daro Opublikowano 9 Maja 2021 Opublikowano 9 Maja 2021 Dodam że wniosek w/w musi być podparty załącznikiem . Najlepsze te od Danielsa . 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 9 Maja 2021 Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) W dniu 7.05.2021 o 09:20, Robi_Robson napisał: To się możesz zdziwić . W 2 tygodnie o tej porze roku to się dużo mogło w ulach zmienić Faktycznie dzisiaj się zdziwiłem. Ale nie siłą rodzin a faktem, że jedna rodzinka ze starą matką szła do zimowli słabiutka, matko mało co czerwiła, ledwo kilka kropek czerwiu na plastrze. A pszczoły musiały zrobić na jesień cichą wymianę, skoro miałem taki widok dziś Paski już wyjąłem, ale tak to się działo w tej rodzince, że koty do szopy się pochowały. Mimo to siłą rodzin nie jest jakimś zaskoczeniem, nadstawki dałem ale w dużej części w gniazdach pszczoły nie obsiadują jeszcze tych plastrów, które im dałem 2 tyg temu. W ulach korpusowych 18tkach w ogóle całkiem inna bajka wglądu do rodzin i zarządzanie mając ten sam rozmiar ramki w miodni i rodni. Proszę młodych adeptów pszczelarstwa o nie powielanie moich praktyk, gdyż na warszawiakach uprawiam partyzantkę. Post nie na temat, dlatego pokusiłem się o załącznik, który stoi i stoi. Człowiek tak zapracowany, że nie ma kiedy otworzyć nawet 8 godzin temu, daro napisał: Najlepsze te od Danielsa Edytowane 9 Maja 2021 przez Krzychu 1 Cytuj
daro Opublikowano 9 Maja 2021 Opublikowano 9 Maja 2021 20 minut temu, Krzychu napisał: gdyż na warszawiakach uprawiam partyzantkę Powstanie robisz czy cuś ? Cytuj
Krzychu Opublikowano 9 Maja 2021 Opublikowano 9 Maja 2021 2 minuty temu, daro napisał: Powstanie robisz czy cuś ? Czasem trzeba zrobić właśnie powstanie, żeby wszystko zmienić i tyczy się to też pasieki Cytuj
Tikcop Opublikowano 9 Maja 2021 Opublikowano 9 Maja 2021 Przecież post był ironiczny. Ale co mnie tam Cytuj
daro Opublikowano 10 Maja 2021 Opublikowano 10 Maja 2021 A my nie rozumiemy takich wykrętów . Załącznik i tyle . Cytuj
Bohtyn Opublikowano 19 Maja 2021 Opublikowano 19 Maja 2021 Qrde - zamókł mi zydelek przeciw rójkowy i siedzę w bloku.? Ale jutro chyba podeschnie, więc jadę z samego rana na pasiekę.? Cytuj
daro Opublikowano 19 Maja 2021 Opublikowano 19 Maja 2021 A ja zajechałem i Kolegi weszła do ula . Po chwili kolega z głową do góry pogalopował mimo . Znalezione nie kradzione .?️♂️ Cytuj
Krzychu Opublikowano 23 Maja 2023 Opublikowano 23 Maja 2023 W dniu 20.05.2016 o 14:45, morzedzungli napisał(a): Powiedzcie mi kiedy dokładnie wychodzi rój: 1. kiedy zbudują miseczkę i matka złoży tam jajo 2. kiedy jest zasklepiony matecznik. 3. Kiedy im odwali i wylatują na hura ( wtedy rodzina zakłada mateczniki ) Czy są jakieś inne stany wyjścia roju? Patrząc na aktywności w pasiekach można spokojnie odświeżyć ten temat. Na powyższe pytanie padła jednoznaczna odpowiedź: Wtedy, kiedy zasklepia pierwszy matecznik. Wiele razy byłem świadkiem wyjścia rójki, lub zebrania rójki z drzewa i krzaka. Nie mniej zaskakuje mnie, że w 3 rodzinach mający zaawansowany nastrój rojowy (z 8 mateczników zasklepionych) udało mi się znaleźć gdzieś w tych zalanych nakropem ramkach gniazdowych - jajeczko. Wniosek jest taki, że albo nie ma reguły na to kiedy ma wyjść ten rój lub - pierwak poszedł już dawno, matka z pierwszego matecznika się unasienniła a rodzina szykowała się do drużaka... Cytuj
Madzin Opublikowano 23 Maja 2023 Opublikowano 23 Maja 2023 Godzinę temu, Krzychu napisał(a): Wniosek jest taki, że albo nie ma reguły na to kiedy ma wyjść ten rój lub - pierwak poszedł już dawno, matka z pierwszego matecznika się unasienniła a rodzina szykowała się do drużaka... Ja dopiero zaczynam ale pisałam w innym temacie w ulu miałam matkę z zeszłego roku, była w trakcie znoszenia jajek na plastrze , na 2 ramce od przodu znalazłam dwa mateczniki na środku ramki dwa świeżo zasklepione mateczniki , po tygodniu było już 8 (6 dodatkowych ) i były gotowe na wycieczkę (brak jajek matka odchudzona połowa ula w okolicy wlotka )🤔. Cytuj
Krzychu Opublikowano 23 Maja 2023 Opublikowano 23 Maja 2023 26 minut temu, Madzin napisał(a): Ja dopiero zaczynam ale pisałam w innym temacie w ulu miałam matkę z zeszłego roku, była w trakcie znoszenia jajek na plastrze , na 2 ramce od przodu znalazłam dwa mateczniki na środku ramki dwa świeżo zasklepione mateczniki , po tygodniu było już 8 (6 dodatkowych ) i były gotowe na wycieczkę (brak jajek matka odchudzona połowa ula w okolicy wlotka )🤔. Zasklepione czy zalewane? Cytuj
Madzin Opublikowano 23 Maja 2023 Opublikowano 23 Maja 2023 1 minutę temu, Krzychu napisał(a): Zasklepione czy zalewane? Zasklepione (na nowej wezie bielutkie i ,,pachnace,, ) podejrzewałam cicha wymianę i dla testu zostawiłam to tak jak było , matkę znalazłam z zeszłego roku która podawałam z żółtym opalitkiem na drugim końcu ula , gdzie był czerw w rożnym stadium i jajka . Po tygodniu postanowiły się pakować . Cytuj
Krzychu Opublikowano 23 Maja 2023 Opublikowano 23 Maja 2023 16 minut temu, Madzin napisał(a): Zasklepione (na nowej wezie bielutkie i ,,pachnace,, ) podejrzewałam cicha wymianę i dla testu zostawiłam to tak jak było , matkę znalazłam z zeszłego roku która podawałam z żółtym opalitkiem na drugim końcu ula , gdzie był czerw w rożnym stadium i jajka . Po tygodniu postanowiły się pakować . Cichą wymianę w tym roku już spotkałem 2 tygodnie temu. 2 mateczniki na skraju gniazda, pszczół nie za wiele a matka z żółtym opalitkiem z poszarpanym skrzydełkiem. A może rój poszedł, ale bez matki? Nie wiem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi