Paweł Opublikowano 26 Maja 2023 Opublikowano 26 Maja 2023 Cześć - mam szybkie pytanie: - mianowicie zakupiłem kilka rodzin od wiekowego pszczelarza, pszczoły dużo, kupa czerwiu zakrytego, śladowo odkrytego, ale brak jajeczek. Przywiozłem do siebie, jeden dzień na oblot i wczoraj przegląd. Efekt - kilka mateczników w różnych miejscach ramek. Dziś dla kontroli - jeszcze raz przegląd - jajeczek nie stwierdzono, mateczniki są. Rodzi się pytanie - gonić po matkę, nawet nieunasiennioną czy czekać na matecznik? Gwarancji, że matki nie ma - brak... W pozostałych rodzinkach wszystko ok. Cytuj
michal79 Opublikowano 26 Maja 2023 Opublikowano 26 Maja 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Paweł napisał(a): Cześć - mam szybkie pytanie: - mianowicie zakupiłem kilka rodzin od wiekowego pszczelarza, pszczoły dużo, kupa czerwiu zakrytego, śladowo odkrytego, ale brak jajeczek. Przywiozłem do siebie, jeden dzień na oblot i wczoraj przegląd. Efekt - kilka mateczników w różnych miejscach ramek. Dziś dla kontroli - jeszcze raz przegląd - jajeczek nie stwierdzono, mateczniki są. Rodzi się pytanie - gonić po matkę, nawet nieunasiennioną czy czekać na matecznik? Gwarancji, że matki nie ma - brak... W pozostałych rodzinkach wszystko ok. A czy podchodzisz do pszczelarstwa hobbystycznie, czy każdy kilogram miodku dla Ciebie jest niczym woda dla spragnionego zysku przedsiębiorcy? W pierwszym wypadku zostawić. W drugim biec po matkę UN. Najlepiej dotowaną, to mniej piniendzy trza zainwestować bedzie. O, to jest dobre. Tylko zamiast "nie piję" powinno być "Nie czekam z nową matką od sprawdzonego hodowcy" Edytowane 26 Maja 2023 przez michal79 1 Cytuj
Paweł Opublikowano 26 Maja 2023 Autor Opublikowano 26 Maja 2023 18 minut temu, michal79 napisał(a): A czy podchodzisz do pszczelarstwa hobbystycznie, czy każdy kilogram miodku dla Ciebie jest niczym woda dla spragnionego zysku przedsiębiorcy .. Hej Michał - ja tylko na własne potrzeby:) - korzystam z tego, że jestem na urlopie w PL i chcę zrobić porządek z tym co mam 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 26 Maja 2023 Opublikowano 26 Maja 2023 44 minuty temu, Paweł napisał(a): Hej Michał - ja tylko na własne potrzeby:) - korzystam z tego, że jestem na urlopie w PL i chcę zrobić porządek z tym co mam Za około 4 tygodnie będziesz miał w ulu jajka od nowej, unasienionej matki, albo nie. Z moich doświadczeń na tą pierwszą sytuację jest ok. 80% szans. Cytuj
daro Opublikowano 26 Maja 2023 Opublikowano 26 Maja 2023 Godzinę temu, michal79 napisał(a): A czy podchodzisz do pszczelarstwa hobbystycznie, czy każdy kilogram miodku dla Ciebie jest niczym woda dla spragnionego zysku przedsiębiorcy? A co ma jedno do drugiego ? Ja tam hobbstyczna sknera i kasa jest najważniejsza . Po matki przestałem latać . 5 minut temu, michal79 napisał(a): Za około 4 tygodnie Nie , za 3 . Wstawić ramkę z młodym czerwiem i tyle . Cytuj
michal79 Opublikowano 26 Maja 2023 Opublikowano 26 Maja 2023 14 minut temu, daro napisał(a): A co ma jedno do drugiego ? Ja tam hobbstyczna sknera i kasa jest najważniejsza . Sknerostwo w hobby to zdrada hobby. W takim razie Twoim hobby jest miodek i pieniążki, a nie pszczoły. Cytuj
daro Opublikowano 26 Maja 2023 Opublikowano 26 Maja 2023 Godzinę temu, michal79 napisał(a): W takim razie Twoim hobby jest miodek i pieniążki, a nie pszczoły Nie Kolego . Cała pasiekę one mi zrobiły. Biorę z nich przykład i nie zapierdzielam dla samego zapierdzielania a wysiłek musi przynosić efekty . Im miodu mi kasy . To się nazywa - SYMBIOZA . Wchodziła mi rójka do transportówki ( nie nie moja ,moje się nie roją 🤣) i się kuźwa usypałem na zydelku . I to jest hobby 🤣. Nie spinam się jak guma w stringach ale wszystko liczę i kalkuluję . Dlatego też prowadzę gospodarkę zydelkową i bardziej mi podoba się wychodzący rój niż hobbystyczne naginanie ich do swojego JA . Ot i tyle . Co rok przynoszą mi dobrą kasę . Miałem zmniejszyć a wychodzi jak zwykle , czyli zostanie z 80 z ogonkiem 🤣 2 Cytuj
gajowy Opublikowano 29 Maja 2023 Opublikowano 29 Maja 2023 Ja miałem podobną sytuację. Przywiozłem trzy rodziny. W jednej na przeglądzie stwierdziłem mateczniki ratunkowe i brak jajek. Ponieważ wiem, że pszczoły od tego pszczelarza są godne polecenia, to zostawiłem te mateczniki wiedząc że i matki będą pewnie ok. Mało tego, ponieważ mam kilka matek do wymiany na ten rok to sobie jedną ramkę z matecznikami , dwie bez i trochę pszczoły do innego ula przełożyłem. Jak się matka unasienni to już mam jedną gotową do wymiany. 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 29 Maja 2023 Opublikowano 29 Maja 2023 W dniu 26.05.2023 o 11:12, Paweł napisał(a): Cześć - mam szybkie pytanie: - mianowicie zakupiłem kilka rodzin od wiekowego pszczelarza, pszczoły dużo, kupa czerwiu zakrytego, śladowo odkrytego, ale brak jajeczek. Przywiozłem do siebie, jeden dzień na oblot i wczoraj przegląd. Efekt - kilka mateczników w różnych miejscach ramek. Dziś dla kontroli - jeszcze raz przegląd - jajeczek nie stwierdzono, mateczniki są. Rodzi się pytanie - gonić po matkę, nawet nieunasiennioną czy czekać na matecznik? Gwarancji, że matki nie ma - brak... W pozostałych rodzinkach wszystko ok. Mam w 2 rodzinach tak samo i zakładam, że nie ma matki un. Przy tym schemacie matka wygryzie się za kilka dni, nawet za 14. Usuwając matecznik i dając matkę UN przyspieszasz zapewniasz im produkcję na drugą część sezonu np facelię. Dając matkę NU - do lipy czy gryki jeszcze dojdzie. Zostawiając matecznik - dojdzie do zimowli ale za to masz swoje matki. Wybór pozostawiam Tobie:) 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 2 Czerwca 2023 Opublikowano 2 Czerwca 2023 W dniu 29.05.2023 o 22:51, Krzychu napisał(a): Wybór pozostawiam Tobie:) No i o to chodzi , żeby mieć wybór 😀 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi