi nie jest. Natomiast trzeba mieć na uwadze że to Chińczyk i może mieć uzwojenia aluminiowe miedziowanie zamiast czysto miedzianych, to jest największy strach ich produktów - ile to pochodzi. Sam bym to kupił jeszcze do celów innych niż pszczelarskie. Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 4 minuty temu, hurriway napisał(a): O tej porze osiągniesz skutek odwrotny. Na to jest czas ale nie w zimie. Prawdę mówiąc sam się biję z myślami że za wcześnie. Gdyby to było takie pewne, że wiosna zawczasu ruszy ... Ale jak to bywa, możliwe że zima wróci Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 5 minut temu, hurriway napisał(a): Natomiast trzeba mieć na uwadze że to Chińczyk i może mieć uzwojenia aluminiowe miedziowanie zamiast czysto miedzianych Tak, to prawda. Na początku nie obciążam go. Kilo cukru na 3 razy delikatnie. Tak jak na dotarciu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.