piotrwnuk Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Witam jestem początkującym mam pytanie w jakim układzie ramek ul korpusowy wielkopolskie najlepiej zimować Cytuj
mirek. Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 ale pytasz o układ zimny ciepły czy ilość ramek? Cytuj
Beeman Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Czesc Piotr. Mam nadzieje ze nie dostaniesz 10 recept na zimowanie. Nie mam ula wielkopolskiego ale pewnie pomocne bedzie jak napiszesz jaka moc rodziny, rodzaj pszczoly, lokalizacje (Lubelskie) itd. Moja recepta na dobra zimowle to wasko a wysoko. Powodzenia Cytuj
piotrwnuk Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2021 52 minuty temu, mirek. napisał: ale pytasz o układ zimny ciepły czy ilość ramek? Tak o układ nie o ilość Cytuj
mirek. Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 to ja zimuje na zimno czemu nie wiem tak Adam mnie nauczył i tak robię Cytuj
Xpand Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 piotrwnuk Witaj na forum. U siebie ule produkcyjne na ramce 18-nastce mam na zabudowę ciepłą, bo tak mi łatwiej wyciągać ramki z uli i tym się kierowałem przy ich budowie. Ule odkładowe (mniej ramek jak w ulu produkcyjnym) na ramce wielkopolskiej mam na zabudowę zimną, bo tak są węższe i więcej wejdzie na legar oraz cała konstrukcja jest bardziej stabilna (szerokość legarów), ale gorzej mi wyciągać ramki. Zatem 18-nastki produkcyjne z osiatkowaną dennicą zimuje na zabudowie ciepłej, a odkładowe na wielkopolskiej, ze sporą wentylacją w dennicy, zimuje na zabudowie zimnej. Ja bym się nie przejmował zbytnio układem ramek, ale zwrócił uwagę na zwalczenie warrozy, bo to jest podstawa dobrej zimowli. Potem idzie siła rodziny i ilość pokarmu. Czy zwalczałeś już warrozę, ewentualnie czy masz to w planach i jakich środków chcesz używać? 1 Cytuj
piotrwnuk Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Zwalczałem paskami z kwasem szczawiowym pomidobraniu z rzepaku teraz są okej ale zamierzam im podać jeszcze raz przed zimą na razie pięknie pracują na mlinkach i zaczyna się nawłoć Cytuj
Rafall Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 8 godzin temu, piotrwnuk napisał: Witam jestem początkującym mam pytanie w jakim układzie ramek ul korpusowy wielkopolskie najlepiej zimować Moim zdaniem zimuj tak jak masz teraz na ciepło czy zimno pszczoły odpowiednio ułożą sobie gniazdo, jeśli dasz im szansę i czas na to - czytaj nie zmieniaj im układu gniazda. 1 Cytuj
piotrwnuk Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Układ zimny to ramki prostopadle do wylotka czy równolegle bo się pogubiłem Cytuj
daro Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 prostopadłe. Ciepłe to dobre kalesony . Cytuj
piotrwnuk Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2021 7 minut temu, daro napisał: prostopadłe. Ciepłe to dobre kalesony . 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 12 godzin temu, piotrwnuk napisał: Układ zimny to ramki prostopadle do wylotka czy równolegle bo się pogubiłem To ABC pszczelarstwa miłej lektury. ? https://www.agroswiat.pl/abc-pszczelarza.html https://pasiekapszczelarska.pl/topic/1783-zmiana-zabudowy-ula/ Pozdrawiam 1 Cytuj
piotrwnuk Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2021 8 godzin temu, daro napisał: prostopadłe. Ciepłe to dobre kalesony . Cytuj
piotrwnuk Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Dzięki za rady i dobry humor jednak. Jak jest takie forum to czy muszę budować mleczarnię żeby wypić szklankę mleka to odnośnie porady od Tadek 11 że Cytuj
Turqs Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 (edytowane) 5 minut temu, piotrwnuk napisał: Dzięki za rady i dobry humor jednak. Jak jest takie forum to czy muszę budować mleczarnię żeby wypić szklankę mleka to odnośnie porady od Tadek 11 że A chcesz szklankę mleka z kartonika czy prosto od krowy? Jak od krowy to musisz wiedzieć jak ja utrzymać. A mleczarnia to w kolejnych latach Edytowane 10 Sierpnia 2021 przez Turqs Cytuj
Rafall Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, piotrwnuk napisał: Dzięki za rady i dobry humor jednak. Jak jest takie forum to czy muszę budować mleczarnię żeby wypić szklankę mleka to odnośnie porady od Tadek 11 że Nie musisz też mieć pszczół żeby zjeść słoik miodu... To o co zapytałeś to takie podstawy podstaw. Jak mawiał kiedyś jeden z moich wykładowców " poziom dna i wodorostów..." Cytuj
Tadek11 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 4 godziny temu, piotrwnuk napisał: Dzięki za rady i dobry humor jednak. Jak jest takie forum to czy muszę budować mleczarnię żeby wypić szklankę mleka to odnośnie porady od Tadek 11 że Nie Piotr nie musisz kupować mleczarni tak samo jak i pasieki żeby pojeść miodu , podałem Ci lekturę dla początkującego pszczelarza gdzie zapewne są opisane sposoby układania ramek w ulu i to jest ABC pszczelarza tak jak nauka alfabetu w szkole i drugi odnośnik temat dyskusji na naszym forum w sprawie różnic pomiędzy tymi sposobami czyli prostopadłym i równoległym , żebyś wyrobił sobie własną opinię o co chodzi. Bo chodzi o zrozumienie tematu a nie o jakieś tam złośliwości jak pewnie sobie kombinujesz , pszczelarz zanim się weźmie za pszczoły powinien coś poczytać z książek pszczelarskich , a nie uczyć się podstaw pszczelarstwa na forum czy Facebooku. Uważam że podany przez zemnie temat z naszego forum https://pasiekapszczelarska.pl/topic/1783-zmiana-zabudowy-ula/ pozwoli Ci zrozumieć jaka jest różnica pomiędzy układem prostopadłym a równoległym w stosunku do wylotka. 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 6 godzin temu, Rafall napisał: Nie musisz też mieć pszczół żeby zjeść słoik miodu... A nawet nie trzeba mieć pszczół żeby opłacalnie go sprzedawać Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 12 godzin temu, Krzychu napisał: A nawet nie trzeba mieć pszczół żeby opłacalnie go sprzedawać Niektórzy pszczół nie mają, a miód sprzedają taniej niż pszczelarze i zarabiają na nim więcej niż pszczelarze . Cytuj
piotrwnuk Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2021 WOkej Tadek nie myślałem o żadnych złośłiwośćiach z lektóry zapewne skorzystam sory że tak to napisałem Cytuj
Rafall Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 16 godzin temu, Krzychu napisał: A nawet nie trzeba mieć pszczół żeby opłacalnie go sprzedawać Niestety taki mamy obecnie świat że producent bardzo często zarabia znacznie mniej niż, byle jaki handlarz. Dotyczy to także dużych zakładów produkcyjnych ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi