Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Marco napisał(a):

Kraniki idą w siłę, a Buckwasty w siłę i stan rojowy, zamiast krok przed jestem krok za. Miseczki rojowe u Buckwastow zaczerwione, konieczne poszerzenie gniazd i/lub odkłady.

Kilka dni chłodów i pogody nie lotnej zrobiło swoje . 

Opublikowano
9 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

Wczoraj byłem w pasiece i dostawiałem korpusy z węzą i w trzech  ulach pod daszkiem  i pod ulami  było sporo mrówek 😁

I znalazłem w necie taki naturalny sposób na mrówki , który chyba spróbuję zastosować , bo te preparaty na mrówki gotowe chemiczne , to nie wiem jak by mogły wpływać na pszczoły i czy można je zastosować w pobliżu pszczół ?

https://www.youtube.com/watch?v=l8yKnNPloNY

Ja stosuję na mrówki pod daszkiem zmiotkę. 

Już 4 lata.

Mogę z czystym sercem polecić.

• Lubię 1
Opublikowano
3 godziny temu, Marco napisał(a):

Kraniki idą w siłę, a Buckwasty w siłę i stan rojowy, zamiast krok przed jestem krok za. Miseczki rojowe u Buckwastow zaczerwione, konieczne poszerzenie gniazd i/lub odkłady.

U mnie zaledwie ruszyły w loty pierwsze trutnie. 

Ale nie wiem. Może tam na spodzie już są mateczniki rojowe... nie mam tych wspaniałych uli dr Lebiegi, co to się rozchyla i widzi. 

Opublikowano

Wczoraj podczas przeglądów zauważyłem, że rodziny przez te kilka dni chłodów wyjadły większość zapasów i tak naprawdę jechały już na oparach i mimo to w rozwój wcale nie poszły - była zdecydowana przerwa w czerwieniu. Na jednym polu 100 ha rzepaku w pełni, na drugim 180 ha rzepaku już niedługo będzie w pełni,mnóstwo pszczół na mniszku, gruszkach i jabłoni, a w miodniach pojawia się już nakrop. Dałem sporo węzy pod gniazda i do miodni. 

Opublikowano
Godzinę temu, Krzychu napisał(a):

Wczoraj podczas przeglądów zauważyłem, że rodziny przez te kilka dni chłodów wyjadły większość zapasów i tak naprawdę jechały już na oparach i mimo to w rozwój wcale nie poszły - była zdecydowana przerwa w czerwieniu.

U mnie te silniejsze nadal mają pełne nadstawki ale przestały poszywać. W rozwoju też nie przystopowały. Ale nie wiem ile ubyło z ramki gniazdowej która u mnie wysoka- w gnieździe nie grzebałem.  Dwa ule na lokalnym "spitsbergenie" z rozwojem bardzo mocno do tyłu a główny pożytek czyli kruszyna lada chwila zakwitnie, w tym roku pewnie przed akacją. Na ogół kwitła przed akacją albo w tym samym czasie. 

Opublikowano (edytowane)
3 hours ago, michal79 said:

nie mam tych wspaniałych uli dr Lebiegi, co to się rozchyla i widzi

Jak wiesz, z pszczołami jest tak że trzeba być krok przed tym co zamierzają zrobić. Złożonych dopiero co jajek i podlanych mleczkiem w miseczkach nie widać po uchylonych korpusach w silnych rodzinach. Coś mnie tknęło i sprawdziłem tę jedną rodzinę Buckwastów KB,  które mam i bingo! Będę miał więcej niż 1 rodzinę😀

Edytowane przez Marco
Opublikowano
17 minut temu, Marco napisał(a):

bingo! Będę miał więcej niż 1 rodzinę😀

Czyli będziesz bigamistą 😁

• Haha 1
Opublikowano
46 minut temu, gajowy napisał(a):

Na ogół kwitła przed akacją albo w tym samym czasie. 

Przepraszam, miałem napisać że kwitła po akacji. Za późno zauważyłem, nie dało się edytować.

Opublikowano

Przeglądałam i ja . Żadnego wstrzymania czerwienia nie stwierdziłam. Słaba rodzinka idzie w sile aktualnie obsiada 2 połówki dadanta . W reszcie ograniczyłam matki na jednej połówce na dennicy. Została jedna rodzina do ogarnięcia ale tam matka buszowała na 3 połówkach plus miodnia (maja nanoszone całkiem sporo ale tylko 4 ramki poszyte ) , zaglądam do miodni wszystko ok ściągam miodnie a tam pszczół full wylewają się z 3 korpusu , wyjęłam środkowa ramkę oczywiście zaczerwiona a na bocznych pokarm , ściągam środkowy korpus to samo , myśle sobie No ok zimno było siedziała u góry bo cieplej dol będzie pusty lub prawie pusty zaglądam do dolnego a tam wszystko zaczerwione od prawej do lewej w 2 i 3 korpusie już pojawiły się miski matecznikowe  jeszcze nie zaczerwione  🤦🏼‍♀️. Nie było opcji znaleźć jej w tym tłumie , wsadzilam korpus wezy między 1 a 2 korpus myślałam ze matka sobie tam pójdzie i zaczerwi , No to dzisiaj zajrzałam a one to odbudowały i zalały nektarem. 

Opublikowano

U mnie dzisiaj pierwsza rójka , ale przyjechałem za późno i uleciała w siną dal 🙂. Ale nie rwę włosów z głowy za stratę 😃

I tak ograniczam pasiekę , więc nie ma problemu , i tylko tylko dwa razy zaglądałem do uli w tym roku.

