mirek. Opublikowano 1 Lipca 2021 Opublikowano 1 Lipca 2021 te chwasty na ilu korpusach gniazdo masz no i jakie bo A nie wiele mi mówi Cytuj
manio Opublikowano 1 Lipca 2021 Opublikowano 1 Lipca 2021 3 godziny temu, mirek. napisał: te chwasty na ilu korpusach gniazdo masz no i jakie bo A nie wiele mi mówi Gniazdo 3x1/2 dadant lub 1 1/2 Dadant 10R Cytuj
mirek. Opublikowano 1 Lipca 2021 Opublikowano 1 Lipca 2021 czyli w sumie powierzchnia podobna do 3/4 wielkopolskiego ja tak krainki agi 3 trzymam Cytuj
manio Opublikowano 1 Lipca 2021 Opublikowano 1 Lipca 2021 28 minut temu, mirek. napisał: ja tak krainki agi 3 trzymam bo to pewnie też bucchwasty ? Tylko tak dla niepoznaki inaczej nazwane. Z Krainą i krainką też ma niewiele wspólnego. To tylko marketing żeby pszczelarz miał złudzenie wyboru. Cytuj
Krzychu Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Opublikowano 1 Lipca 2021 (edytowane) 5 godzin temu, manio napisał: oza tym mam wyłącznie bucchwasty , a te jak powszechnie wiadomo rabują wszystko w okolicy Tak jak mój sąsiad zza płotu co zarzeka się, że to krainki. A kolory żółto pomarańczowe. Po dzisiejszym wglądzie dochodzę do wniosku, że wszędzie będzie lepiej niż tu gdzie obecnie mam pszczoły. Wszędzie dobrobyt miodem płynący. Kolega 4 km ode mnie wybierał ostatnio i był zadowolony, w mieście 11 km dalej pszczelarz mówił w sklepie, że tyle miodu co w tym roku to nigdy nie miał a dalej zbierają. Nawet sąsiad z Buckfastami podobno do tej pory wirował a zaczął razem ze mną kręcić rzepak (chyba że nawet ramki z czerwiem) Nigdy nie kwitły łąki w okolicy tak jak w tym roku a objawiły się gatunki nie widziane od kilkudziesięciu lat jak Rzeżucha łąkowa, firletka poszarpana. Koniczyna biała kwitnie i pszczoły chętnie oblatują, dawno nie było tyle spadzi co po rzepaku... A u mnie? W nadstawkach może po 2-3 kg. W dwóch rodzinach może więcej. W innych sucho i tylko osłonowe ramki w gnieździe z miodem Czyli akurat u mnie nic się nie zmieniło. W rodzinach widać siłę, ale przepszczelenie daje o sobie znać. Więc u mnie tak jak zawsze. Rzepak a potem lipa lub lipa Edytowane 1 Lipca 2021 przez Krzychu Cytuj
gajowy Opublikowano 1 Lipca 2021 Opublikowano 1 Lipca 2021 10 godzin temu, Turqs napisał: Nie skorzystasz w sensie miodu z tej rośliny w odstojniku. Skorzystasz na rozwoju. U mnie plamy facelli które zakwitły nie dały miodu ale wstrzeliły się idealnie w dziurę pożytkową. Pszczoły latały na to chętnie, praktycznie każdy kwiat obsiadały. Może dzięki temu przed lipą (która wreszcie i na mojej wsi nielicznie kwitnie) nie poszły niektóre z nudy na drzewa? Myślę, że gdyby te 1,5ha wzeszło i zakwitło, to zauważyłbym to w nadstawkach. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 2 Lipca 2021 Opublikowano 2 Lipca 2021 9 godzin temu, Krzychu napisał: Po dzisiejszym wglądzie dochodzę do wniosku, że wszędzie będzie lepiej niż tu gdzie obecnie mam pszczoły. Wszędzie dobrobyt miodem płynący. Kolega 4 km ode mnie wybierał ostatnio i był zadowolony, w mieście 11 km dalej pszczelarz mówił w sklepie, że tyle miodu co w tym roku to nigdy nie miał a dalej zbierają. Krzychu za bardzo wierzysz innym w ich narrację ?. Jak mówią że mają dużo miodu to oznacza tylko to że mówią , a nie że mają. To są dwa różne pojęcia. Bo jak mówią to słyszysz to na własne uszy ich narrację , ale czy mają ? ? Cytuj
Krzychu Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Opublikowano 2 Lipca 2021 42 minuty temu, Tadek11 napisał: Krzychu za bardzo wierzysz innym w ich narrację ?. Jak mówią że mają dużo miodu to oznacza tylko to że mówią , a nie że mają. To są dwa różne pojęcia. Bo jak mówią to słyszysz to na własne uszy ich narrację , ale czy mają ? ? I słucham i czytam ? chyba nie wątpisz w to co piszą uczestnicy naszego forum? ?? Niektórzy to nawet zniknęli miesiąc temu i się nie pojawiają, bo ciągle pewnie kręcą miód ? a ja to widzisz, najbardziej aktywny. Bo mało roboty ?? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 2 Lipca 2021 Opublikowano 2 Lipca 2021 38 minut temu, Krzychu napisał: I słucham i czytam ? chyba nie wątpisz w to co piszą uczestnicy naszego forum? ?? Niektórzy to nawet zniknęli miesiąc temu i się nie pojawiają, bo ciągle pewnie kręcą miód ? a ja to widzisz, najbardziej aktywny. Bo mało roboty ?? Tak samo i ja też mam mało roboty i piszę coś tam czasami , i tylko zastanawiam się co pilniejsze do zrobienia i na tym zastanawianiu tracę czas. A wracając do tego co piszą uczestnicy forum , też piszą co chcą i różnie podchodzą do liczb i niektórzy podchodzą ambicjonalnie i nie chcą żeby ich ktoś oceniał personalnie na forum pod tym katem i nie podają liczb z pasieki , a są nas u tacy specjaliści do przypinania komuś łatki , ale nie tylko u nas , tak jest wszędzie i to jest ludzka przypadłość , że u kogoś w cudzysłowie "widzą źdźbło w oku a u siebie nie widza belki" U mnie generalnie też jak na razie słaby sezon pomimo że rzepak miałem to już prawie cały sprzedany , opóźnienie wegetacji roślin w tym roku na wiosnę zrobiło swoje i później flora nadrabiała czas i krótko kwitła , ale to też z zależności od regionu Polski , bo pewnie są regiony gdzie dobrze "polało" niektórym ? 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Opublikowano 2 Lipca 2021 (edytowane) 5 godzin temu, Tadek11 napisał: Tak samo i ja też mam mało roboty i piszę coś tam czasami , i tylko zastanawiam się co pilniejsze do zrobienia i na tym zastanawianiu tracę czas. A wracając do tego co piszą uczestnicy forum , też piszą co chcą i różnie podchodzą do liczb i niektórzy podchodzą ambicjonalnie i nie chcą żeby ich ktoś oceniał personalnie na forum pod tym katem i nie podają liczb z pasieki , a są nas u tacy specjaliści do przypinania komuś łatki , ale nie tylko u nas , tak jest wszędzie i to jest ludzka przypadłość , że u kogoś w cudzysłowie "widzą źdźbło w oku a u siebie nie widza belki" U mnie generalnie też jak na razie słaby sezon pomimo że rzepak miałem to już prawie cały sprzedany , opóźnienie wegetacji roślin w tym roku na wiosnę zrobiło swoje i później flora nadrabiała czas i krótko kwitła , ale to też z zależności od regionu Polski , bo pewnie są regiony gdzie dobrze "polało" niektórym ? No i u mnie tak samo w całości to wygląda. rzepaku i wielokwiatu wiosennego nie wysprzedalem jeszcze. Bo jak się okazało, majac po 4 dyszki mam najdrożej A dużo i tak nie mam. A co do miodu tego co zdarzył się mi pierwszy raz przed lipą. Okazuje się, że wcale nie jest tak źle jak myślałem. Źle ważyłem w rękach korpusy. Chyba ostatnio pary w łapie mi przyszło, że myślałem, że nic miodu nie ma ? Nie było dwóch wiader tak jak myślałem. Są aż 4 ? Ale za to ciemno brunatny wchodzący lekko w zielonkawy kolor. Oceniam go jako nektarowo-spadziowy. Jak na dwie godzinki pracy to może być. Edytowane 2 Lipca 2021 przez Krzychu Cytuj
manio Opublikowano 2 Lipca 2021 Opublikowano 2 Lipca 2021 16 godzin temu, Krzychu napisał: Tak jak mój sąsiad zza płotu co zarzeka się, że to krainki. A kolory żółto pomarańczowe. O moje buce lepiej się maskują. Nie zobaczysz żadnego żółtego paska, nawet Elgony nie są tradycyjnie rude , tylko zwykłe szare. Za ręki Mistrza Polbarta mam wyłącznie "górskie" buce. Te naprawdę nie są bardziej plenne niż srainki, nie tworzą agresywnych rodzin i nie roją bez tołku jak srainki. Często się zdarza cicha wymiana , ale tylko w ulach korpusowych . Nawet jak wpadną w szał rojowy to po 2-3 mateczniki na ramce , a nie 20. Szybko zdominują okolicę bo s105 ma ze 3 razy więcej trutni niż inne linie . Nie po co im tyle , ale tak jest w każdej rodzinie i niemal do końca sezonu. Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Lipca 2021 Autor Opublikowano 4 Lipca 2021 https://photos.app.goo.gl/URyzxZGEZ8z5CpJu7 Ta miejscówka to troszkę laski piaski i karaski. Dużo lasów iglastych i mieszanych. Pola to głównie zboża, które często są mocno zachwaszczone chabrem. W promieniu 600 m od lokalizacji kilka małych poletek tj na zdjęciach, ugory z różnymi kwitnącymi kwiatami. 1 km od pasieki kilkanaście jak nie kilkadziesiąt ha bobiku (? Nie jestem pewny czy to Bobik, na zdjęciach widać.) No i 2,5 km od pasieki całe żółte pole gorczycy na którym słychać szum pszczół. 2 km od lokalizacji jest również pasieka 12 pni. Naliczyłem 7 lip :). Oczywiście widać również przekwitnięte rzepaki, sady owocowe. Pożytki są jak widać mocno uzależnione od rolników. Jest tu dużo małych rolników, którzy sieją różne poplony. Więc co roku gorczyca może być w innym miejscu, a podobno i facelię też tu sieją niektórzy. Zastanawiam się jeszcze jak jest ze spadzią z tego lasu typowo iglastego. Za rok zobaczymy czego warta jest ta miejscówka. Cytuj
Tikcop Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 Trzymaj tu mocne rodziny. I będzie git. Dowiedz się kiedy i ile razy konkurent wiruje. Cytuj
mirek. Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 słuchaj kolegi silne rodziny zawsze się obronią i przyniosą tylko trzeba o nie dbać nie jak ze słabiakami:P{ Cytuj
Tadek11 Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 2 godziny temu, Tikcop napisał: . Dowiedz się kiedy i ile razy konkurent wiruje. A czy powie Ci prawdę ? ? Jak konkurent to ma prawo do zmyłki i wprowadzenie innego konkurenta w maliny dezinformacją , sam pisałeś żeby więcej myśleć a nie wierzyć innym na słowo. ? Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 W dniu 1.07.2021 o 16:46, manio napisał: Poza tym mam wyłącznie bucchwasty , Jaką linię byś proponował BF. Młody który odbierał ode mnie rójki i 3 rodziny hoduje BF KB.Namawia mnie, że mniej roboty i mniej rojliwe. Jak coś mi zostanie do wiosny to myślę właśnie o BF. Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 W dniu 1.07.2021 o 16:46, manio napisał: Poza tym mam wyłącznie bucchwasty , Jaką linię byś proponował BF. Młody który odbierał ode mnie rójki i 3 rodziny hoduje BF KB.Namawia mnie, że mniej roboty i mniej rojliwe. Jak coś mi zostanie do wiosny to myślę właśnie o BF. Cytuj
Tikcop Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 18 minut temu, Tadek11 napisał: A czy powie Ci prawdę ? ? Jak konkurent to ma prawo do zmyłki i wprowadzenie innego konkurenta w maliny dezinformacją , sam pisałeś żeby więcej myśleć a nie wierzyć innym na słowo. ? Sąsiedzi powiedzą Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) W dniu 1.07.2021 o 16:46, manio napisał: Poza tym mam wyłącznie bucchwasty Jaką linię proponujesz BF. Młody ktory odbierał ode mnie rójki i 3 rodziny, hoduje BF KB. Namawia mnie właśnie na BF, że mniej roboty i mniej rojliwe. Jak mi coś zostanie do wiosny to myślę ze 2 odkłady właśnie BF. Edytowane 4 Lipca 2021 przez harcerz1020 Cytuj
mirek. Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 jakie to ma znaczenie czy chwasty czy sralinki jak je nazywacie? ma być silna rodzina Cytuj
Rafall Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 Tak się zastanawiam co z tymi silnymi rodzinami po lipie zrobić, jak więcej rodzin się już nie chce. Zdjęcie z dziś 4rano 17stopni i siąpiący deszcz, dennice otwarte ? Cytuj
mirek. Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 ta rodzina jest na gnieździe 2 razy pełny wielkopolski? Cytuj
Rafall Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) 7 minut temu, mirek. napisał: ta rodzina jest na gnieździe 2 razy pełny wielkopolski? Tak plus dwie nadstawki, te niższe to też Wielkopolski ale 12ramkowy. Edytowane 4 Lipca 2021 przez Rafall Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Lipca 2021 Autor Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) Dziś rozmawiałem z właścicielem gruntu, gdzie postawię pasiekę to mówił mi o 4ha facelii niedaleko. I to, że ktoś tam z wędrowną przywędrował. W dodatku prócz 1ha do poplonu ma do zagospodarowania jeszcze dwie łąki, razem jakieś 70 arów, i tam może coś na dłużej czyli mieszankę jakiś wieloletnich roślin. Dużo rolników ze zróżnicowanymi uprawami. Może pomimo braku lip nie jest tam tak źle Edytowane 4 Lipca 2021 przez Krzychu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi