Xpand Posted June 24, 2021 Posted June 24, 2021 Jak u siebie robicie cukier puder do produkcji ciasta cukrowego? Na swoje potrzeby, do uli weselnych, zbudowałem taki młynek na bazie szlifierki kątowej. Tarcza jest metalowa, dociąłem ją i wykrzywiłem ząbki, aby tworzyć wir. Podczas pracy nie muszę trzymać pokrywki. U dołu szlifierki przykleiłem podkładki filcowe do mebli, abym mógł sunąć po stole i lepiej przemieszać cukier w młynku. Pozostaje tylko mieszanie, na tą chwilę robię to ręcznie (dużą łyżką), ale może macie jakieś lepsze rozwiązania - poza zalaniem wodą i poczekaniem Zastanawiam się nad zakupem małej betoniarki tylko do tego celu. 1 Quote
Turqs Posted June 24, 2021 Posted June 24, 2021 Bardzo sprawne i już wypraktykowane urządzenie. Ja w tym roku kupiłem już gotowy cukier puder. Można kupić po 2,60 zl /1 kg w workach 10 kg Quote
Robi_Robson Posted June 24, 2021 Posted June 24, 2021 45 minut temu, Xpand napisał: Pozostaje tylko mieszanie, na tą chwilę robię to ręcznie (dużą łyżką), ale może macie jakieś lepsze rozwiązania - poza zalaniem wodą i poczekaniem Zastanawiam się nad zakupem małej betoniarki tylko do tego celu. Lepsza dzieża piekarnicza . Quote
Beeman Posted June 24, 2021 Posted June 24, 2021 Ja zrobilem mlynek na podobnej zasadzie, jednak zamiast garnka zastosowalem szybkowar. W poprzedniej wersji bylo wiaderko plasikowe ale ten pyl zawsze gdzies znalazl nieszczelnosc. Mysle ze ciasto jest zbyt lepkie na betoniarke. Musi byc mieszadlo. Quote
Turqs Posted June 25, 2021 Posted June 25, 2021 https://sklep.diamant.pl/cukier-puder-dla-pszczelarzy-worek-10kg.html 1 Quote
Zbyszek Mazur Posted January 20 Posted January 20 Kupiłem dwa tygodnie temu za 167 zł, ale już podrożał na 194 zł: https://video.aliexpress-media.com/play/u/ae_sg_item/2215536727977/p/1/e/6/t/10301/213052837361.mp4?from=chrome Zakup na aliskspress, ale z magazynu w Polsce, więc dostawa w dwa dni. Mieli cukier bardzo szybko Quote
michal79 Posted January 20 Posted January 20 Godzinę temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Kupiłem dwa tygodnie temu za 167 zł, ale już podrożał na 194 zł To sprzedawaj na górce! 1 Quote
Tadek11 Posted January 21 Posted January 21 20 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Mieli cukier bardzo szybko Ja cukru w ogóle nie używam , tym bardziej w postaci mielonej 😁 Quote
Zbyszek Mazur Posted January 21 Posted January 21 33 minuty temu, Tadek11 napisał(a): Ja cukru w ogóle nie używam , tym bardziej w postaci mielonej Czy kupujesz ciasto? Pytam, bo też kupowałem do tej pory, ale pomyślałem że mogę zrobić ciasto ze swoimi dodatkami np dodając miodu czy pyłku. Mogę tez zastosować witaminy. Wiem że takie ciasta można kupić, ale cena jest już znaczna Quote
Turqs Posted January 21 Posted January 21 Często bywa, że te dodatki do ciast pomagają głównie nam w samopoczuciu. Nic nie zastąpi odpowiednio ułożonego i w odpowiedniej ilości pokarmu podanego przed zimowlą. Czasem oczywiście trzeba zareagować jak coś nie wypali Quote
Beeman Posted January 21 Posted January 21 Miodu nie mozna za duzo (tylko na smak) bo minimalny skok temperatury i wszystko poplynie. Quote
Turqs Posted January 21 Posted January 21 Aktualnie fondant od diamanta kosztuje poniżej 4 zł za 1 kg. Warto się z tym tak trudzić? Quote
Zbyszek Mazur Posted January 22 Posted January 22 9 godzin temu, Turqs napisał(a): Czasem oczywiście trzeba zareagować jak coś nie wypali Za tydzień u nas zapowiadają powyżej 10 stopni ciepła, więc zerknę od góry, czy czasem nie potrzeba coś położyć. Resztę narobionego ciasta przeznaczę na odkłady 8 godzin temu, Turqs napisał(a): Warto się z tym tak trudzić? Wiem że to nie jest wielka oszczędność, ale lubię coś sam zrobić Quote
hurriway Posted January 22 Posted January 22 Robiłem taki młynek z radzieckiego szybkowaru i silnika od kosiarki. Ale nie o tym. Zimowe ciasto to nie powinna być rutyna a zło konieczne jak coś zawalileś. Nawet nie na wiosnę jak niektórzy pchają. Od tego mają miód w ulu. 1 1 Quote