Tak mi obrzydziła poprzednia ekipa pszczelarstwo , jak rolnikom  w rolnictwie !!!!!!!!!. że położyłem lachę i co ma być to będzie , dla siebie  miód do herbaty to mam dostatek. 

Pozdrawiam i mam nadzieją że macie większą 😁

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Madzin napisał(a):

Śląskie . W Kętach i Porąbce kwitną akacje 😂🤣

A u mnie pąki iści . Maciupeńkie

Opublikowano

Nadstawki zalane do cna i zapchane gniazda, wszystkie rodziny dostały po nowej nadstawce.

Miniplus, antyrojowy odkład składak - również zalały się nakropem.

Muszą latać na rzepak bo jest tak ok. 1km od pasieki.

Opublikowano
20 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

Tak mi obrzydziła poprzednia ekipa pszczelarstwo ,

Wszystko jak zwykle pod politykę, jakby dalej nie wiedzieli, że każda zmiana z jednej na drugą i na odwrót nic nie da.

Opublikowano

Robiłem przegląd w sobotę po 2 tygodniach ochłodzenia, w jednym ulu Buckwasty KB wchodziły w stan rojowy.
- zniszczyłem mateczniki,

- dodałem korpus węzy,

- rozluźniłem ramki z 10 na 9 w korpusie

- przeniosłem ramkę z zaczerwionymi matecznikami do odkładu

Dzis weryfikacja stanu rojowego: jak ręką odjął, wszystkie pracują, budują i znoszą miodek - żadnych rójek w tym i innych ulach.

Opublikowano
52 minutes ago, Marco said:

znoszą miodek - żadnych rójek w tym i innych ulach

Czyżby rodzaj ula ułatwiał uniknięcie rójek? Nie jestem pewien, być może, jak na razie od kilku sezonów udaje mi się uniknąć / opanować stan rojowy. Mam głównie kraniki i 1 rodzinę Buckwastow KB. Brak rzepaku w okolicy, zbieram wielokwiat, akacje i lipę czasem nawloć.

Opublikowano
9 godzin temu, Marco napisał(a):

Czyżby rodzaj ula ułatwiał uniknięcie rójek? Nie jestem pewien, być może, jak na razie od kilku sezonów udaje mi się uniknąć / opanować stan rojowy. Mam głównie kraniki i 1 rodzinę Buckwastow KB. Brak rzepaku w okolicy, zbieram wielokwiat, akacje i lipę czasem nawloć.

Jak nie masz rzepaku w okolicy to jeden z "plusów dodatnich" ( za klasykiem)  😁 że nie masz zjawiska rójek . 

Rzepak w okolicy pasieki , to jest taki zastrzyk rozwojowy dla rodzinek na początku maja , ale też i jest powodem do rozchwiania składu pszczół wykonujących różne funkcje w rodzinach pszczelich i powstały nadmiar karmicielek na rzepaku w rodzinie pszczelej często bywa motywem do rójek w przypadku ciasnoty w ulu lub nagłego załamania pogody , pszczoły wtedy dostają dodatkowy impuls do rojenia się 🙂.  

Opublikowano
19 godzin temu, Krzychu napisał(a):

Wszystko jak zwykle pod politykę, jakby dalej nie wiedzieli, że każda zmiana z jednej na drugą i na odwrót nic nie da.

Tu nie o politykę chodzi ,  to zwykłe złodziejstwo , a nie polityka 😁 Nigdy nie było takiego złodziejstwa , nawet za Gierka , jesteś młody i nie masz perspektywy potrzebnej do oceny. Ja żyłem za Gierka i daję Ci słowo , że takiego złodziejstwa , buty , i chamstwa nie było . A teraz mamy więcej magistrów i inżynierów , a nie ma komu muszli w kiblu zmienić bo same magistry ekonomii nauczyli się jak kraść głupi naród ,  wespół z kościołem . Trafnie ocenił Polaczków Stonoga. 

https://youtu.be/c14g87Ik0Es 

Opublikowano

A propos złodziejstwa dlaczego w sklepach pszczelarskich  , w Kamiannej  na przykład " pod egidą PZP  jest miód podrabiany chiński  ? 

Opublikowano
Godzinę temu, Tadek11 napisał(a):

A propos złodziejstwa dlaczego w sklepach pszczelarskich  , w Kamiannej  na przykład " pod egidą PZP  jest miód podrabiany chiński  ? 

A do jakiego związku należysz ? Czy nie czasem do członka PZP ? Już w starożytności twierdzili że pecunia non olet, choć kto raz przejechał się karetką z kasą ( obecnie ) wie że czasy się zmieniły. Trzepano ten temat w Polance, nikt nic nie zrobił podobnie jak ze sprowadzaniem kumafosu. Miód nie był chynski a Ukraiński ze słonecznika . Problemem jest brak organizacji typu związku zawodowego ( broniącego interesów pszczelarzy ) na poziomie i Polski i UE . Szacuje się ze w Polsce zostało 60 % miodów po 2023 . Brakuje świadomości że miód to produkt uboczny pszczelarstwa i gdyby było więcej dotowane to było by więcej amatorów, typu Michał ( bez jego eksperymentów ) . Za mało rozumu u ekologów . ...

Opublikowano

No i się zaczęły prezenty od kolegów . Dziś 3 rójki na 3 Maja . Koledzy - dokarmiajcie wiosną ! Co ja bym bez was zrobił . 😁

Opublikowano

Nadstawki robią się ciężkie, zaczynają zasklepiać miód. Do końca rzepaku z dwa tygodnie. Teraz będą chłodniejsze dni, zobaczymy jak wpłynie to na zbiory 

Opublikowano

Kwitnie akacja w mieście ta co nie wymarzla ale pszczoły latają na klon jawor 🤣 głogi już przekwitły .