Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.05.2021 o 09:20, Robi_Robson napisał:

To się możesz zdziwić .
W 2 tygodnie o tej porze roku to się dużo mogło w ulach zmienić

Faktycznie dzisiaj się zdziwiłem. 

Ale nie siłą rodzin a faktem, że jedna rodzinka ze starą matką szła do zimowli słabiutka, matko mało co czerwiła, ledwo kilka kropek czerwiu na plastrze. 

A pszczoły musiały zrobić na jesień cichą wymianę, skoro miałem taki widok dziś 

c038af123a06.jpg

Paski już wyjąłem, ale tak to się działo w tej rodzince, że koty do szopy się pochowały.

Mimo to siłą rodzin nie jest jakimś zaskoczeniem, nadstawki dałem ale w dużej części w gniazdach pszczoły nie obsiadują jeszcze tych plastrów, które im dałem 2 tyg temu. 

W ulach korpusowych 18tkach w ogóle całkiem inna bajka wglądu do rodzin i zarządzanie mając ten sam rozmiar ramki w miodni i rodni. 

Proszę młodych adeptów pszczelarstwa o nie powielanie moich praktyk, gdyż na warszawiakach uprawiam partyzantkę. 

Post nie na temat, dlatego pokusiłem się o załącznik, który stoi i stoi. Człowiek tak zapracowany, że nie ma kiedy otworzyć nawet 

8 godzin temu, daro napisał:

Najlepsze te od Danielsa

774180924e6a.jpg

Edytowane przez Krzychu
  • Lubię 1
Opublikowano
20 minut temu, Krzychu napisał:

gdyż na warszawiakach uprawiam partyzantkę

Powstanie robisz czy cuś ?

Opublikowano
2 minuty temu, daro napisał:

Powstanie robisz czy cuś ?

Czasem trzeba zrobić właśnie powstanie, żeby wszystko zmienić i tyczy się to też pasieki :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Qrde - zamókł mi zydelek przeciw rójkowy i siedzę w bloku.?

Ale jutro chyba podeschnie, więc jadę z samego rana na pasiekę.?

Opublikowano

A ja zajechałem i  Kolegi weszła do ula . Po chwili kolega z głową do góry pogalopował mimo . Znalezione nie kradzione .?️‍♂️

• 2 lata później...
Opublikowano

W dniu 20.05.2016 o 14:45, morzedzungli napisał(a):

Powiedzcie mi kiedy dokładnie wychodzi rój:

1. kiedy zbudują miseczkę i matka złoży tam jajo

2. kiedy jest zasklepiony matecznik.

3. Kiedy im odwali i wylatują na hura ( wtedy rodzina zakłada mateczniki )

Czy są jakieś inne stany wyjścia roju?

Patrząc na aktywności w pasiekach można spokojnie odświeżyć ten temat. 

Na powyższe pytanie padła jednoznaczna odpowiedź:

Wtedy, kiedy zasklepia pierwszy matecznik. 

Wiele razy byłem świadkiem wyjścia rójki, lub zebrania rójki z drzewa i krzaka. 

Nie mniej zaskakuje mnie, że w 3 rodzinach mający zaawansowany nastrój rojowy  (z 8 mateczników zasklepionych)  udało mi się znaleźć gdzieś w tych zalanych nakropem ramkach gniazdowych - jajeczko. 

Wniosek jest taki, że albo nie ma reguły na to kiedy ma wyjść ten rój lub - pierwak poszedł już dawno, matka z pierwszego matecznika się unasienniła a rodzina szykowała się do drużaka... 

Opublikowano
Godzinę temu, Krzychu napisał(a):

Wniosek jest taki, że albo nie ma reguły na to kiedy ma wyjść ten rój lub - pierwak poszedł już dawno, matka z pierwszego matecznika się unasienniła a rodzina szykowała się do drużaka... 

Ja dopiero zaczynam ale pisałam w innym temacie w ulu miałam matkę z zeszłego roku, była w trakcie znoszenia jajek na plastrze , na 2 ramce od przodu znalazłam dwa mateczniki na środku ramki dwa świeżo zasklepione mateczniki , po tygodniu było już 8 (6 dodatkowych ) i były gotowe na wycieczkę (brak jajek matka odchudzona połowa ula w okolicy wlotka )🤔

Opublikowano
26 minut temu, Madzin napisał(a):

Ja dopiero zaczynam ale pisałam w innym temacie w ulu miałam matkę z zeszłego roku, była w trakcie znoszenia jajek na plastrze , na 2 ramce od przodu znalazłam dwa mateczniki na środku ramki dwa świeżo zasklepione mateczniki , po tygodniu było już 8 (6 dodatkowych ) i były gotowe na wycieczkę (brak jajek matka odchudzona połowa ula w okolicy wlotka )🤔

Zasklepione czy zalewane? 

Opublikowano
1 minutę temu, Krzychu napisał(a):

Zasklepione czy zalewane? 

Zasklepione (na nowej wezie bielutkie i ,,pachnace,, ) podejrzewałam cicha wymianę i dla testu zostawiłam to tak jak było , matkę znalazłam z zeszłego roku która podawałam z żółtym opalitkiem na drugim końcu ula , gdzie był czerw w rożnym stadium i jajka . Po tygodniu postanowiły się pakować . ;) 

Opublikowano
16 minut temu, Madzin napisał(a):

Zasklepione (na nowej wezie bielutkie i ,,pachnace,, ) podejrzewałam cicha wymianę i dla testu zostawiłam to tak jak było , matkę znalazłam z zeszłego roku która podawałam z żółtym opalitkiem na drugim końcu ula , gdzie był czerw w rożnym stadium i jajka . Po tygodniu postanowiły się pakować . ;) 

Cichą wymianę w tym roku już spotkałem 2 tygodnie temu. 2 mateczniki na skraju gniazda, pszczół nie za wiele a matka z żółtym opalitkiem z poszarpanym skrzydełkiem. A może rój poszedł, ale bez matki? Nie wiem.