Zbyszek Mazur Posted January 22 Posted January 22 Godzinę temu, hurriway napisał(a): Zimowe ciasto to nie powinna być rutyna a zło konieczne jak coś zawalileś Zgadzam się, dlatego nie robię typowego ciasta zimowego, ale już z dodatkami. To już koniec stycznia więc stosuję dodatki wzmacniające i potencjalnie lecznicze jak odrobina czosnku czy lekki dodatek wywaru z ziół na poprawę kondycji. Gdyby chodziło mi tylko o dokarmienie, to lepiej kupić goowe ciasto. Żeby była jasnoć mojej wypowiedzi, to nie dokarmiam pszczół z powodu braku pokarmu Mam na celu wzmocnienie rodzin. Możliwe że w tym czasie nie pójdą na ciasto, bo mają pokarmu w ulach, ale jak się opciepli, to raczej znajdą takie ciasto Quote
Zbyszek Mazur Posted January 22 Posted January 22 11 godzin temu, Turqs napisał(a): Często bywa, że te dodatki do ciast pomagają głównie nam w samopoczuciu. Możliwe, ale w moim odczuciu i zapewne wielu pszczelarzy, to troska o pszczoły. Rozumiem, że chodzi w tej wypowiedzi o dokarmianie zimowe. To prawda, rzeczywiście lepiej jest zadbać jesienią o odpowiednie dokarmienie niż później ratować pszczoły. Osobiście mając na razie niewiele uli staram się zimować na miodzie, który sobie przyniosą i ewentualnie dołożyć syropu. To wymaga czasu, aby wszystko przypilnować i przy układaniu plastów dokładnie ocenić sytuację. Quote
Tadek11 Posted January 22 Posted January 22 20 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Czy kupujesz ciasto? Pytam, bo też kupowałem do tej pory, ale pomyślałem że mogę zrobić ciasto ze swoimi dodatkami np dodając miodu czy pyłku. Mogę tez zastosować witaminy. Wiem że takie ciasta można kupić, ale cena jest już znaczna Naprawdę to dla Ciebie drogo ? 🙂 Dla mnie młynek do mielenia cukru to drogo ?. I jeszcze jeden gadżet w domu zbierający kurz . https://erli.pl/produkt/ciasto-dla-pszczol-z-witaminami-1-kg-brctech,224758285?msclkid=22ed76ced1e41860854a115e3053a479&utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=ba_dom-i-ogród_pmax_prow&utm_term=2335500136982998&utm_content=Asset https://lyson.com.pl/ciasta-dla-pszczol/173-apifonda-fondant-pszczeli-do-podkarmiania-wiosennego-sudzucker-karton-15kg-cena-za-1-kg-377-zl-5903661516710.html Quote
Zbyszek Mazur Posted January 22 Posted January 22 45 minut temu, Tadek11 napisał(a): Dla mnie młynek do mielenia cukru to drogo tak, nie jest tani, ale ma służyc nie tylko do cukru. Mieliłem już w nim suche zioła. Parę sekund i pięknie zmielone. To taki zakup na lata do wielu zadań Quote
hurriway Posted January 22 Posted January 22 6 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Żeby była jasnoć mojej wypowiedzi, to nie dokarmiam pszczół z powodu braku pokarmu Mam na celu wzmocnienie rodzin. O tej porze osiągniesz skutek odwrotny. Na to jest czas ale nie w zimie. Quote
hurriway Posted January 22 Posted January 22 9 minut temu, Zbyszek Mazur napisał(a): tak, nie jest tani, ale ma służyc nie tylko do cukru. Mieliłem już w nim suche zioła. Parę sekund i pięknie zmielone. To taki zakup na lata do wielu zadań Drogi nie jest. Natomiast trzeba mieć na uwadze że to Chińczyk i może mieć uzwojenia aluminiowe miedziowanie zamiast czysto miedzianych, to jest największy strach ich produktów - ile to pochodzi. Sam bym to kupił jeszcze do celów innych niż pszczelarskie. Quote
Zbyszek Mazur Posted January 22 Posted January 22 4 minuty temu, hurriway napisał(a): O tej porze osiągniesz skutek odwrotny. Na to jest czas ale nie w zimie. Prawdę mówiąc sam się biję z myślami że za wcześnie. Gdyby to było takie pewne, że wiosna zawczasu ruszy ... Ale jak to bywa, możliwe że zima wróci Quote
Zbyszek Mazur Posted January 22 Posted January 22 5 minut temu, hurriway napisał(a): Natomiast trzeba mieć na uwadze że to Chińczyk i może mieć uzwojenia aluminiowe miedziowanie zamiast czysto miedzianych Tak, to prawda. Na początku nie obciążam go. Kilo cukru na 3 razy delikatnie. Tak jak na dotarciu Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.